Belgen wapenen maskers met desinfecterend laagje

Het beschermende laagje op het mondmasker zou tot 99,9 procent van de viruspartikels uitschakelen. ©Dries Luyten

De Belgisch-Luxemburgse Molecular Plasma Group heeft een technologie ontwikkeld waarmee fabrikanten van mondmaskers een reinigend laagje op het masker kunnen aanbrengen.

Wat als er op mondmaskers en ander beschermingsmateriaal dat het coronavirus doodt een laagje zou kunnen worden aangebracht? Dat idee schoot iets minder dan een jaar geleden, toen de coronacrisis losbarstte, door het hoofd van Marc Jacobs. Een jaar later zijn de eerste producenten van mondmaskers aan de slag met de technologie van Jacobs en zijn bedrijf, de Belgisch-Luxemburgse Molecular Plasma Group. Een van die producenten is ECA uit Assenede, in normale tijden gespecialiseerd in autobekleding, sinds vorig jaar in april ook actief in mondmaskers. Een andere is Deltrian uit Fleurus, een specialist in luchtfilters.

Jacobs - oorspronkelijk uit Turnhout - maakte in het groothertogdom Luxemburg carrière met een spuitgieterij voor verpakkingen. Sinds 2016 werkt hij aan een technologie die het levenslicht zag bij het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol: plasmatechnologie. 'Plasma is eigenlijk de vierde toestand waarin materie kan voorkomen', legt hij uit. 'Als je aan gas energie toevoegt, krijg je een plasma. De zon is bijvoorbeeld een bol plasma, onder heel hoge energie. Het VITO is erin geslaagd naar een fase van plasma te gaan, maar dan op kamertemperatuur.'

Met de plasmatechnologie kunnen molecules in een laagje van nanometers - 'een duizendste van de dikte van een haar' - bevestigd worden op een ander oppervlak. 'Plasma maakt de oppervlakte instabiel, en de molecule ook. Die gaan zich dan aan elkaar binden,' aldus Jacobs. Het bedrijf paste het procedé eerst toe bij industriële klanten, om bijvoorbeeld autoramen te lijmen zonder zware chemische processen. Maar in 2018 kwam de vraag van de KU Leuven wat mogelijk was op (bio)-medisch vlak. Vielen er bijvoorbeeld antilichamen te bevestigen op een ander oppervlak? Dat bleek doenbaar.

Citroenzuur

Het begin van de coronacrisis was de lakmoesproef voor de ambities in dat domein. 'We bekeken 500 à 600 configuraties voor het laagje. Een deel van de oplossing bleek citroenzuur, een levensmiddel dat in veel voedingsstoffen aanwezig is. Het is ook een eenvoudig desinfecterend middel waarvoor qua regulering niet veel hordes te nemen zijn', aldus Jacobs. Het beschermende laagje kan tot 99,9 procent van de viruspartikels uitschakelen, luidt de bewering. Het citroenzuur is een 100 procent natuurlijk product, aangeleverd door Citrique Belge uit Tienen. De Molecular Plasma Group ontwikkelde het laagje met de Hopitaux Robert Schuman uit Luxemburg.

Extra bescherming aanbrengen op een mondmasker is geen geheel nieuwe uitvinding. Uit Azië kwam al de technologie overwaaien om zilverionen als nano-partikels binnen in de vezels van de mondmaskers aan te hechten. Er waren wel twijfels over de veiligheid van zulke zilverionen. 'Wij hebben bij onze ontwikkeling veiligheidstests gedaan met een extreme dosering. We willen dat onze lokale klanten zich net kunnen afzetten tegen Chinese import met deze technologie.'

Molecular Plasma Group

> Opgericht: in 2016.

> Wat: spin-off van het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST).

> CEO: Marc Jacobs.

> Actief: in België, Luxemburg (hoofdzetel) en het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet het doel van de Molecular Plasma Group om zelf mondmaskers te gaan produceren. Het levert het systeem aan klanten, die vijftig miljoen mondmaskers als instapcapaciteit hebben. Het verkocht naar eigen zeggen al drie van zulke systemen. 'Het gaat dus zeker al om 150 miljoen mondmaskers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie