Staking distributiepartner
Een staking bij onze distributiepartner stuurde de bezorging van De Tijd deze nacht in de war. Het zou kunnen dat u hierdoor uw krant niet ontving. Onze excuses hiervoor. U kunt de pdf-versie van De Tijd en Sabato gratis raadplegen via onze website.
  1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Belgen kiezen voor vakantie in eigen land

Verhuurder van vakantiehuizen Belvilla stelt een stijging van 20 procent vast van het aantal boekingen voor de zomermaanden in ons eigen land. De favoriete regio's zijn Luxemburg, Luik en Namen.
  • Wereldwijd 4,8 miljoen besmettingen en 315.000 doden

    Wereldwijd zijn 4.769.177 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl er 316.898 aan zijn bezweken. Er genazen meer dan 1,6 miljoen patiënten, zo blijkt maandag uit de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit. De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen, maar kennen ook het meeste aantal genezingen.

    In de VS zijn 1.496.509 mensen geïnfecteerd geraakt, of meer dan een kwart wereldwijd. Daarna komen op verre afstand Rusland met 290.678 besmettingen, Groot-Brittannië met 247.706, Brazilië met 245.585 en Spanje met 231.606 infecties. België is zestiende met 55.559 besmettingen.

     De Verenigde Staten kennen ook het grootste aantal coronadoden: al aan 89.874 mensen heeft het virus het leven gekost. Er zijn 34.876 dodelijke slachtoffers in Groot-Brittannië, 32.007 in Italië, 28.111 in Frankrijk en 27.709 in Spanje. In deze lijst staat België zevende met 9.080 sterfgevallen.

    Wereldwijd zijn 1.612.030 mensen genezen verklaard, met bovenaan de VS waar 272.265 genezen patiënten. België is achttiende met 14.657 genezingen.

  • Moskeeën blijven dicht tijdens Suikerfeest

    Ondanks de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen zullen de moskeeën hun deuren niet meer kunnen openen voor het grote publiek voor het Suikerfeest, waarop het einde van de ramadan gevierd wordt en dit jaar op 23 of 24 mei plaatsvindt. Dat heeft het Executief van de Moslims in België (EMB) maandag aangekondigd. Aangezien bijeenkomsten verboden blijven kan het gebed daarom enkel thuis worden uitgevoerd in beperkte kring en zonder preek. 

     'De data 29 mei en 5 juni zijn door de godsdiensten gezamenlijk voorgesteld voor het hervatten van de activiteiten, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de Nationale Veiligheidsraad die hierover binnenkort een besluit zal nemen. Elke godsdienst zal zich hier aan moeten houden', zegt de Moslimexecutieve maandag in een verklaring.

    In de tussentijd wordt er gewerkt aan het zo snel mogelijk heropenen van de gebedshuizen. "Wij hebben de autoriteiten de voorzorgsmaatregelen meegedeeld die wij bepleiten voor de heropening van de moskeeën en andere gebedshuizen, waaronder een oppervlakte van 10 m2 voorbehouden per gelovige in de gebedshal, met een maximum van 100 gelovigen per gebedshuis', benadrukt de Moslimexecutive. In de tussentijd roept de EMB moslims opnieuw op om alle maatregelen van de overheid nauwgezet te respecteren.

  • Goffin praat met buurlanden over opheffing grensbeperkingen

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft zondag en maandag met zijn Franse, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse ambtgenoten gepraat over een graduele opheffing van de beperkingen aan de gemeenschappelijke grenzen, zo heeft zijn kabinet maandag meegedeeld.

    'België heeft tijdens de crisis een goed evenwicht weten te vinden tussen de gezondheidsaspecten, de menselijke en de economische', zegt Goffin. Volgens hem moet er nu naar andere aspecten gekeken worden, zoals bezoek aan naasten die in het buitenland wonen, shoppen in buurlanden en het onderhoud van vastgoed in het buitenland. Een opheffing van de beperkingen kan wel slechts onder voorwaarden: eerst moet er eenzelfde aanpak van de ziekte zijn aan beide kanten van de landsgrens waarbij het besmettingsniveau onder controle is, vervolgens kan een heropening die volledig wordt gecoördineerd door de betrokken staten.

    Ook andere Europese landen proberen tegen de zomermaanden de grenscontroles zoveel mogelijk  op te heffen. Zo wil het hard getroffen Italië de grenzen openen voor Europese toeristen vanaf 3 juni.

  • Voor het eerst minder dan 100 nieuwe overlijdens op een dag in Italië

    Voor het eerst sinds twee maand zijn er in Italië op een dag minder dan 100 nieuwe corona-sterfgevallen gemeld. Volgens de Civiele Bescherming kwamen er op 24 uur tijd 99 overlijdens bij. Het is de laagste balans sinds 9 maart, toen er 97 overlijdens waren en het schiereiland in lockdown ging.

    Zondag waren er 145 sterfgevallen bij, aldus het persbureau Ansa. In Italië zijn al 32.007 mensen aan COVID-19 overleden. Op een etmaal telde men 451 nieuwe besmettingen, om 225.886 te totaliseren. Zondag waren er nog 675 nieuwe infecties. Italië telt nu 66.553 coronapatiënten, 1.798 minder dan zondag. Toen was er een daling van 1.883 patiënten. Op 24 uur tijd mochten 2.150 mensen het ziekenhuis verlaten, waardoor er al 127.326 genezingen zijn. In de intensieve zorg vertoeven nu 749 mensen, 13 minder dan een dag daarvoor.

  • Belgen kiezen voor vakantie in eigen land

    Verhuurder van vakantiehuizen Belvilla ziet een stijging van 20 procent in het aantal boekingen in eigen land tijdens de zomermaanden. De favoriete regio's zijn Luxemburg, Luik en Namen. 'Dit jaar kiezen Belgen voor veilig ontspannen binnen de landsgrenzen, een trend die ook in de rest van Europa zichtbaar is', zegt Hanita van der Meer, PR-verantwoordelijke bij het bedrijf.

    Ook koppels kiezen nu voor een vakantiewoning.

    Belvilla

    'Eerst was er een stagnatie, alsof de Belgen even wilden wachten en kijken wat de nieuwe maatregelen gingen zijn, maar nu gaan ze er weer volop voor en boeken veel in eigen land. Het gaat dan vooral om boekingen van familiehuizen, maar ook koppels kiezen nu voor een vakantiewoning.'

    Het bedrijf biedt naast ons land ook vakantiewoningen aan in 19 andere landen. In maart vielen de boekingen in de rest van Europa volledig stil en waren er veel annuleringen omdat de grenzen sloten, of omdat mensen niet wilden of durfden reizen, klinkt het. In de afgelopen weken werden er in Europese landen opnieuw veel vakantiehuizen geboekt, het gaat dan voornamelijk om mensen die in eigen land boeken voor de zomer en het najaar. De stijging is het grootst in Denemarken, waar het bedrijf wekelijks een groei optekende van 75 procent. Ook in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk nam het aantal boekingen toe.

  • Merkel en Macron eens over steunplan van 500 miljard

    De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens over een Europees steunplan ter waarde van 500 miljard euro. De bedrijfssectoren en regio's in Europa moeten door het geld geholpen worden.

    Merkel noemde het het 'plan voor de korte termijn'. 'De plannen voor de midden- en lange termijn moeten nog worden uitgewerkt.' Het plan is volgens de Franse en Duitse leiders tot stand gekomen na overleg met onder meer Nederland en Italië. Het geld is niet bedoeld als lening, maar als subsidie of gift. 

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is blij met het voorstel, dat 'terecht de nadruk legt op de noodzaak om aan een oplossing te werken met als kern de Europese begroting'. Het gaat volgens haar 'in de richting' van het plan waar de Commissie zelf aan werkt. Dat voorstel, bestaande uit de aangepaste EU-meerjarenbegroting (MFK) en een herstelfonds, wordt volgende week woensdag gepresenteerd. 

    Na afloop van video-overleg maakten Duits kanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron op een gezamenlijke persconferentie bekend het eens te zijn over een Europees steunplan van 500 miljard euro. ©Kay Nietfeld/dpa-Pool/dpa

  • Venetië schuift zijn biënnales op

    De  17de Architectuurbiënnale van Venetië, oorspronkelijk gepland van 29 augustus tot 29 november 2020, is uitgesteld naar volgend jaar vanwege de Covid-19-pandemie. Ze zal van 22 mei tot 21 november 2021 lopen. De organisatie acht het onmogelijk 'nu nog zo'n complexe tentoonstelling op wereldschaal te realiseren'. Het merendeel van de deelnemers was gewonnen voor het uitstel, luidt het.

    Door de beslissing schuift de Biënnale voor beeldende kunst een jaar op. Die vindt plaats van 23 april tot 27 november 2022. De Belgische vertegenwoordiger is nog niet aangeduid.

  • Omzet bedrijven herstelt niet ondanks heropening winkels

    De omzet van de Belgische ondernemingen was vorige week 31 procent lager dan voor de coronacrisis, tegenover 29 procent de week ervoor. Dat blijkt uit de wekelijkse enquête van de Nationale Bank en de werkgeversorganisaties. De grotere omzetdaling is opmerkelijk, omdat de niet-voedingswinkels begin vorige week hun deuren hebben heropend.

    De kleinhandel heeft dankzij de heropening van de niet-voedingswinkels wel de omzet sterk zien opveren. Maar de omzet van informatie- en communicatiediensten en van andere diensten aan ondernemingen is verder gedaald.

  • Jambon en Demir willen verbod tweedeverblijvers versneld opheffen

    Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het verbod voor tweedeverblijvers te trekken 'zo snel mogelijk' moet verdwijnen. Zeker tot 8 juni is het voor mensen met een tweede eigendom, zoals aan de Noordzee of in de Ardennen, verboden om dat te bezoeken. Maar dat verbod is niet langer te motiveren, schrijft N-VA-minister Demir op Facebook.

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) steunt haar oproep. Demir verwijst naar uitspraken van experten en wetenschappers om te zeggen dat het verbod op tweedeverblijvers niet langer zin heeft. 'Zonder virologische verantwoording moet de Nationale Veiligheidsraad consequent zijn en het verbod om naar een tweede verblijf te trekken zo snel mogelijk opheffen', zegt Demir.

    Tweedeverblijvers zijn normaal pas vanaf 8 juni weer welkom, maar N-VA wil dat dat sneller kan.


  • 'Leeftijdsgrens voor opvang door grootouders is discriminerend'

    De Vlaamse Ouderenraad vindt het oneerlijk dat enkel grootouders tot 65 jaar opnieuw op hun kleinkinderen mogen passen. Dat zou strijdig zijn met de discriminatiewetgeving en kan een precedent zijn.

    De regels zijn voor de duidelijkheid niet strenger gemaakt: het ministerieel besluit laat zoals ervoor toe dat twee bubbels 'mixen'. Maar het crisiscentrum raadde eerder nog af dat grootouders op hun kinderen zouden passen. Zondag verduidelijkte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat grootouders in goed gezondheid die jonger dan 65 zijn en tot de sociale bubbel van dat huishouden behoren, kunnen instaan voor de opvang van hun kleinkinderen. 

    Het gaat enkel om een richtlijn. Toch is er onvrede over de nieuwe regel, want de politie gebruikte die FAQ al om mensen te beboeten voor gedrag dat niet in de wet als strafbaar is opgenomen.

    We riskeren hiermee leeftijdsdiscriminatie te normaliseren in onze samenleving.

    Nils Vandenweghe
    Directeur Vlaamse Ouderenraad

    Ook de Vlaamse Ouderenraad kant zich tegen de richtlijn. Zo zou het volgens de raad onvoldoende aangetoond zijn dat grootouders ouder dan 65 jaar significant meer risico lopen. Een grote groep grootouders wordt disproportioneel benadeeld, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De organisatie vraagt de beleidsmakers te vertrouwen op het gezond verstand van 65-plussers in plaats van ze bij voorbaat uit te sluiten.  

    Bovendien vreest de Vlaamse Ouderenraad dat die richtlijn aanleiding kan geven tot een ruimere versoepelingsstrategie waarbij 65-plussers systematisch uitgesloten worden. 'Als men dit verder doorvoert, zou dat betekenen dat tal van mensen de komende maanden op verschillende vlakken in hun leven worden uitgesloten, louter op basis van hun geboortejaar', zegt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. 'We riskeren leeftijdsdiscriminatie te normaliseren in onze samenleving.'

  • Biotechbedrijf Moderna behaalt gunstige resultaten voor mogelijk vaccin

    Het biotechbedrijf Moderna zit in een vroege testfase voor een coronavaccin. Tussentijdse resultaten van een fase 1-studie zijn naar eigen zeggen hoopvol. In die test worden 45 participanten opgevolgd. Acht van hen hebben de volledige cyclus doorlopen en blijken alle 8 antilichamen in het bloed te hebben na de behandeling. De testpersonen vormden evenveel of meer antilichamen dan wie besmet is geweest met het virus. 

    Volgens Moderna kunnen die antilichamen het virus bij patiënten neutraliseren. Bovendien bleken de testpersonen het medicijn goed te verdragen. 

  • Al voor 800 miljoen euro aan hinderpremies uitbetaald

    Er is voor zowat 800 miljoen euro uitbetaald aan hinderpremies voor Vlaamse handelszaken die de deuren moesten sluiten door de coronamaatregelen. Ook kregen bedrijven met minstens 60 procent omzetverlies al voor 65 miljoen euro betaald in de vorm van een compensatiepremie.

    Dat werd maandag vernomen op het kabinet van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). De hinderpremie en de compensatiepremie zijn maatregelen die de Vlaamse regering nam om de schok van de coronacrisis voor de ondernemers te verlichten.

    De hinderpremie kwam tot stand voor ondernemingen die verplicht waren de deuren te sluiten door de coronamaatregelen. Ze bestaat uit twee delen: een eenmalige premie van 4.000 euro en vanaf 6 april een dagpremie van 160 euro. Tijdens een bezoek aan Kortrijk verklaarde minister Crevits aan VTM NIEUWS dat de overheid bij de betaling van de hinderpremie wellicht boven 1 miljard euro zal uitkomen.

    Vandaag staat de teller op zowat 800 miljoen euro. Ondertussen is er ook 65 miljoen euro aan compensatiepremies uitbetaald. Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro voor ondernemers die de deuren niet moesten sluiten, maar die door de coronacrisis minstens 60 procent omzetverlies leden. Omgerekend hebben dus zowat 22.000 ondernemers die premie gekregen. 

  • China pompt twee miljard in wereldwijde strijd tegen corona

    China draagt de komende twee jaar 2 miljard dollar bij aan de wereldwijde strijd tegen de coronapandemie, kondigde president Xi Jinping aan op de algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

    Het geld is niet alleen bestemd voor gezondheidsmaatregelen, maar ook voor ontwikkelingshulp aan getroffen landen, zei Xi in een videotoespraak.

    Xi drong er bij andere landen op aan hun financiering aan de WGO te verhogen. 'De WGO zou de wereldwijde respons moeten leiden', zei hij over het VN-agentschap dat met een tekort wordt geconfronteerd omdat de Verenigde Staten hun financiële bijdrage hebben opgeschort.

    China ondersteunt een 'volledige evaluatie' van de wereldwijde reactie op het coronavirus zodra de epidemie is gestopt, zei Xi. Hij verzekerde dat zijn land, waar het coronavirus eind 2019 uitbrak, 'altijd transparantie en verantwoordelijkheid' heeft getoond in het licht van de epidemie.

    De Chinese president Xi Jinping sprak de algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie toe via een videoboodschap. ©AFP

  • WGO-baas: 'Tijd voor voorbereiding op tweede golf, niet om te feesten'

    Volgens Belg Hans Kluge, directeur voor de regio Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie, moeten de Europese staten zich voorbereiden op een tweede dodelijke golf van corona-infecties.

    Het is 'tijd voor voorbereiding, niet om te feesten', zegt hij maandag in de Britse krant The Telegraph. Zo luidt Kluges reactie op de versoepeling van de lockdown in verschillende landen. 

    Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie ©Belgaimage

  • 'Bijna genoeg steun voor onderzoek naar herkomst coronavirus'

    Zeker 116 landen steunen een voorstel om een onderzoek in te stellen naar de herkomst en verspreiding van het coronavirus. Dat meldt het persbureau Reuters dat de conceptresolutie kon inkijken. 

    De resolutie moet dinsdag op de algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de steun krijgen van twee derde of 130 van de 194 lidstaten om goedgekeurd te worden.

    China zegt dat het te vroeg is nu al een onderzoek te starten. President Xi Jinping gaat de tweedaagse algemene vergadering toespreken.

    VN-secretaris-generaal Antonio Guterres ©AFP

    Bij de start van de vergadering maandag zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat de wereld een zware prijs zal betalen omdat de landen te weinig eenheid tonen in de aanpak van het virus. 'We hebben enige solidariteit gezien, maar heel weinig eenheid in ons antwoord op Covid-19.'

    Guterres riep de landen op hun financiering van de WGO te verhogen, zodat het VN-gezondheidsagentschap ontwikkelingslanden kan steunen. 'Het virus verplaatst zich nu naar het mondiale Zuiden, waar de impact nog vernietigender kan zijn.' 

  • Stakingsaanzegging bij ziekenhuizen en rusthuizen in Brussel en Wallonië

    De Franstalige socialistische bediendenbond Setca heeft een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend bij de ziekenhuizen en rusthuizen in Wallonië en Brussel. Vrijdag had de christelijke vakbond CSC al een stakingsaanzegging ingediend. 

    De stakingsaanzegging heeft betrekking op alle sectoren die onder het paritair comité 330 vallen. Naast de ziekenhuizen en de rusthuizen, gaat het ook over de thuiszorg en de medische huizen. 

    Volgens vakbond heerst er ongerustheid bij het personeel over twee koninklijke besluiten, die begin deze maand werden gepubliceerd. Niet-bevoegde zorgverleners krijgen toelating voor verpleegkundige activiteiten en provinciegouverneurs kunnen gezondheidswerkers opvorderen. 'De KB's zijn een slecht antwoord op een reëel probleem', stelt Setca. 'Dat zijn de jarenlange bezuinigingen en de vernieling van de sociale zekerheid die ons tot op het bot hebben gebracht.' 

    'De werknemers zijn op en woedend', stelt de vakbond. 'Dat ze als 'deserteurs' en 'verwende kinderen' bestempeld worden door de politici die lang geen aandacht aan hun lot hebben besteed, is de druppel die de emmer doet overlopen.' Setca beraadt zich de komende dagen over acties. 

    Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zaterdag verschillende ziekenhuizen bezocht om haar steun te betuigen aan het gezondheidspersoneel. Aan het Brusselse ziekenhuis Sint-Pieter gaf een honderdtal medewerkers de eerste minister een kille ontvangst. Het zorgpersoneel eist een herwaardering van hun beroep.

    ©ISOPIX

  • Duitsland goed voor 51 procent EU-coronasteun

    De Europese Commissie keurde met de versoepelde staatssteunregels voor ongeveer 1.950 miljard euro aan nationale maatregelen goed om de economie en werkgelegenheid te ondersteunen na de uitbraak van de coronacrisis. Duitsland alleen is goed voor meer dan 51 procent van dat bedrag, minstens 1.000 miljard euro.

    Frankrijk is verantwoordelijk voor 17 procent van het steunpakket, en gaat nipt Italië vooraf (15,5%). Het Verenigd Koninkrijk kon voor 4 procent van die staatssteun aan nationale maatregelen goedkeuren. België is goed voor 3 procent van het totaal.

    Er is veel onrust in Europa dat Duitsland de interne markt scheeftrekt met die massale steunmaatregelen. Toch verdedigt de Commissie de Duitse plannen. Berlijn heeft meer budgettaire ruimte en de Duitse maatregelen hebben een positieve impact op andere lidstaten. Bovendien moet het Europees herstelplan, dat volgende week voorgesteld wordt, meer evenwicht bieden. De Commissie wil naast het meerjarenbudget voor de komende zeven jaar zelf geld ophalen. Het gros van dat herstelfonds van minstens 1.000 miljard is bedoeld voor de landen die het meest getroffen zijn door de coronacrisis.

  • 'Besmette mensen hoeven geen schroom te hebben hun contacten door te geven'

    Contactonderzoek is essentieel om te voorkomen dat een tweede uitbraak van de corona-epidemie plaatsvindt. De bedoeling is zo zorgvuldig mogelijk in kaart te brengen wie in contact is geweest met een besmet persoon en ze daarna twee weken in quarantaine te zetten.

    'Afgelopen zaterdag zijn 225 contacten met hoog risico in kaart gebracht van 408 besmette mensen die door een callcenter zijn opgebeld', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'We stellen vast dat per besmet persoon slechts een of zelfs geen contact met hoog risico wordt opgegeven. We zouden verwachten dat het om minstens 4 tot 5 hoog risico contacten per besmet persoon gaat.'

    'Misschien is er schroom bij mensen om hun contacten door te geven?', zegt Van Gucht. 'We willen benadrukken dat mensen nooit berispt, bestraft of beoordeeld worden als ze meer contacten hebben gehad dan toegelaten is. Het proces is anoniem.'

  • Macron en Merkel lanceren Europees herstelplan

    De leiders van Duitsland en Frankrijk overleggen vandaag over een herstelplan voor de Europese Unie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron presenteren hun initiatief rond 17 uur tijdens een persconferentie.

    De Franse regering zegt dat het Frans-Duitse plan is bedoeld om de coronacrisis op Europees niveau te doorstaan. Het gaat om een omvangrijk initiatief waarin onder meer gezondheidszorg, economisch herstel en het milieu aan de orde komen. Het is nog onduidelijk welke maatregelen de leiders in gedachten hebben.

    Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben een Europees herstelplan uitgetekend. ©REUTERS

  • Corona-update: nieuwe opnames onder 50

    De voorbije 24 uur zijn 43 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijk centrum dat de overheid bijstaat in de coronacrisis.

    Tegelijk hebben 27 mensen het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal liggen nu 1.614 mensen in het ziekenhuis. Op de afdeling intensieve zorg liggen 342 patiënten.

    Er werden 28 overlijdens gerapporteerd. 16 personen overleden in het ziekenhuis, 12 in de woon-zorgcentra.

    Tot slot is sprake van 279 nieuwe bevestigde besmettingen, op een totaal van bijna 14.000 tests.

    ©Photo News

  • Luistertip: Zweeds staatsepidemioloog op de rooster

    Zweden is de 'outlier' in deze Covid-19-crisis. Het land vertikte het om in lockdown te gaan en rekent op het gezond verstand van zijn burgers. Dat model roept zowel beate bewondering als blinde haat op.

    Voor een genuanceerde visie kunnen we dit BBC Hardtalk-interview met Anders Tegnell, de epidemioloog die de architect van het Zweeds model is, warm aanbevelen.  

    De Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell. ©AFP

  • Iconische gebouwen weer open

    Acropolis is weer toegankelijk. ©Bloomberg

    De heropening van archeologische plaatsen in Griekenland is onderdeel van de geleidelijke versoepeling van lockdownmaatregelen in het land. Zo mogen Griekse restaurants en cafés vanaf 25 mei hun deuren weer openen.

    Gisteren gingen duizenden gelovige Grieken voor het eerst in lange tijd weer naar de kerk. Zaterdag werden in het mediterraanse land meer dan vijfhonderd stranden weer vrijgegeven. Wel gelden nog beperkende maatregelen: niet meer dan veertig mensen op 1.000 vierkante meter strand en parasols moeten minstens 4 meter uit elkaar staan.

      Griekenland heeft tijdens de coronacrisis veel minder doden (162) en besmettingen (2.800) gemeld dan de meeste andere Europese landen.

    De Sint-Pietersbasiliek in Rome kreeg afgelopen weekend een grondige poetsbeurt. ©AFP

  • 'Emirates zet een op drie jobs op de helling'

    De luchtvaartreus Emirates uit Dubai overweegt tot 30.000 banen te schrappen om de coronacrisis door te komen, weet het persbureau Bloomberg uit goede bron.

    Emirates heeft meer dan 100.000 werknemers in dienst en zoekt naar manieren om de kosten te verlagen. De maatschappij zou ook haar vloot van Airbus A380's versneld uit dienst willen nemen vanwege de crisis in de luchtvaartsector.

    De overheid van Dubai heeft al steun aangekondigd voor Emirates. De luchtvaartmaatschappij hernam sinds 6 april een beperkt aantal vluchten - vooral om buitenlanders vanuit de Verenigde Arabische Emiraten te repatriëren. 

    Een Airbus A380-800 van Emirates. ©REUTERS

  • 'Kwetsbare kinderen en jongeren grootste slachtoffer'

    De situatie van kwetsbare kinderen en jongeren tijdens de lockdown is schrijnend. De coronamaatregelen van de voorbije weken gingen voorbij aan de realiteit van jonge mensen in kwetsbare situaties. Op die manier raken kinderen die het voor de uitbraak van Covid-19 al moeilijk hadden, alleen maar verder achterop tegenover kansrijke leeftijdsgenoten.

    Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van Uit De Marge, het steunpunt voor jeugdwelzijnswerk, bij 2.000 kinderen en 600 jongeren in 35 steden en gemeenten in heel Vlaanderen. De organisatie noemt de resultaten onrustwekkend. 81 procent van de respondenten geeft aan dat preteaching een probleem is, bijna 66 procent beschikt thuis niet over een laptop of een computer, 76 procent zegt thuis te weinig ruimte te hebben en 61 procent heeft niemand in de buurt die kan helpen met schoolwerk.

    81%
    Bevraging bij 2.000 kinderen en 600 jongeren in kwetsbare situaties
    81 procent van de respondenten geeft aan dat preteaching een probleem is.

    Wie een gratis laptop of internet ter beschikking kreeg, blijkt daar vaak mee te worstelen. 'De hotspots werken niet of de ouders beschikken niet over de vaardigheden en middelen om de nodige programma's op de computer te installeren. We zien zelfs de knappe koppen afhaken omdat het simpelweg onmogelijk is voor school te werken', zegt Ikrame Kastit, coördinator van Uit De Marge.

    De al penibele financiële situatie van veel gezinnen is er de voorbije weken niet op vooruit gegaan, door de technische werkloosheid of het afspringen van tijdelijke contracten.

  • Geen voetbal meer voor 170.000 jeugdspelers

    Slechts een jeugdvoetbalclub op de zeven begint deze week opnieuw met trainingen. Dat blijkt uit een steekproef van Het Laatste Nieuws en de eerste resultaten van een enquête van Voetbal Vlaanderen.

    De voetbalclubs verzaken aan hun sociale rol.

    Marc Van Craen
    Voorzitter van Voetbal Vlaanderen

    Meer dan 200.000 voetballers onder de 16 jaar mogen na negen weken opnieuw voetballen. 'Spijtig genoeg stellen we vast dat een grote meerderheid van de clubs het niet ziet zitten de trainingen te hervatten', zegt Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen. 'Definitieve cijfers zullen we pas over enkele dagen hebben, maar het ziet ernaar uit dat slechts 15 procent van de clubs deze week hervat. De clubs verzaken aan hun sociale rol.'

    Voetbal Vlaanderen toont wel begrip voor de argumenten die de jeugdbesturen aanhalen. Zo hebben veel clubs hun veld al opnieuw ingezaaid. Nogal wat verenigingen vinden het sporttechnisch niet interessant omdat de regel van anderhalve meter afstand geldt. En er zijn ook clubs die laten weten dat ze bang zijn voor besmettingen.

    In Nederland hernam het jeugdvoetbal begin mei. ©Photo News

     

  • 'Horeca verliest 47 miljoen euro per dag'

    Handelsfederatie Comeos vraagt in De Standaard extra steunmaatregelen, omdat de horeca afstevent op een 'sociaal kerkhof'. De Nationale Veiligheidsraad stelde een heropening vanaf 8 juni in het vooruitzicht, maar een beslissing daarover is nog niet genomen.

    Comeos vertegenwoordigt de grotere restaurantketens, maar de cijfers slaan op de hele Belgische horecasector. 'De verloren omzet is gigantisch', zegt Comeos-topman Dominique Michel. 'Stel dat ze op 8 juni weer open mogen, dan is het totale verlies opgelopen tot ­­4 miljard euro.' Horeca Vlaanderen becijferde een verlies van 3,9 miljard euro.

    De overheid nam al een resem maatregelen, zoals de tijdelijke werkloosheid door corona. 'Maar voor een normaal restaurant moet je 15 tot 20 procent van de loonkosten toch voort betalen, ook al werken de mede­werkers niet', zegt Michel. Hij heeft het over eindejaars­premies, groepsverzekeringen en vakantiegelden.

    Zowel Comeos als Horeca Vlaanderen vraagt extra steunmaatregelen, zoals een ­verlaging van de btw naar 6 procent, kwijtschelding van RSZ-bijdragen en de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid.

    Chef-koks legden begin mei hun koksvest op de Brusselse Grote Markt neer. Om de aandacht te vestigen op de penibele toestand van de horeca. ©REUTERS

  • Wat de schoolstaking uit 1990 leert over de coronageneratie van nu

    De vergelijking tussen Franstalig België in 1990 en de huidige coronaperiode is de beste die we hebben, maar ze is niet perfect. Nu is er voor de meesten bijvoorbeeld wel nog onderwijs vanop afstand. Toen was er geen internet.

    'Voor zover we konden onderzoeken was er geen vorm van vervangend onderwijs', zegt economieprofessor Michèle Belot. 'De meeste kinderen zaten gewoon thuis. Maar er was wel sociaal contact. Kinderen mochten zonder problemen bij elkaar zijn.'

  • Bijna helft van jongeren in financiële problemen

    Zowat 45 procent van de Belgische jongeren heeft financiële problemen door de coronacrisis. Bij 13 procent zijn dat zelfs zware financiële problemen. Dat meldt bankenfederatie Febelfin na een rondvraag bij een duizendtal jongeren tussen 16 en 30 jaar.

    Febelfin merkt verschillende redenen, afhankelijk van de leeftijd van de respondenten. Zo ziet bijvoorbeeld 41 procent zijn of haar studentenjob geannuleerd, is 6 procent tijdelijk werkloos, krijgt 16 procent (ongeveer 50 euro) minder zakgeld van de ouders en moet 12 procent zijn of haar ouders zelfs financieel ondersteunen. 

    13%
    Financiële problemen
    Meer dan één op de tien jongeren kent zware financiële problemen.

  • Recordaantal nieuwe besmettingen in Zuid-Afrika

    Zuid-Afrika heeft zondag een recordaantal van 1.160 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De teller staat nu op meer dan 15.000. Het land telt 263 coronadoden.

    Zuid-Afrika telt het grootste aantal besmettingen op het Afrikaanse continent, gevolgd door Egypte (11.719 besmettingen en 612 doden).

    Vooral de toeristische provincie Oost-Kaap is zwaar getroffen door het virus, met bijna 60 procent van de besmettingen. 

  • Italië heropent cafés en restaurants

    In Italië gaan vandaag de musea, bibliotheken, kerken en meeste winkels onder voorwaarden weer open. Ook de cafés, restaurants en stranden mogen weer gasten ontvangen. 

    Italië is met 31.908 coronadoden na de VS (88.000) en het VK het zwaarst getroffen land. Zondag kende het land de kleinste stijging van het dodental (+145) sinds de uitbraak van Covid-19. 

    Vanaf 3 juni wil Italië weer Europese burgers ontvangen - zonder ze in quarantaine te plaatsen. 

    Het terras van een café in Brescia afgelopen weekend. ©EPA

  • 'Het wordt geen Grote Depressie'

    De economische crisis die door de coronapandemie wordt veroorzaakt, is fundamenteel verschillend van de Grote Depressie. De economie zal sneller weer groeien ondanks de hoge werkloosheid en de diepe recessie, verklaarde de Amerikaanse centraal bankier Jerome Powell op de zender CBS.

    Powell trekt die conclusie omdat de economie het voor de crisis goed deed, omdat de banken sterk zijn en omdat de overheid een steunpakket van meer dan 2.000 miljard dollar heeft gelanceerd.

    Wel acht Powell het mogelijk dat de werkloosheidsgraad stijgt naar 20 of 25 procent en dat de economie in het tweede kwartaal met meer dan 20 of 30 procent terugvalt. Sinds februari zijn meer dan 36 miljoen Amerikanen hun job verloren.  

    Het herstel kan in het derde kwartaal op gang komen, maar zal mogelijk tot eind volgend jaar duren. 

    Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

  • De Block wil werkzoekenden gratis omvormen tot verplegers

    Door de coronacrisis zijn tot 180.000 banen bedreigd in ons land, maar tegelijk kampt de zorgsector met een tekort van 5.000 verplegers. 

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bereidt een wetsvoorstel voor. 'We bieden mensen die hun baan verloren tijdens de coronacrisis aan zich gratis om te vormen tot verpleger. Tijdens die opleiding krijgen ze een compensatie', legt ze uit in de kranten van Sudpresse.

    5.000
    Verplegers
    Er staan 5.000 vacatures voor verplegers open.

  • Vaccin niet voor morgen

    Willen we ons normale leven terug, dan moeten we hopen op een vaccin tegen het coronavirus.

    Er zijn vier paden richting die verlossing, met elk zijn voor- en nadelen. Ze lopen langs DNA-shotguns en taxivirussen.

    Op een vaccin is het volgens de Belgische vaccinexpert Luc Debruyne minstens 15 à 18 maanden wachten. 'Het snelste vaccin dat tot nu is gemaakt, is het ebolavaccin van Merck dat in Congo gebruikt wordt. Dat traject, van ontwikkeling tot goedkeuring, duurde vijf jaar.'

    ©Photo News

  • Vlaamse partijen verdeeld over gezondheidszorg

    Voor de sp.a en Open VLD is het herfederaliseren van de gezondheidszorg bespreekbaar.

    CD&V pleit voor een volledige regionalisering en ook voor de N-VA kan van een herfederalisering geen sprake zijn.

  • Tweedeverblijvers stellen Belgische staat in gebreke

    Een 200-tal eigenaars van een tweede verblijf aan de kust en in de Ardennen hebben een advocaat onder de arm genomen. Ze zijn het beu dat ze niet gehoord worden en stellen de Belgische staat in gebreke.

    De tweedeverblijvers zijn boos omdat ze niet naar hun buitenverblijf mogen, terwijl tal van maatregelen versoepeld worden. Daarbij wordt verwezen naar het openen van de winkels, dierenparken en musea. Ze eisen 50 euro voor elke dag dat ze niet naar hun tweede verblijf kunnen, met terugwerkende kracht vanaf 23 maart.

    Vorige week stuurde een tweedeverblijver uit Antwerpen een deurwaarder naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) met een dagvaarding. Ook hij eist 50 euro per dag. 

  • Scholen, kappers, musea en markten weer open

    Goedemorgen, welkom op de coronablog. Herlees hier het belangrijkste nieuws van zondag. 

    Kappers, schoonheidssalons, pedicures, nagelsalons, barbiers en tatoeage- en piercingsalons mogen opnieuw de deuren openen. De klanten mogen enkel op afspraak worden ontvangen. 

    Ook markten met maximaal 50 stands mogen weer open. Voor marktkramers en hun personeel worden mondmaskers verplicht. Voor de klanten moeten handgels worden voorzien. 

    Tickets voor musea moeten telefonisch of online verkocht worden en er moeten maatregelen komen om lange wachtrijen te vermijden. Ook dierenparken mogen weer open, met een circulatieplan.

    Sporten in clubverband mag ook weer, in aanwezigheid van een coach en maximaal 20 sporters samen op het terrein.

    Op huwelijken en begrafenissen zijn weer 30 mensen toegelaten, zonder receptie achteraf.

    ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud