België krijgt volgende week bijna helft minder dosissen van Pfizer

De farmacombinatie Pfizer/BionTech laat weten volgende week de Europese lidstaten iets minder vaccins dan beloofd te zullen leveren. ©REUTERS

Ons land krijgt volgende week 60.000 in plaats van de beloofde 100.000 dosissen coronavaccin geleverd van de vaccinproducent Pfizer-BioNTech.

Dat laat het Belgische geneesmiddelenagentschap FAAG weten aan De Tijd. Het FAAG kreeg van de vaccinproducent Pfizer-BioNTech meer details over de geplande leveringen, nadat vrijdag was gebleken dat de Amerikaans-Duitse combinatie minder vaccins zal leveren in de hele Europese Unie.

In totaal komen volgende week 60.000 dosissen binnen, laat de woordvoerder van het FAAG weten. Dat zijn er 40.000 minder dan de 100.000 die gegarandeerd waren door Pfizer-BioNTech. Volgens de eerste leveringsschema's werden voor de hele maand januari ongeveer 250.000 dosissen verwacht. 'Eén week zullen het er geen 100.000 zijn, maar 60.000. Het restant van 40.000 wordt vanaf midden februari geleverd.'

Pfizer geeft als oorzaak voor de vertraging dat het zich moet reorganiseren, om nadien de productiecapaciteit fors te kunnen optrekken. Het produceert in zijn Amerikaanse thuisbasis Kalamazoo, in het Belgische Puurs en binnenkort in het Duitse Marburg.

Pfizer geeft als oorzaak voor de vertraging dat het zich moet reorganiseren, om nadien de productiecapaciteit fors te kunnen optrekken.

De vertraging komt er nadat de overheid vorige week aankondigde sneller vaart te zullen maken met de vaccinatie-uitrol. Dat gebeurde na felle kritiek dat het allemaal veel te traag op gang kwam. Daarop kwam de boodschap dat het mogelijk was sneller te schakelen omdat Pfizer-BioNTech tot eind deze maand leveringsgaranties had gegeven.

Rusthuizen

De federale kennisinstelling Sciensano meldde vrijdag dat op 13 januari al 50.000 inwoners en personeelsleden - ruim de helft - van rusthuizen waren gevaccineerd. De bedoeling is dat begin februari een tweede prik volgt om de immuniteit een extra kick te geven. De bevoegde Vlaamse administratie gaf intussen de boodschap dat ook de ziekenhuizen al mogen beginnen met de vaccinatie van hun personeel op de frontlijndiensten: spoed, intensieve zorg en de covidafdelingen.

Die timing raakt nu mogelijk verstoord door de vertraging op de leveringen. De Vlaamse regering maakte zich deze week nog sterk dat elke Vlaming die dat wil nog voor de zomer minstens een eerste prik zal krijgen.

De verdere planning blijft hoogst onstabiel door onzekerheid over de leveringen en de eventuele goedkeuring van andere vaccins. Dat van Moderna is goedgekeurd en op komst. AstraZeneca-Oxford diende deze week zijn aanvraag in bij de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie