Advertentie

AstraZeneca zet studie met coronavaccin tijdelijk stop

©Photo News

Een vrijwilliger in een grootschalige studie is ziek geworden. Verder onderzoek moet uitwijzen of dat te wijten is aan het vaccin of niet.

Het Britse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford onderbreken de proeven met hun coronavaccin om veiligheidsredenen.

Het kandidaat-vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een Britse proefpersoon. 'Bij grote experimenten zijn er altijd deelnemers die per toeval ziek worden, maar dat moet nu door een onafhankelijke commissie grondig onderzocht worden', klinkt het.

Advertentie

Volgens The New York Times zou de persoon een ontsteking van het ruggenmerg hebben opgelopen.

Het bedrijf geeft geen details over wat precies aan de hand is en hoe ernstig de betrokken persoon eraan toe is. Wel staat vast dat het niet zomaar om wat spierpijn of koorts gaat, omdat die milde neveneffecten in een eerdere studie al naar voren kwamen. Volgens de New York Times zou de persoon transversale myelitis hebben ontwikkeld, een ontsteking van het ruggenmerg.

Een onderzoek moet nu de nog openstaande vragen beantwoorden. Kreeg de persoon het vaccin toegediend of een placebo? En als die een vaccin kreeg toegediend, is dat dan de oorzaak?

Hoelang het onafhankelijke onderzoek zal duren, is niet duidelijk. Dat is een serieuze tegenslag in de race naar een vaccin. Het AstraZeneca-vaccin is een van de voorlopers die in een fase 3-studie zitten. Daarbij zijn tienduizenden vrijwilligers betrokken in onder meer de VS, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.

Timing onhaalbaar

Advertentie

Xavier De Cuyper, de topman van het Belgische geneesmiddelenagentschap, liet eerder verstaan dat de eerste lading van het Britse vaccin in maart beschikbaar kan zijn in ons land. Dat was een optimistische inschatting en door de pauze in de lopende studies lijkt die timing onhaalbaar.

Het AstraZeneca-vaccin is een van de vaccins waar de Europese Commissie heeft op ingezet. Het ondertekende met AstraZeneca een eerste contract voor de aankoop van 300 miljoen dosissen, met een optie voor 100 miljoen extra dosissen. Die zullen worden verdeeld onder de lidstaten. Voor België zijn in totaal 7,5 miljoen dosissen gereserveerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie