Advertentie

Bedrijven moeten melden wie cruciaal is op werkvloer

Vanaf volgende week moeten mensen verplicht vier dagen per week thuiswerken. ©Tim Dirven

Bedrijven moeten via een nieuw onlineregister bij de federale overheidsdienst Sociale Zaken melden hoeveel werknemers ze een uitzondering willen geven op de thuiswerkplicht.

De werkgeversorganisaties reageren ontstemd op de nieuwe verplichte thuiswerkregeling om de coronapiek te tackelen. De federale en de regionale topministers beslisten op een Overlegcomité over de coronaregels dat thuiswerken tot 13 december vier dagen per week verplicht is, daarna wordt het drie dagen.

De werkgevers kunnen zich daar niet in vinden. Zeker omdat ze een week geleden nog met een eigen coronaprotocol naar buiten kwamen. Ze zouden zelf maximaal thuiswerk opleggen waar dat kon. Waar toch personeel nodig zou zijn, zouden ze heel strikte coronaregels hanteren. Nu wordt thuiswerk toch verplicht.

Onlineregister

Nog luider klinkt hun kritiek op de invoering van een systeem om te controleren of bedrijven zich aan het verplichte thuiswerk houden. In een onlineregister moeten ze ingeven hoeveel mensen op een bepaalde locatie werken en welk personeel onmogelijk kan thuiswerken. Bedrijven die zich niet aan de thuiswerkplicht houden, riskeren sluiting.

De sociale partners overleggen donderdag met het kabinet van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) om de details te bespreken. 'We willen hen de kans geven om zelf voorstellen op tafel te leggen', zegt een woordvoerder. 'Het is in elk geval de bedoeling om de administratieve last zo beperkt mogelijk te houden.'

'Het verplichte thuiswerk zal weinig gezondheidswinst opleveren, maar mondt gegarandeerd uit in een kafkaiaans registratiesysteem dat niets bijbrengt in de strijd tegen de pandemie', zegt VBO-topman Pieter Timmermans. Voka vreest voor 'rompslomp door een omslachtige, nutteloze RSZ-tool'.

Het verplichte thuiswerk zal weinig gezondheidswinst opleveren, maar mondt gegarandeerd uit in een kafkaiaans registratiesysteem dat niets bijbrengt in de strijd tegen de pandemie.
Pieter Timmermans
Topman VBO

De bedrijven stellen dat uit de cijfers weinig besmettingen op de werkvloer blijken. De overheid brengt daar tegenin dat het verplicht thuiswerken nodig is om de besmettingsrisico's door druk pendelverkeer te verlagen.

Ook de nachtclubuitbaters zijn ontevreden over de nieuwe coronaregels. Zij vinden dat hun enige optie om aan de ruimere mondkapjes- en pasjesplicht te ontsnappen - via een test aan de ingang - neerkomt op een sluiting zonder het zo te noemen.

Mondkapjes als remedie

Mondkapjes zijn het belangrijkste antwoord van het Overlegcomité op de nieuwe coronapiek. Niets gaat op slot, maar vanaf 50 mensen binnen en 100 mensen buiten worden mondkapjes en coronapas op elk event de regel. Ook in het openbare leven - indoor en op drukke plekken outdoor - zijn mondkapjes vanaf zaterdag verplicht voor iedereen ouder dan tien jaar. Van horeca over musea en bibs tot openbaar vervoer. Ook bij de horecafederatie valt de nieuwe regeling slecht, voor klanten volstond tot nu de coronapas.

'We hadden gehoopt op een coronavrije winter, maar alle signalen staan weer op rood', stelde premier Alexander De Croo (Open VLD). 'Het aantal patiënten op intensieve zorg is in een week verdubbeld. Gelukkig zijn er vaccins, maar het virus is vandaag drie keer besmettelijker dan vorig jaar. We strijden tegen Covid-21, niet langer tegen Covid-19.'

Het aantal patiënten op intensieve is in een week tijd verdubbeld. Gelukkig zijn er vaccins, maar het virus is vandaag drie keer besmettelijker dan vorig jaar.
Alexander De Croo
Premier

De vraag is of de verstrengingen volstaan. 'Er is een besmettingsexplosie aan de gang, met op maandag 15 november 20.000 besmettingen', aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Door de hoge viruscirculatie zijn er ook veel infecties van gevaccineerden die kwetsbaar zijn en alsnog in het ziekenhuis belanden. In de voorbereidende documenten van coronacommissaris Pedro Facon op het overlegcomité wordt opgemerkt dat 100 besmettingen een week later resulteren in 2,5 tot 3 opnames. Bij de huidige virusverspreiding komt dat neer op 600 opnames per dag. Hoewel slechts een klein deel daarvan doorstroomt naar intensieve zorg, zouden het er toch te veel zijn om een infarct op de afdelingen intensieve zorg te vermijden.

De Europese landen die er het beste voor staan, combineren een hoge vaccinatiegraad met een lage viruscirculatie aan de hand van sinds de zomer volgehouden extra beschermingsmaatregelen. België hoopt de controle te kunnen herwinnen zonder eerst fors de viruscirculatie de kop in te drukken met ingrijpende maatregelen zoals sluitingen. Maar het is niet zeker of dat lukt.

'Aandeel telewerkers moet naar 40 à 50 procent'

'In augustus was in Vlaanderen nog een derde van de werknemers aan het telewerken, nu zal dat moeten stijgen naar 40 à 50 procent', zei Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Het verplichten van telewerk gebeurde niet omdat het in de bedrijven niet goed gaat, 'maar omdat we garanties willen dat de circulatie van het virus stopt', argumenteert Crevits. Ze benadrukt dat de verplichting maar voor een korte periode geldt. 'Het is tot eind januari. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we daarna weer vooruit.'

De Vlaamse minister van Werk engageert zich samen met haar federale collega Pierre-Yves Dermagne om de administratieve rompslomp voor de bedrijven zo veel mogelijk te vermijden. 'Er is al een mechanisme om via de RSZ door te geven wie kan telewerken. Bedrijven hebben hierin een stuk autonomie, maar ik verwacht ook verantwoordelijkheid.'

Tegelijk dreigen forse sancties. Als bedrijven hun voeten vegen aan de maatregel of te veel mensen opeisen, kunnen ze gesloten worden. 'Al is dat niet onze bedoeling', verzekert Crevits.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie