Advertentie

Beke: 'Elke 18-plusser kan voor 11 juli minstens eerste dosis krijgen'

©BELGA

Als de farmabedrijven de gemaakte beloftes rond de leveringen van coronavaccins nakomen, zal volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) elke volwassen Vlaming voor 11 juli minstens zijn eerste dosis hebben gekregen.

'Als de leverschema's de realiteit worden, dan kunnen we tegen 11 juli iedereen die ouder is dan 18 jaar minstens één keer geprikt hebben', verklaarde Beke in De Zevende Dag. 11 juli is een symbolisch belangrijke datum, want het is de Vlaamse feestdag.

Tot nog toe lag de focus van de vaccinatiecampagne op de woon-zorgcentra en het zorgpersoneel. Vanaf maandag zijn de 85-plussers aan de beurt, later deze maand wordt de campagne voor alle 65-plussers opgestart.

Beke zegt dat er de komende weken 130.000 à 140.000 vaccins per week zullen worden gezet. In april worden dat er 290.000 per week, in mei een klein half miljoen per week. 'Op die manier kunnen wij iedereen gevaccineerd hebben tegen 11 juli', aldus de christendemocraat.

Enkel als farma afspraken nakomt

De voorwaarde is dus wel dat de farmabedrijven de gemaakte beloftes over de vaccinleveringen kunnen waarmaken. De voorbije weken bleken die ondernemingen geregeld op hun beloftes te moeten terugkomen. Vooral met AstraZeneca zijn er momenteel problemen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft eerder al een gelijkaardige vaccinatiebelofte gemaakt. De experts hielden het tot nog toe op het einde van de zomer als moment waarop iedereen zal zijn ingeënt.

Momenteel wordt er in ons land gevaccineerd met de vaccins van BioNTech-Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Van al die vaccins zijn twee dosissen nodig voor een optimale bescherming. Binnenkort komt daar ook Johnson & Johnson bij, waarvan één dosis volstaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie