België kiest voor strengste corona- aanpak in Europa

De overheid perkt sociale contacten fors in en verstrengt de regels voor evenementen. Geen enkel ander Europees land heeft vooralsnog zulke draconische maatregelen tegen de tweede golf genomen. ©katrijn van giel

Met de verstrenging van de coronaregels die de Nationale Veiligheidsraad maandag heeft doorgevoerd, is de Belgische corona-aanpak een van de allerstrengste van Europa.

In een poging de opstoot van het virus te stoppen hebben de federale topministers en de minister-presidenten van de deelstaten beslist de sociale bubbel drastisch in te perken. Ook komen er strengere regels voor evenementen en voor winkelen.

Vanaf woensdag mag elk gezin gedurende één maand nog nauw contact hebben met dezelfde vijf mensen. Kinderen jonger dan twaalf tellen niet mee. Tot nog toe mocht elke Belg tot vijftien mensen per week zien. Per week mochten dat andere mensen zijn.

In onze buurlanden bestaat zo’n regel niet. Nederland, Duitsland en Frankrijk vragen het aantal contacten te beperken, maar leggen geen maximumaantal op. Spanje en Portugal doen dat voor zwaar getroffen gemeenten, maar alleen voor enkele armere delen van Lissabon zijn de regels even streng als in ons land.

Daarenboven besliste de Nationale Veiligheidsraad dat op evenementen in de buitenlucht maximaal 200 mensen aanwezig mogen zijn in plaats van 400. Voor indoorevenementen wordt het aantal aanwezigen beperkt tot 100 mensen in plaats van 200.

Bij alle andere bijeenkomsten, bijvoorbeeld van mensen die voldoende afstand houden en een wandeling maken, mogen maximaal tien mensen samen zijn. Opnieuw tellen kinderen jonger dan twaalf niet mee. Winkelen moet voortaan alleen en een bezoek aan een winkel mag maximaal een half uur duren.

De strengere regels moeten het aantal coronabesmettingen weer doen dalen. De afgelopen week kwamen er dagelijks 279 besmettingen bij. Het virus is overal in het land in opmars, maar zeker Antwerpen baart zorgen. De provincie Antwerpen besloot maandagavond laat onder meer tot het opleggen van een avondklok en het verplichten van thuiswerk.

De Belgische banken schatten dat een tweede virusgolf ons land dit jaar 7 tot 21 miljard euro kan kosten.

De vrees leeft dat de sociale lockdown die de regering oplegt ook economische consequenties heeft. Door het inperken van de bubbel, wordt het moeilijker op café of restaurant te gaan. Ook winkelen wordt minder aantrekkelijk als dat alleen moet. De Belgische banken schatten dat een tweede virusgolf ons land dit jaar 7 tot 21 miljard euro kan kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie