Auteurs trekken chloroquinestudie in The Lancet in

Op 22 mei schreef The Lancet dat hydroxychloroquine Covid-19 patiënten niet kan helpen en dat het middel zelfs het risico op overlijden vergroot. ©REUTERS

De auteurs die in The Lancet een controversiële studie over hydroxychloroquine tegen Covid-19 hadden gepubliceerd, hebben om de intrekking van het artikel verzocht.

Op 22 mei schreef The Lancet dat hydroxychloroquine Covid-19 patiënten niet kan helpen en dat het middel zelfs het risico op overlijden vergroot. Later, na veel kritiek, distantieerde het gezaghebbende medische tijdschrift zich van de studie.

De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de data die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de gegevens zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Dat zou nu weigeren de volledige datasets beschikbaar te stellen en daardoor konden de onderzoeksresultaten niet worden getoetst.

Een van de auteurs, Surgisphere-topman Sapan Desai, sloot zich niet aan bij de intrekking. De studie had eind mei een enorme impact. De Wereldgezondheidsorganisatie stopte namelijk de lopende klinische proeven met hydroxychloroquine, en in België wordt het product sinds vorige week afgeraden.

Het gebruik van hydroxychloroquine tegen het coronavirus kreeg veel aandacht dankzij de Amerikaanse president Donald Trump. Die onthulde eerder dat hij het middel, oorspronkelijk ontwikkeld als malariamedicijn, preventief slikte, al zou hij daar later weer mee zijn gestopt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie