'Beke kan niet langer verstoppertje spelen'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis. ©BELGA

De Vlaamse oppositie gebruikt de getuigenis van federaal topambtenaar Pedro Facon om minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verder in het defensief te duwen. 'Facon maakt komaf met verstoppertje spelen', vindt de PVDA.

Tijdens de de hoorzittingen over de aanpak van de coronacrisis in het Vlaams Parlement werd federaal topambtenaar Pedro Facon vrijdagmiddag aan de tand gevoeld. Facon, die voor de federale overheidsdienst Volksgezondheid werkt, is als secretaris van de Interministeriële Conferentie, waarin de zorgministers van de federale en deelstaatregeringen zetelen, een bevoorrechte getuige.

Facon hekelde de versnippering aan bevoegdheden in ons land, die een doortastende crisisbestrijding haast onmogelijk maken. ‘Veel ministers hebben de intentie om het goed te doen, maar ze voelen zich vaak machteloos in de structuren die het politieke systeem zelf heeft gecreëerd. Die structuren maken dat individuen minder goed presteren en dat geldt ook voor ministers.'

Pedro Facon is als secretaris van de Interministeriële Conferentie, waarin de zorgministers van de federale en deelstaatregeringen zetelen, een bevoorrechte getuige.

Tijdens de coronacrisis wezen de Vlaamse en de federale overheid elkaar vaak met de vinger. De woonzorgcentra zijn dan wel een Vlaamse bevoegdheid, maar dat er onvoldoende beschermingsmateriaal was, kwam volgens Vlaanderen bijvoorbeeld doordat de federale stock aan mondmaskers vervallen was en vernietigd werd.

Volgens Facon moet Vlaanderen zich evenwel niet verstoppen achter de federale overheid. Hij wees daarvoor naar een uitspraak van de Raad van State, de juridische waakhond van de overheid. ‘Iedereen is verantwoordelijk voor zijn bevoegdheden’, zei de federale topambtenaar. Als het gaat over beschermingsmateriaal voor de rusthuizen, dan is dat volgens hem een zaak van de Vlaamse overheid.

Contactopsporing

Het is niet omdat de federale overheid een coördinerende rol tussen de deelstaten wilde opnemen, dat ze alle bevoegdheden zou overnemen
Pedro Facon
Federale topambtenaar

Hetzelfde met het opsporen van mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook daarover bestond onenigheid over wie daarvoor het heft in handen zou nemen. ‘Contactopsporing is sinds de jaren 80 een bevoegdheid van de regio’s’, maakte Facon duidelijk. ‘Het is niet omdat de federale overheid een coördinerende rol tussen de deelstaten wilde opnemen, dat ze alle bevoegdheden zou overnemen.’

De oppositie grijpt de uitspraken van Facon aan om Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke verder in het nauw te drijven. De CD&V'er krijgt kritiek omdat hij te weinig doortastend opgetreden zou hebben tijdens de coronacrisis, die vooral in de rusthuizen veel slachtoffers maakte.

‘Facon maakte komaf met verstoppertje spelen achter de federale overheid’, zegt Lise Vandecasteele, Vlaams Parlementslid voor de PVDA. De extreemlinkse partij vindt dat Beke ontslag moet nemen. De CD&V’er geeft op 20 juli tekst en uitleg in de commissie.

Volgens Maurits Vande Reyde (Open VLD) viseerde Facon echter geen personen, maar tekortkomingen in ons systeem. ‘Het is duidelijk dat de versnipperde bevoegdheid het weerkerend pijnpunt is in deze crisis. Daar is Beke als minister niet verantwoordelijk voor. Geen eenheid in bevel, gebrekkige overlegstructuren en deelstaten die op de rem gaan staan wanneer federaal wil optreden. Dat zijn de lessen die we hieruit moeten trekken voor een volgende golf.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie