België past reisadvies voor Catalonië aan

De Catalaanse regering scherpt de maatregelen voor café- en restaurantbezoek in Barcelona weer aan, nu het aantal coronagevallen in een week verdrievoudigd is. ©EPA

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Catalonië aangepast. De regio kreeg de code oranje. De ingreep komt er nadat de Catalaanse regering de maatregelen in Barcelona en omgeving verscherpt heeft.

Het coronavirus flakkert steeds steviger op in Catalonië. De afgelopen dagen was de Catalaanse regering al overgegaan tot actie in Lleida en L'Hospitalet de Llobregat nadat daar verschillende nieuwe haarden opgedoken waren. Nu staat ook regiohoofdstad Barcelona op de radar.

In de toeristische trekpleister is het aantal coronagevallen in een week verdrievoudigd. 'Vooral tijdens bijeenkomsten met familie en vrienden en in het uitgaansmilieu lopen heel wat mensen besmettingen op', stelde de Catalaanse regering vast.

Cafébezoek

In een poging de verspreiding van het virus in te dammen, grijpt de ploeg van premier Quim Torra in. 'Bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn de volgende twee weken verboden, in de openbare ruimte maar ook in de privésfeer', klonk het vrijdagmiddag op een persconferentie.

We raden de mensen aan enkel nog essentiële verplaatsingen te doen. Ze mogen gaan werken en boodschappen gaan doen.
Alba Vergés
Catalaanse minister van Volksgezondheid

Daarnaast is het bezoek aan woon-zorgcentra al zeker de komende veertien dagen uit den boze. Ook voor een bezoek aan bars, cafés en restaurants verscherpt El Govern de maatregelen weer. En cinema's, theaters en discotheken gaan dicht.

'We raden de mensen aan enkel nog essentiële verplaatsingen te doen. Ze mogen gaan werken en boodschappen doen. Maar we vragen ze daarnaast zoveel mogelijk in hun kot te blijven', zei de Catalaanse minister van Volksgezondheid Alba Vergés.

Grote lockdown vermijden

De aangekondigde maatregelen gelden voor de zowat 4 miljoen inwoners van Barcelona, Viladecans, El Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Rexach, Santa Coloma de Gramanet, Sant Adrià de Besós en Badalona.

Door nu in te grijpen hoopt de Catalaanse regering 'te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken'. 'We willen een nieuwe, totale lockdown voorkomen. Die zou nefast zijn voor het gezondheidssysteem en de economie', zei minister Vergés.

Code oranje

De beslissing van de Catalaanse regering zet ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in ons land tot actie aan. Catalonië kreeg, net als de aangrenzende regio Aragón, code oranje.

Ons land roept Belgen op 'extra waakzaam' te zijn in die regio's en zich aan de lokale maatregelen te houden. Wie naar Barcelona trekt, moet daar met andere woorden zo veel mogelijk binnenblijven. Buitenlandse Zaken geeft Belgen die terugkeren uit het gebied ook het advies in quarantaine te gaan en een coronatest te laten doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie