Advertentie

België kiest voor vaccin van Astrazeneca

De Europese Commissie sloot eerder deze zomer een akkoord met het Britse farmabedrijf Astrazeneca voor 300 miljoen dosissen van zijn vaccin. België stapt mee in. ©EPA

Een wetenschappelijk adviescomité oordeelt dat België mag overgaan tot de aankoop van het door Astrazeneca ontwikkelde coronavaccin.

Wereldwijd is tussen landen en regio’s een wedloop bezig om zich te verzekeren van de aanvoer van coronavaccins zodra die op de markt komen.

De Europese Commissie sloot daarom eerder deze zomer een akkoord met het Britse farmabedrijf Astrazeneca voor 300 miljoen dosissen van zijn vaccin. Het onderzoek naar dat vaccin, dat ontwikkeld werd aan de University of Oxford, is een van de meest gevorderde projecten wereldwijd.

De Commissie sluit dergelijke deals met de bedoeling de vaccins later te verdelen onder de bevolking van alle lidstaten enerzijds en van ontwikkelingslanden anderzijds. De Europese lidstaten krijgen het dossier voorgelegd en hebben de keuze al dan niet mee in het systeem te stappen en hun deel van het geld op tafel te leggen.

'Geen kritische punten'

In België werd een adviescomité samengesteld om de aankoopdossiers te evalueren op basis van onder meer de wetenschappelijke inzichten, mogelijke bijwerkingen van het vaccin en de kostprijs.

Het comité heeft het Astrazeneca-dossier bekeken en oordeelt dat ‘geen kritische punten gevonden’ zijn en dat er dus geen reden is om niet akkoord te gaan met de voorwaarden die de Commissie met het bedrijf heeft afgesproken.

 Dat comité bestaat uit academische experten en experten van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de FOD Volksgezondheid, Sciensano en de gemeenschappen. Het comité geeft slechts een advies. De uiteindelijk aankoopbeslissing ligt bij de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid.

Mochten tijdens de lopende studies van het vaccin problemen opduiken op het vlak van efficiëntie of neveneffecten, en het vaccin aan het einde van de rit geen groen licht krijgt van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dan wordt het contract ontbonden.

Risicogroepen

Dat betekent evenwel niet dat het Astrazeneca-vaccin snel voor alle Belgen beschikbaar zal zijn. Ten eerste is er nog maanden werk om het onderzoek af te ronden en de productie op te drijven. Ten tweede zullen de afgesproken vaccinvolumes gebruikt worden voor ouderen, zorgwerkers en risicogroepen.

De race naar het vaccin

België stapt mee in de Europese deal om het vaccin van Astrazeneca aan te kopen. De EU voert daarnaast ook nog gesprekken met tal van andere bedrijven omdat slechts een handvol van de meer dan 200 vaccins het zal halen. Volg de wedloop op tijd.be/coronavaccin

Intussen heeft de Europese Commissie nog verregaande gesprekken lopen met Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, en de tandem  Sanofi-GlaxoSmithKline (GSK) om honderden miljoenen dosissen van hun vaccins binnen te halen. Donderdag raakte bekend dat ook  ‘verkennende gesprekken’ met het Duitse Curevac zijn begonnen.

‘Elke reeks gesprekken die we met de farmaceutische industrie afronden, brengt ons dichter bij de overwinning op het virus’, zei Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Elke reeks gesprekken die we met de farmaceutische industrie afronden, brengt ons dichter bij de overwinning op het virus.
Ursula Von der Leyen
Voorzitter Europese Commissie.

Dat de Commissie op meerdere paarden wedt, is niet onlogisch. Ze houdt er rekening mee dat niet alle vaccins de eindstreep halen.

Spoetnik V

Rusland rekent vooral op een vaccin dat in eigen land ontwikkeld wordt. Grootschalige testen beginnen volgende week. Daarbij krijgen 40.000 mensen het Russische vaccin geïnjecteerd. Het vaccin kreeg de naam Spoetnik V, een verwijzing naar de eerste Sovjet-satelliet uit 1957.

President Vladimir Poetin stelde het vaccin onlangs persoonlijk aan de wereld voor, met de vermelding dat het al bij een van zijn dochters is toegediend. Vaccinexperten reageerden voorzichtig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie