1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Banken splitsen teams op

De FOD Volksgezondheid herhaalt het advies thuis te blijven voor wie zich ziek voelt.
 • Tot ziens!

  Wij sluiten de blog hierbij af. Fijne avond! De agenda voor morgen:

  WOENSDAG 11 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigd Koninkrijk:

  G4S: jaarresultaten 2019

  Verenigde Staten:

  Inflatie februari, 13.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Global Graphics: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Bone Therapeutics: jaarresultaten 2018, 07.00 uur

  •Agfa-Gevaert: jaarresultaten 2019, 07.45 uur

  • Econocom: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  • GBL: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Adidas: resultaten vierde kwartaal, 07.30 uur

   

 • Scholen krijgen raad bepaalde activiteiten te schrappen

  De nieuwe richtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad heeft uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, hebben ook gevolgen voor het onderwijs. De scholen gaan niet dicht, maar er wordt gevraagd activiteiten zoals opendeurdagen, schoolfeesten, meerdaagse (buitenlandse) excursies en uitstappen naar woonzorgcentra niet te laten doorgaan, verduidelijkt het Vlaamse Departement Onderwijs dinsdag.

  'Beperk je de komende weken tot lesgeven. Zoek indien nodig haalbare alternatieven om je kernopdracht te kunnen uitvoeren', luidt het advies. Zwemlessen en eendaagse uitstappen in open lucht kunnen wel doorgaan. Oudercontacten kunnen telefonisch verlopen en ouders krijgen de raad om in de mate van het mogelijke hun kind door iemand anders te laten ophalen of opvangen dan door grootouders die tot de risicogroep behoren.

  Beperk je de komende weken tot lesgeven. Zoek indien nodig haalbare alternatieven om je kernopdracht te kunnen uitvoeren.
  Vlaams Departement Onderwijs

  'We zullen de richtlijnen van de overheid doorgeven aan de scholen', zegt Pieter-Jan Crombez van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Zelf een advies uitvaardigen doet de organisatie niet. Het is aan de scholen zelf om gevolg te geven aan de oproep van de regering, luidt het. Idem voor het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO! Ook hier worden de richtlijnen van de overheid doorgegeven aan de schooldirecteurs. 

 • Festival Coachella in Californië uitgesteld

  Het zesdaagse muziek- en kunstfestival Coachella in de Amerikaanse staat Californië wordt uitgesteld naar het najaar. Dat meldt de muzieksite NME op basis van diverse boekers van grote acts die in april te zien zouden zijn. Coachella zou op 10 april beginnen. De voorlopige alternatieve datum is 9 tot 16 oktober.

  Coachella is een van de bekendste en grootste muziekfestivals ter wereld. Het event, dat verspreid over twee weekends wordt gehouden, trekt jaarlijks ongeveer 250.000 bezoekers. Tot de headlines behoorden dit jaar Rage Against The Machine, Frank Ocean en Travis Scott.

  Het is niet het eerste grote evenement in de VS dat wordt afgelast vanwege het coronavirus. Ook South by Southwest, een groot cultuurfestival in Texas dat normaal halfweg maart zou beginnen, is verplaatst. Ook hier trekken jaarlijks meer dan 200.000 mensen heen.

 • Thalys vermindert aanbod met vijfde

  Zeker tot eind april rijden minder Thalys-hogesnelheidstreinen. 'Het aanbod wordt met gemiddeld 20 procent verlaagd over het netwerk', zegt woordvoerder Mattias Baertsoen dinsdag. Net als vele luchtvaartmaatschappijen voelt ook de hst-operator een serieuze dip in de reislust van passagiers wegens het coronavirus.

  Thalys versoepelt voorts de omboekingsopties voor reizigers. Alle Thalys- en Izy-tickets voor reizen tot eind april kunnen gratis omgewisseld of terugbetaald worden. En voor reizen in mei en juni zijn alle tickets tot 30 dagen voor vertrek kosteloos omwisselbaar en terugbetaalbaar.

 • Beke adviseert sluiting lokale dienstencentra

  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal de lokale dienstencentra het advies geven voorlopig te sluiten uit voorzorg voor het coronavirus. Dat antwoordde hij dinsdagmiddag op vragen in de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. Beke wil geen onnodige risico's nemen met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met een zorgnood, zegt hij. 

  Lokale dienstencentra bieden allerhande activiteiten aan, vaak gericht op ouderen of mensen met een beginnende zorgnood, en die zijn dus extra kwetsbaar voor het coronavirus. 'We mogen niet overdrijven met maatregelen, maar we moeten er toch voor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico's lopen', vindt Beke. Ook voor de woonzorgcentra zijn nog bijkomende instructies op komst, zei hij dinsdagmiddag.

  We mogen niet overdrijven met maatregelen, maar we moeten er toch voor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico's lopen
  Wouter Beke
  Vlaams minister van Welzijn

  Woonzorgcentra afsluiten voor bezoek, zoals afgelopen week al gebeurde in Gooik, is voorlopig niet aan de orde. 'Ik begrijp de intentie van de zorginstelling om te proberen het goede te doen en de bewoners zoveel mogelijk te beschermen, maar de vraag is of dit voldoende afgewogen was en niet disproportioneel', aldus de minister. 

  Kinderen uit lagere en middelbare scholen gaan voorlopig beter niet op bezoek bij grootouders of overgrootouders, vindt Beke.

 • Brussel verbiedt concerten met meer dan 1.000 personen

  De concerten waar meer dan 1.000 mensen op aanwezig zijn, worden vanaf woensdag 11 maart verboden in Brussel. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het verbod zal gelden tot 31 maart.

  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). ©Photo News

  Vervoort geeft daarmee gehoor aan het advies van de Nationale Veiligheidsraad om indoorevenementen met meer dan 1.000 personen niet te laten plaatsvinden. Hij zal daarvoor zo snel mogelijk een gewestelijk besluit neerleggen dat zal gelden in de 19 Brusselse gemeenten. 

  Concertzalen zoals de Ancienne Belgique, het Koninklijk Circus of Vorst Nationaal moeten concerten met meer dan 1.000 personen annuleren. Wat met de betaalde tickets van de muziekliefhebbers gebeurt, hangt af van de concertorganisatoren. Hetzelfde verbod geldt ook voor andere indoorevenementen, zoals sportwedstrijden of vakbeurzen, met meer dan 1.000 bezoekers.

  De minister-president neemt ook maatregelen voor jonge kinderen en senioren. Aan alle Brusselse scholen wordt verboden om voor Pasen schoolreizen te ondernemen, terwijl de bezoeken in rusthuizen drastisch beperkt worden.

 • Banken splitsen teams op

  De Belgische financiële sector neemt voorzorgen om te vermijden dat het coronavirus de dagelijkse werking hindert. Bij verschillende banken worden mensen die risicogebieden hebben bezocht gevraagd thuis te werken en worden mensen aangespoord de klassieke regels voor persoonlijke hygiëne na te leven. 

  Bij ING België wordt werknemers gevraagd elke dag de laptop mee naar huis te nemen en worden ze aangespoord zo veel mogelijk thuis te werken. 'De situatie heeft onze volledige aandacht wordt elke dag gemonitord', klinkt het bij de bank. Opmerkelijk is dat ING de werknemers in de kantoren aanraadt zo veel mogelijk op vaste werkplekken te werken, ook in flexibele werkomgevingen. Belangrijke bedrijfsactiviteiten werden gesplitst op verschillende locaties in Brussel.

  Het KBC-gebouw aan de Brusselse Havenlaan. ©wim kempenaers

  Bij KBC zijn mensen dankzij zijn verschillende zetels (Brussel, Leuven, Gent en Hasselt) al vanzelf verspreid. 'We kijken naar het splitsen van kritische functies op verschillende locaties. Voor een aantal is dat al ingevoerd', zegt een woordvoerster.

  Bij Belfius staat mogelijk een opdeling van de werknemers van de Brusselse hoofdzetel op het programma. Daarbij zou één helft de ene week op kantoor werken en de andere helft thuis. De week nadien wisselen de teams af. Morgen wordt beslist of een dergelijk rotatiesysteem wordt ingevoerd. Directieleden zitten al verspreid.

  Dat is ook het geval bij BNP Paribas Fortis, waar de voorbije dagen een geval van het coronavirus is vastgesteld op de Brusselse hoofdzetel. De bank vervangt zijn persconferentie van vrijdag door een teleconferentie, deels omdat de directieleden niet vanop dezelfde locatie werken. 

 • Federale overheid wil Italiaanse toestanden vermijden

  De maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden aangescherpt. De focus ligt op het beschermen van risicogroepen en op het ontlasten van de ziekenhuizen.

  Lees hier hoe de overheid dat wil aanpakken.
  Na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad werden nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afgekondigd. ©Photo News

 • Grote verschuiving in voedingsverkoop

  Belgische voedingsbedrijven die in Italië actief zijn, zien een grote verschuiving in de verkoop. De aankopen door cateringbedrijven vallen zo goed als stil, terwijl de aankopen door particulieren in de supermarkten explosief stijgen. Dat komt uiteraard doordat veel publieke eetplaatsen zoals scholen en bedrijfskantines gesloten zijn. De Italianen die thuiszitten, proberen dan weer zoveel mogelijk voedsel te bemachtigen.

  ‘Het grootste deel van onze verkoop in Italië is in de retail, zodat we relatief weinig impact voelen’, zegt Karel Talpe, CEO van de West-Vlaamse diepvriesgroenteproducent d’Arta. ‘Een potentieel probleem schuilt wel in de financiële stabiliteit van sommige klanten.’ Op de uitvoer vanuit Italië is geen impact, maar de vraag vanuit Italië naar groenten uit België is wel fors gedaald.

  d’Arta heeft, naast twee verkoopkantoren in het noorden, ook een vestiging met meer dan 200 werknemers in Abruzzo, dat een van de minst getroffen regio’s is. ‘We hebben nog geen infecties bij onze werknemers, en we hebben een duidelijk plan om snel op te treden bij symptomen’, zegt Talpe.

  Vandemoortele

  Ook bij de twee Italiaanse vestigingen van voedingsbedrijf Vandemoortele vallen de gevolgen mee, zegt communicatiedirecteur Marc Croonen. ‘Omdat we de drastische maatregelen al enkele dagen voelden aankomen, hebben we in de commerciële en administratieve afdelingen massaal mensen laten telewerken. We hebben daar zelfs extra pc’s voor gekocht. We voorzien ook in kinderopvang voor werknemers en we communiceren heel intens.’

  Ook Vandemoortele merkt de verschuiving van de grootkeukens naar de supermarkten. De twee fabrieken maken vooral lokale Italiaanse producten zoals pizza en focaccia.

  De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti riep supermarkten dinsdag op zoveel mogelijk Italiaanse producten aan te kopen en zo de lokale economie te steunen. ‘De hele toeleveringsketen moet helpen om de belangrijkste sector van het land te verdedigen, die 538 miljard euro waard is, een kwart van het bnp, en die werk biedt aan 3,8 miljoen mensen’, aldus topman Ettore Prandini.

 • Ook Italiaanse overnamemarkt valt stil

  De fusie- en overnameactiviteit in het Italiaanse bedrijfsleven is door de coronacrisis zo goed als stilgevallen, meldt de krant Corriere della Sera. Omdat de inkomsten van veel bedrijven onder druk staan en de toekomst zo onzeker is, stellen zowel kopers als verkopers grote deals liever uit.

  20 miljard dollar
  Overnames
  Volgens het adviesbureau KPMG zitten voor zeker 20 miljard dollar aan transacties in de pijplijn die vertraging kunnen oplopen.

  Volgens het adviesbureau KPMG zitten voor zeker 20 miljard dollar aan transacties in de pijplijn die vertraging kunnen oplopen. Daar zitten ook enkele grote deals bij, zoals de aankoop van de optiekketen Grand Vision door EssilorLuxottica en het overnamebod van de bank Intesa Sanpaolo op Ubi Banca.

  De Franse autobouwer PSA en het Italiaanse-Amerikaanse concern Fiat Chrysler sloten eind december al een bindend fusieakkoord, maar dat is nog niet formeel afgerond. Die deal is in zijn eentje 20 miljard waard. De Italiaanse overnamemarkt halveerde vorig jaar al van 94 tot 47 miljard euro.

 • Europese Commissie versoepelt regels voor luchtvaart

  In een reactie op het coronavirus gaat de Europese Commissie de regels voor start- en landingsrechten op luchthavens tijdelijk versoepelen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd, nadat was gebleken dat luchtvaartmaatschappijen met bijna-lege toestellen vlogen uit schrik om hun slots op luchthavens te verliezen.

  Die slots worden toegewezen volgens bepaalde regels. Een maatschappij behoudt haar slots op voorwaarde dat ze die minstens 80 procent van de tijd ook effectief gebruikt. Door het coronavirus kent het luchtvaartverkeer echter een flinke krimp, wat maatschappijen ertoe verplicht met bijna lege toestellen te vliegen om toch maar hun slots te behouden.

  'De Commissie wil het luchtvaartmaatschappijen gemakkelijker maken hun slots te behouden, ook als ze daarin geen vluchten uitvoeren', kondigde von der Leyen aan. De maatregel zal volgens haar ook het milieu ontlasten, door uitstoot van bijna-lege vliegtuigen te vermijden.

 • Eerste geval van coronavirus in Congo is een Belg

  In Congo is dinsdag een eerste geval van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een Belg die een tweetal dagen geleden in Kinshasa aankwam. Dat heeft de Congolese minister van Volksgezondheid Eteni Longondo dinsdag gezegd.

  De Congolese autoriteiten gaan nu na met wie de Belg contact heeft gehad. Volgens de Congolese nieuwssite actualite.cd gaat het om een man.

 • Regering raadt indoor-evenementen vanaf 1.000 deelnemers af

  De federale regering wil niet dat nog indoor-evenementen met duizend of meer mensen plaatsvinden. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd op een persconferentie.

  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) roept dinsdagavond de provinciegouverneurs naar zijn kabinet. Zij moeten samen met de burgemeesters de maatregel op het terrein afdwingen. De maatregel geldt voorlopig voor de hele maand maart. De Crem benadrukte dat manifestaties in de buitenlucht, zoals sportevenementen, niet verboden zijn.

  Scholen worden niet gesloten, zei Wilmès duidelijk, 'ook niet als een aantal gevallen zijn vastgesteld'. Wel is het aangewezen om meerdaagse schoolreizen voorlopig te schrappen.

  Ook de bedrijven mogen niet stilvallen. 'Het werk mag doorgaan', zei de premier. De regering adviseert meer gebruik te maken van telewerk en flexibel werken. Dat laatste, wat vroeger of later gaan werken, moet helpen de drukte op het openbaar vervoer te verminderen.

  'We moeten vermijden dat in korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de ziekenhuizen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie', legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit.

  Er heerst wel nog steeds onduidelijkheid over de mondmaskers. 'We hebben een bestelling geplaatst voor mondmaskers maar hebben geen zicht wanneer deze zullen aankomen', aldus premier Wilmès. Het is niet duidelijk of er nog voorraad is.

  In heel wat concertzalen zullen in maart niet meer dan 1.000 personen binnen mogen. ©BELGAIMAGE

 • ABN Amro stuurt helft personeel naar huis

  De helft van het personeel van de Nederlandse bank ABN Amro moet vanaf morgen thuiswerken. Ook voor werknemers van de bank in België geldt die maatregel, werd bevestigd aan De Tijd.

  De andere helft van de werknemers gaat wel naar kantoor. Na een week wisselen de twee groepen elkaar af. De bank wil met de rigoureuze maatregel voorkomen dat hele teams uitvallen omdat een besmetting heeft plaatsgevonden.

 • Steeds meer Europese landen leggen maatregelen op

  In de strijd tegen het coronavirus vaardigen steeds meer Europese landen maatregelen uit om de verspreiding te beperken:

  • Nederland past zijn reisadvies aan. Voor het hele land geldt nu code oranje: Nederlanders mogen alleen naar Italië reizen als het noodzakelijk is. In gebieden in het noorden, waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus, gold al het advies er helemaal niet heen te reizen.
  • Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt sinds dinsdag alle niet-essentiële reizen naar Italië af. Een deel van de voetbalmatchen in de hoogste klasse zal voor een leeg stadion gespeeld worden.
  • In Frankrijk zal de voetbalcompetitie tot 15 april zonder publiek worden afgewerkt. 
  • Oostenrijk sluit de grens voor mensen uit Italië en haalt alle landgenoten in Italië naar huis. Bondskanselier Sebastian Kurz kondigde ook aan dat vanaf maandag geen lessen meer plaatsvinden aan universiteiten en hogescholen. Die moeten online worden gegeven. Ook wordt bedrijven opgeroepen het personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken. De regering verbiedt ook evenementen in afgesloten ruimtes met meer dan 100 deelnemers en in open lucht met meer dan 500 deelnemers. De Oostenrijkse voetbalcompetitie wordt stilgelegd.
  • Griekenland sluit al zijn scholen, universiteiten en crèches.
  • De Deense regering vraagt het openbaar vervoer te vermijden tijdens de spitsuren. Aan de vervoersmaatschappijen vroeg premier Mette Frederiksen er voor te zorgen dat de reizigers niet te dicht op elkaar gepakt zijn.
  • Malta heeft dan weer een reisverbod in beide richtingen opgelegd tussen Italië en het eiland.
  • Ook Spanje verbiedt voortaan alle vluchten van en naar Italië tot 25 maart. Eerder kondigde het land aan de scholen in Madrid te sluiten. De voetbalwedstrijden in de Spaanse hoogste klasse vinden minimaal twee weken achter gesloten deuren plaats, net als alle andere sportevenementen.
  • In Portugal worden ook alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede afdeling voorlopig achter gesloten deuren afgewerkt.
  • De Servische regering besliste dinsdag buitenlanders te bannen die uit een regio komen waar het virus woedt. Reizigers uit Italië, delen van China, Zuid-Korea, Iran en Zwitserland geraken het land niet in. Medisch personeel mag ook niet meer afreizen naar de getroffen gebieden.
  • Tsjechië sluit alle scholen en verbiedt, net als Polen en Slovakije, publieke bijeenkomsten.
 • Vaticaan sluit Sint-Pietersplein

  Het Vaticaan heeft de toegang tot het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek afgesloten voor het publiek, zegt de Heilige Stoel dinsdag in een mededeling.

  De apotheek en de supermarkt van het Vaticaan blijven open, maar de andere winkels gaan wel dicht. De maatregelen blijven van kracht tot 3 april, wanneer normaal ook de lockdown afloopt die de Italiaanse regering maandag voor het hele land heeft afgekondigd.

  Ook het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek gaan in lockdown. ©REUTERS

 • Wat met uw Italiëreis?

  Nu Italië zeker tot 3 april op slot zit, zitten heel wat reizigers met vragen. Pierre Fivet, woordvoerder van de Association of Belgian Tour Operators (ABTO), geeft antwoorden.

  'Als u geboekt hebt via een reisbureau en uw reis vertrekt voor 3 april, wendt u dan tot uw reisagent om te kijken of een herboeking naar een andere bestemming of andere datum mogelijk is. Als u zelf rechtstreeks geboekt hebt, dan bent u afhankelijk van de maatschappij of hotelier waar u geboekt hebt', zegt hij.

  Eigenlijk is niet veel veranderd, volgens Fivet. 'Voor Noord-Italië waren al beperkende maatregelen van kracht. Nu komt daar een uitbreiding naar de rest van het land bij. En omdat Buitenlandse Zaken de maatregelen van de Italiaanse overheid volgt, is het reisadvies ook uitgebreid tot het gehele land.'

  'Belangrijk is wel dat het advies geldt tot 3 april. Wat daarna volgt, weet niemand. Misschien verergert de situatie en komen er maatregelen bij of worden ze verlengd, of misschien verbetert ze en worden de maatregelen versoepeld. Voor wie naar Italië wil na 3 april rest dus niets anders dan afwachten.'

 • AZ Herentals plaatst afdeling geriatrie in quarantaine

  Het ziekenhuis AZ Herentals gaat, in overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de afdeling geriatrie in quarantaine plaatsen nadat een medewerker maandagavond positief testte op het coronavirus. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag in een persbericht.

  De naaste collega's van de besmette medewerker gaan 14 dagen in thuisisolatie en moeten eventuele symptomen in de gaten houden. Op de dienst wordt geen bezoek toegelaten. De patiënten en hun familie werden hierover ingelicht, zegt het ziekenhuis. 

  De medewerker was in risicogebied geweest, maar vertoonde aanvankelijk geen symptomen en mocht dus blijven werken. Toen afgelopen weekend toch symptomen opdoken, is de medewerker niet meer komen werken. Maandagavond kwam de bevestiging dat de test op het coronavirus positief was.

   Op de afdeling verblijven op dit moment 27 patiënten. Ze worden niet preventief getest op een coronabesmetting, dat gebeurt volgens de richtlijnen van de overheid pas wanneer een patiënt koorts of een hoest begint te ontwikkelen.

 • ING voorspelt recessie in België

  ING-econoom Philippe Ledent. © Wim Kempenaers

  ING België ziet de toekomst van de Belgische economie somber in, nadat de Italiaanse overheid maandag drastische quarantainemaatregelen heeft opgelegd. De bank voorspelt dat de economie in ons land in het eerste en tweede kwartaal zal krimpen.

  Lees er hier meer over.

 • Ryanair schrapt alle vluchten naar Italië tot en met 8 april

  De lagekostenmaatschappij Ryanair schort alle vluchten naar Italië op vanaf zaterdag tot 8 april, als gevolg van de beslissing van de Italiaanse regering om het hele land in lockdown te plaatsen.

  Van 11 maart tot middernacht 8 april worden alle vluchten binnen Italië opgeschort en vanaf zaterdag 13 maart tot middernacht 8 april worden alle internationale vluchten van en naar Italië opgeschort. 

  Ryanair zegt alle betrokken passagiers te hebben verwittigd via e-mail. Wie vroeger naar huis wil, kan een gratis omboeking van zijn vlucht krijgen naar een vlucht voor middernacht op vrijdag 13 maart. Passagiers die getroffen worden door de maatregel kunnen kiezen voor een volledige terugbetaling of het behouden van hun reiskrediet, dat kan worden opgenomen voor een latere vlucht in de komende twaalf maanden. 

  Ook prijsvechter Transavia vliegt tot en met het einde van de maand zeker niet naar Noord-Italië. Naar bestemmingen elders in Italië wordt door Transavia nog wel gevlogen, maar minder dan voorheen.

 • Aantal doden in Iran opnieuw fors gestegen

  In Iran is het aantal doden als gevolg van het coronavirus opnieuw drastisch toegenomen, net als het aantal nieuwe besmettingen. In één dag steeg de dodentol van 237 naar 291.

  In totaal zouden in het land nu al 8.042 mensen besmet zijn met het coronavirus, een stijging met 881 personen ten opzichte van de dag voordien. De meeste gevallen situeren zich in Teheran, waar inmiddels meer dan 2.100 mensen besmet zijn. Tegelijk mochten 2.731 genezen verklaarde patiënten het ziekenhuis verlaten.

 • UCL verbiedt studentenfeesten

  Na enkele besmettingen met Covid-19 onder de studentenbevolking van de Franstalige universiteit UCL in Louvain-la-Neuve neemt de universiteit enkele preventieve maatregelen. Feesten en bijeenkomsten georganiseerd door studentenkringen worden vanaf dinsdag verboden.

  De evenementen maken de verspreiding van het virus gemakkelijker volgens de universiteit. Omdat er in de komende dagen waarschijnlijk nieuwe gevallen bij komen, volgen ongetwijfeld nog maatregelen, geeft de leiding van de universitaire campus te verstaan.

 • 'Mogelijk 187 miljoen passagiers minder dit jaar op Europese luchthavens'

  Het coronavirus ontwikkelt zich tot een regelrechte crisis voor de luchthavens in Europa. Die zullen dit jaar 187 miljoen passagiers minder over de vloer krijgen dan verwacht, blijkt dinsdag uit een eerste schatting van de sectororganisatie ACI Europe.

  'De impact was in eerste instantie marginaal en beperkt tot de luchthavens die verbindingen hebben met getroffen regio's in Azië, maar door de verspreiding van het coronavirus naar Europa staan de luchthavens er nu voor een regelrechte crisis', zegt de vereniging van Europese luchthavens.

  De Italiaanse luchthavens staan voor een volledige ineenstorting van hun vliegnetwerk
  Olivier Jankovec
  Topman ACI Europe

  Geschat wordt dat de luchthavens in Europa in het eerste kwartaal 67 miljoen passagiers minder over de vloer krijgen, of 13,5 procent minder dan normaal. De luchthavens zouden ook, alleen al in het eerste kwartaal, ruim 1,3 miljard euro inkomsten verliezen.

  Over het hele jaar zou het gaan om een daling met 187 miljoen passagiers. Dat zou overeenkomen met een daling met 7,5 procent tegenover 2019, waar in een normaal scenario werd uitgegaan van een toename met 2,3 procent. 

  Op dit moment zijn de Italiaanse luchthavens het zwaarst getroffen. 'Ze staan voor een volledige ineenstorting van hun vliegnetwerk en het vooruitzicht dat ze de meeste van hun inkomsten verliezen', zegt Olivier Jankovec, de topman van ACI Europe. Hij roept de Italiaanse regering op snel met noodmaatregelen over de brug te komen.

  Door de uitbreiding van het coronavirus naar Europa staan de luchthavens er nu voor een regelrechte crisis. ©BELGA

 • Niet iedereen heeft last van het coronavirus

  Het coronavirus gooit niet overal roet in het eten. De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit  komt op dinsdag met het opvallende bericht dat het - in tegenstelling tot zo'n beetje ieder ander bedrijf op de Europese beurs - geen last heeft van het virus.

  Lees er meer over in dit artikel

 • Helft van besmettingen is reeds genezen

  Wereldwijd zijn 114.544 besmettingen geteld. Meer dan de helft van die gevallen is reeds genezen verklaard. In China blijft het cijfer van actieve besmettingen dalen. Het grootste deel van bestaande besmettingen bevind zich momenteel buiten China.


 • British Airways annuleert alle vluchten naar Italië

  Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft al zijn vluchten van en naar Italië geannuleerd nu het volledige land er sinds maandagavond in quarantaine zit. British Airways reageert met de annuleringen op het reisadvies van de Britse overheid. Die adviseerde Britten alleen naar Italië te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

  ©AFP

 • Toeristen in Israël moeten binnen paar dagen land uit

  Toeristen die momenteel in Israël verblijven, moeten binnen enkele dagen het land verlaten vanwege maatregelen tegen het coronavirus, zegt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Er werd geen uiterste datum gegeven wanneer ze vertrokken moeten zijn.

  Als toeristen symptomen vertonen, dan moeten ze dat direct melden bij de lokale hulpdiensten en hygiëneregels volgen. Maandagavond besloot premier Benjamin Netanyahu dat iedereen die het land binnenkomt twee weken thuis in quarantaine moet doorbrengen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • 28 nieuwe besmettingen in België

  Van de 443 stalen die de KU Leuven maandag testte, waren 28 stalen positief voor het coronavirus (17 in Vlaanderen, 3 in Brussel, 8 in Wallonië). Sinds het begin van de epidemie ligt het totaal aantal besmettingen in België op 267. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. 

  We herhalen dat het zeer belangrijk is om thuis te blijven als u ziek bent.
  FOD Volksgezondheid

  De FOD Volksgezondheid geeft nog een waarschuwing. 'Er is lokale circulatie op ons grondgebied en ook de volgende dagen zullen nog nieuwe gevallen worden vastgesteld. We herhalen dus dat het zeer belangrijk is om thuis te blijven als u ziek bent (met de ziektesymptomen koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden), na telefonisch contact met de huisarts. Iedereen zou zoveel mogelijk contact met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen, moeten vermijden.'

 • Solvay: 'Wie niet op de site moet zijn, kan thuis werken'

  Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft op een steenworp van Milaan, in Bollate, een belangrijk onderzoekscentrum rond batterijtechnologie. Het is ook het hoofdkantoor van de groep rond de speciale polymeren, hoogwaardige kunststofmaterialen voor auto's en vliegtuigen.

  Er werken ongeveer 380 werknemers. Het bedrijf hanteert de regel dat wie niet op de site moet zijn thuis kan werken, voor zover hij dat wil, stelt woordvoerder Brian Carroll van Solvay. Het gaat om ongeveer de helft van de werknemers. Wie wel lijfelijk aanwezig moet zijn, bijvoorbeeld in de labomgeving, daagt op zoals normaal, aldus Carroll. 

  Solvay heeft voorlopig nog geen weet van werknemers die besmet zijn door het virus.

 • Evenementensector midscheeps geraakt

  Informa, de grootste organisator van businessevents en tentoonstellingen ter wereld, moet voor 425 miljoen pond omzet evenementen uitstellen of annuleren door het coronavirus.

  De groep meldde dat bij de voorstelling van haar jaarcijfers. Informa stelt 45 grote events voor 350 miljoen pond omzet uit, nog eens 70 kleinere events voor 50 miljoen pond omzet en nog eens 25 miljoen pond voor andere merken.

  De groep haalde vorig jaar een omzet van 2,89 miljard pond.

 • Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Italië af

  De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor Italië aan, nadat het hele land sinds dinsdagochtend in quarantaine geplaatst is.

  Alle reizen naar het Italiaanse grondgebied worden afgeraden.

  'We geven onze landgenoten zoals altijd de raad om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen', zegt woordvoerder Karel Lagatie. 'En aangezien de Italiaanse overheid de lockdown voor het hele land heeft afgekondigd en niet langer alleen voor het noorden van het land, geldt ons advies ook voor het hele grondgebied van Italië.'

 • Ifo ziet recessie in Duitsland

  Het coronavirus zal een recessie in Duitsland veroorzaken. Dat zegt het hoofd van het Duitse Ifo-instituut, Clemens Fuest, dinsdag op de Duitse omroep SWR.

  Hij zei dat de Duitse regering al op de goede manier ingreep om de economische schok te dempen, maar dat meer zal nodig zijn.

 • KLM/Air France schrapt 3.600 vluchten in maart

  De luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France houden er rekening mee dat er deze maand 3.600 geplande vluchten niet worden uitgevoerd. 

  KLM-baas Pieter Elbers zei dat in februari de coronacrisis al zichtbaar was in de vervoerscijfers: KLM had toen een kwart minder reizigers naar Azië. 

  Nu dijt het effect uit naar de hele wereld. In Europa zouden deze maand een kwart minder vluchten worden uitgevoerd.

 • Italië schorst aflossing hypotheekleningen en socialezekerheidsbijdragen

  Italiaanse gezinnen en bedrijven zullen tijdens de coronacrisis de aflossing van hun hypotheeklening mogen overslaan. De regering heeft daarover onderhandeld met de banken. Ook voor het betalen van hun socialezekerheidsbijdragen krijgen de Italianen uitstel.

  Laura Castelli, een staatssecretaris voor Financiën en lid van de Vijfsterrenbeweging, maakte dat bekend op de Italiaanse radio.

  De Italiaanse regering maakte dinsdag bekend dat ze de stimulusmaatregelen opdrijft tot 10 miljard euro. Dat zou het begrotingstekort tot net onder de toegestane 3 procent van het bruto binnenlands product brengen.

 • Ook Vlaams toerisme leidt onder Italiaanse crisis

  Italianen boeken beduidend minder vakanties in Vlaanderen dan normaal. Dat blijkt uit data van Toerisme Vlaanderen.

  Op 24 februari lag het aantal boekingen uit Italië al 50 procent lager dan een jaar eerder. Op 1 maart was dat nog verder gedaald tot 20 procent van het niveau een jaar eerder.

  'Op dit ogenblik zijn het vooral de zakenreizen die tot minder boekingen in onze hotels leiden, en dat vooral in Brussel, Antwerpen en Brugge', zegt Thierry Lemahieu van Horeca Vlaanderen. 'Dat komt doordat de industrie- en dienstensector zich vooral in het noorden van Italië bevindt en daar is al langer sprake van een lockdown.'

 • Brussels Airport schrapt dertig Italiaanse vluchten

  Op de luchthaven van Zaventem zijn vandaag 15 aankomende vluchten uit Italië en 15 vertrekkende vluchten naar Italië geannuleerd. Dat meldt Ihsane Chioua Lekhli, de woordvoerster van Brussels Airport, dinsdag.

  Het gaat ook om vluchten van Brussels Airlines.

  'We hebben maandag beslist de vluchten naar Milaan en Venetië te cancellen', zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussesl Airlines. Dinsdagnamiddag om 14.40 uur staat nog één vlucht van SN Brussels Airlines gepland naar Rome, maar dat kan nog veranderen, zegt ze. 'Het is noch economisch, noch ecologisch verantwoord om vluchten te blijven uitvoeren als er geen interesse is van de consument en er ook allerlei beperkingen worden opgelegd aan de passagiers in de regio waar het vliegtuig landt.'

 • Stimulus Trump helpt reissector wellicht niet

  De Amerikaanse president Donald Trump beloofde maandagavond laat, na het sluiten van Wall Street, dat hij dinsdag een stimulusprogramma zal aankondigen.

  Volgens anonieme bronnen aan internationale persagentschappen zijn dit de contouren van het plan:

  • Loonlastenverlaging
  • Tijdelijke uitbreiding van het systeem voor betaald ziekteverlof
  • Geen gerichte stimulus voor de zwaar getroffen horeca- en luchtvaartsector

  Een van de moeilijkheden wordt dat het Amerikaans parlement moet instemmen met de maatregelen. Trump ontmoet daarom voor zijn aankondiging dinsdag een Republikeinse delegatie uit het Congres.

  Tot maandag hield Trump vol dat de Amerikaanse economie onder zijn bewind sterk genoeg was gegroeid om deze crisis aan te kunnen. De beurscrash van maandag heeft dat beeld aan diggelen geslagen.

 • Pearl Jam stelt Amerikaanse tour uit

  De Amerikaanse rockband Pearl Jam stelt het Noord-Amerikaanse luik van zijn tour uit. De band meldt dat op zijn Facebook-pagina. Het gevaar voor het publiek is eenvoudigweg te groot, schrijft zanger Eddie Vedder.

 • Scholen dicht in Madrid

  In Spanje zijn twee regio's zwaar getroffen: de hoofdstad Madrid en het industrieel belangrijke Baskenland.

  Maandag is in 24 uur het aantal besmettingen in Spanje verdubbeld van 589 naar 1.204. Het aantal doden is in 24 uur verdrievoudigd naar 28.

  De helft van de besmettingen gebeurden in Madrid. Scholen en universiteiten zijn er dicht en er wordt gevraagd thuis te blijven.

  De Spaanse economie is kwetsbaar omdat ze sterk afhankelijk is van het toerisme. De sector is goed voor 15 procent van de economie en 2,8 miljoen jobs.

 • Besmetting bij Boeing

  In een Amerikaanse fabriek van de vliegtuigbouwer Boeing testte een van de werknemers positief op Covid-19. Dat heeft Boeing bekendgemaakt. Het gaat om de eerste besmetting bij het bedrijf.

  De werknemer is aan de slag in de fabriek in Everett, dicht bij Seattle in de westelijke staat Washington. Dat is een van de zwaarst getroffen Amerikaanse staten.

  In de fabriek vindt de assemblage plaats van de toestellen 777 en 787. 'De werknemer is nu in quarantaine en krijgt de noodzakelijke zorgen en behandeling voor het herstel', aldus Boeing. De vliegtuigbouwer zegt nog voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om een verspreiding van de epidemie in de fabrieken tegen te gaan.

 • Meer dan 4.000 doden

  Een update van de wereldwijde cijfers:

  - 114.300 besmettingen

  - 64.000 mensen genezen

  - 4.027 doden

 • Beurzen en olie op winst

  De financiële markten lijken dinsdag te zullen herstellen van de historische klap die ze maandag kregen. De olieprijs herstelt met 7 procent. De futures op de Europese aandelenmarkten wijzen op 2 procent winst bij de opening van de markten, straks om 9 uur.

  Meer daarover op Markten Live.

 • Volvo herstart autotransport vanuit China

  Bij Volvo Cars in Gent komt dinsdag de eerste trein met auto's uit China terug aan sinds het uitbreken van het coronavirus. Dat zegt woordvoerster Barbara Blomme op Radio 1.

  Vanuit Xian rijden normaal gezien twee treinen per week rechtstreeks naar Gent. De fabriek in Xian is heropgestart en de eerste trein is helemaal gevuld, met 198 auto's.

 • Welke stimulus geeft de EU?

  De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden dinsdag een telefonische Europese top. Daarop wordt besproken hoe beter kan worden samengewerkt in de strijd tegen het virus.

  De vraag wordt ook in welke mate er wordt gesproken over economische stimulus.

  • Duitsland kondigde maandag aan dat het bedrijven uitstel van betaling geeft, via technische werkloosheid loonkosten van bedrijven overneemt en makkelijker toegang tot noodleningen verleent. Minister van Financiën Olaf Scholz zei al dat Duitsland alles zal doen wat nodig is om de economie te stabiliseren, jobs te verzekeren en liquiditeiten te laten vloeien. Even belangrijk is echter wat Duitsland niet doet: een later dit jaar aangekondigde belastingverlaging wordt niet versneld uitgevoerd.
  • De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zegt dat een 'massief' stimulusplan nodig is en dat hij een 'sterk, gecoördineerd antwoord van Europa' verwacht.
  • Italië, de nummer drie van de eurozone, is in lockdown. De regering spendeerde al 7,5 miljard euro om de economie te stimuleren.
  • De nummer vier, Spanje, is getroffen in Madrid en het Baskenland, het industriële hart van het land.
  • De Europese Centrale Bank komt donderdag bijeen en staat onder grote druk om zijn soepel beleid nog verder te versoepelen. Een van de mogelijkheden is dat de ECB banken helpt als gezinnen of bedrijven hun leningen niet kunnen afbetalen.
 • Verspreiding in Azië neemt verder af

  Het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus in Zuid-Korea is opnieuw gedaald. Maandag zijn 131 nieuwe gevallen vastgesteld, melden de gezondheidsautoriteiten van het land dinsdag.

  Dat is het laagste aantal in de afgelopen twee weken. In totaal zijn in Zuid-Korea meer dan 7.500 mensen besmet.

  Er vielen al 54 doden door het coronavirus.

  Ook in China daalt het aantal besmettingen. Peking meldde er 19, het laagste aantal sinds 18 januari. President Xi Jinping is op bezoek in de provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie. Het bezoek wordt gezien als een bewijs dat Peking het virus onder controle heeft, al tonen beelden dat de straten in de broeihaard Wuhan leeg blijven.

  Lege straten in Wuhan. ©AFP

 • Heel Italië op slot

  In Italië mogen mensen zich vanaf dinsdag alleen maar verplaatsen als ze daar een geldige reden voor hebben, zoals boodschappen doen of een dokter bezoeken. De scholen zijn dicht tot 3 april. Misvieringen en sportwedstrijden zijn afgelast.

  Supermarkten en apotheken zijn open. Bars en restaurants eveneens. Naar het werk pendelen mag eveneens, al wordt iedereen aangeraden vakantie te nemen of thuis te werken.

  De politie controleert of wie zich toch verplaatst daar een geldige reden voor heeft. 

  'Ik sta op het punt een decreet te tekenen dat je kan samenvatten met de volgende woorden: 'ik blijf thuis', zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte maandagavond.

 • Coronavirus vandaag

  Goedemorgen, 

  bij het krieken van de dag vindt u hieronder het overzicht van waar we staan in de strijd tegen het coronavirus:

  • Heel Italië zit vanaf vandaag in quarantaine.
  • Deze namiddag houden de Europese staatshoofden en regeringsleiders telefonisch een Europese top.
  • Wereldwijd zijn nu 113.375 mensen besmet en 3.971 mensen overleden.
  • In België zijn sinds het begin van de epidemie 239 mensen besmet, meldt de FOD Volksgezondheid. Een man van 74 verkeert in kritieke toestand.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud