Advertentie

België neemt geen buitenlandse coronapatiënten op

Het ziekenhuis van Breda, niet zo ver over de Belgische grens, heeft al patiënten naar andere ziekenhuizen in Nederland gebracht omdat het toevloed niet aan kan. ©EPA

Ons land gaat geen coronapatiënten uit het buitenland in onze ziekenhuizen behandelen. Vragen uit Italië en van enkele Nederlandse ziekenhuizen werden geweigerd.

Nu almaar meer Europese landen door het coronavirus op de limieten van hun gezondheidszorg botsten, klinkt de roep om Europese solidariteit almaar luider. Duitsland neemt een beperkt aantal Italiaanse coronapatiënten over om de overvolle Italiaanse ziekenhuizen een klein beetje te ontlasten. Frankrijk krijgt hulp van zijn buurlanden Duitsland, Zwitserland en Luxemburg om patiënten uit de zwaar getroffen Elzas te helpen.

Ons land is vooralsnog niet bereid patiënten uit andere Europese landen te helpen. ‘We kregen de vraag vanuit Italië en enkele van onze ziekenhuizen kregen ook een vraag uit Nederland’, klinkt het in regeringskringen. ‘Zolang wij niet op onze piek zitten, gaan we onze ziekenhuisbedden evenwel voorbestemmen voor mensen die in ons land leven.’ Het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigt dat België zijn grenzen voorlopig dicht houdt voor buitenlandse patiënten.

Noord-Brabant 

In de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die zwaar getroffen is door het coronavirus, botsen de ziekenhuizen op hun maximale capaciteit. Het voorbije weekend deden ze een oproep aan andere Nederlandse ziekenhuizen om hen te helpen. Enkele van hen namen ook contact op met ziekenhuizen aan de Belgische kant van de grens. Na overleg met onze overheid werd evenwel beslist om niet op die aanvraag in te gaan.

Als bij ons toch ergens plaatstekort zou zijn en wij buitenlandse patiënten hebben opgenomen, krijgen we dat niet uitgelegd.
Regeringsbron

Wilmès sprak met de Nederlandse premier Mark Rutte over de problematiek, maar die verzekerde dat zijn land voldoende capaciteit heeft om Nederlandse patiënten te helpen. Het Nederlandse leger werd ingezet om patiënten uit de Brabantse ziekenhuizen over te brengen naar andere delen van het land.

Ons land heeft momenteel nog plaats om coronapatiënten te behandelen. Wie er zwaar aan toe is, heeft nood aan beademing. Daarvoor zijn momenteel 1.456 bedden ter beschikking, waarvan er 474 zijn gebruikt. Dat betekent dat 982 bedden vrij zijn. Die capaciteit kan nog verder worden opgedreven.

‘Toch kunnen we het niet maken nu buitenlandse patiënten op te vangen. Als toch ergens plaatstekort zou zijn en wij buitenlandse patiënten hebben opgenomen, krijgen we dat niet uitgelegd’, klinkt het in regeringskringen. Als ons land sneller dan andere landen over de coronapiek heen zou zijn, behoort de opname van buitenlandse patiënten wel tot de mogelijkheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie