België dient AstraZeneca voorlopig alleen nog toe aan 55-plussers

©REUTERS

Ons land gaat de komende weken het AstraZeneca-vaccin uit veiligheidsoverwegingen alleen bij 55-plussers inspuiten. Dat hebben de ministers bevoegd voor zorg woensdag beslist.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA stelde woensdag dat er mogelijk een verband is tussen het middel en enkele zeldzame gevallen van een trombose. Maar het agentschap herhaalt dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's en legt daarom geen beperkingen zoals een leeftijdsgrens op.

Ons land kiest echter voor een andere koers: uit veiligheidsoverwegingen wordt het vaccin van AstraZeneca voorlopig alleen nog aan 55-plussers gegeven. Die beslissing namen de ministers bevoegd voor zorg op een Interministeriële Conferentie woensdagnamiddag.

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, namen eerder een gelijkaardige beslissing. Anders dan in ons land stierven daar al een klein aantal mensen aan zo'n trombose, die mogelijk werd opgewekt door de vaccinatie.

Politieke druk

België volgde lang het standpunt van het EMA, maar komt daar nu van terug. De druk is te groot geworden, is te horen. Er wordt gevreesd voor de politieke gevolgen als ook in ons land net als in Nederland of Duitsland een jongere vrouw zou overlijden na een vaccinatie met AstraZeneca.

De impact op de vaccinatiecampagne blijft voorlopig beperkt, want momenteel worden vooral 65-plussers gevaccineerd tegen het coronavirus. De regeling geldt voorlopig voor vier weken en wordt dan geëvalueerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie