Bedrijven passen voor coronasneltests

Een medewerker wordt getest op de groenteveiling van Roeselare. ©BELGA

Van de 1 miljoen coronasneltests die de federale regering in de aanbieding had, zijn er amper 375.000 uitgedeeld en gebruikt. Bpost en Proximus, twee van de testbedrijven, voerden het experiment al af.

De federale regering maakte eind maart bekend dat de volledige stock van ruim 1 miljoen sneltests ingeschakeld werd in het bedrijfsleven. Ondernemingen zonder optie om te telewerken konden tot 1 mei gratis acht sneltests per medewerker bestellen. Die hebben - in tegenstelling tot de klassieke PCR-tests - het voordeel dat bedrijfsartsen ze kunnen afnemen en het resultaat binnen het kwartier bekend is.

Weinig meerwaarde

De maatregel is geen overtuigend succes. Bpost en Proximus hebben de proefprojecten al afgevoerd. 'We hebben besloten het experiment niet uit te breiden omdat het geen effect had op de besmettingsgraad, die al erg laag was', zegt Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo. Bij Proximus werden evenmin bijkomende besmettingen gedetecteerd dankzij de sneltests.

375.000
sneltests
Op een voorraad van ruim 1 miljoen sneltests werden de afgelopen maand amper 375.000 stuks besteld.

Van de sneltests werden slechts 375.000 exemplaren weggegeven. Bij de supermarktketen Delhaize, die 4.000 tests bestelde, ging tot nu 500 keer een wisser in de neus van een medewerker. Dat gebeurt alleen als een minicluster ontdekt wordt. 'We gebruiken ze als twee of drie mensen besmet zijn in een winkel of een distributiecentrum. Ze proactief gebruiken, zou onbeheersbaar zijn', zegt Roel Dekelver van Delhaize België.

De sneltests waren ook vroeger al geen onverdeeld succes, omdat de administratieve rompslomp te groot was. Nu dat wettelijk geregeld is, ligt het probleem eerder bij de werknemers zelf. Weinig personeelsleden staan ervoor te springen de test regelmatig te ondergaan. Werkgevers kunnen hun personeel geen coronasneltest opleggen.

Sectoren met hoge besmettingsgraad

Volgens Co-Prov, de overkoepelende organisatie van de erkende Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk, kunnen de sneltests nog altijd dienst doen, bijvoorbeeld om werknemers die een laagrisicocontact hadden te testen bij een coronacluster in een bedrijf. Ze kunnen ook van pas komen om personeelsleden in essentiële functies die een hoogrisicocontact hadden aan het werk te houden.

'Een systematisch gebruik in sectoren waar meer besmettingen voorkomen, zoals slachthuizen, is het overwegen waard', zegt Geert Laire, de regionaal directeur van de medische controledienst Mensura. De UHasselt en de KU Leuven, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Idewe en het kenniscentrum van de federale overheid toonden dat potentieel vorige week al aan. Uit hun eerste groot academisch onderzoek bleek dat callcenters, kippenvleesbedrijven en veevoederfabrikanten de sectoren met de hoogste besmettingsgraad zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie