België schort lessen op, bars en restaurants drie weken dicht

©Hollandse Hoogte / Richard Brocken

In de nacht van vrijdag op zaterdag om 24 uur worden alle lessen in Belgische scholen opgeschort, alle cafés, restaurants en discotheken gaan dicht. En dat tot 3 april, het begin van de paasvakantie.

Het doek valt over het publieke leven in ons land.  Dat is donderdagavond laat beslist op politiek topberaad van de Nationale Veiligheidsraad met premier Sophie Wilmès (MR), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Vanaf vrijdag middernacht gaat luidens de mededeling het slot op alle publieke indoor en outdoor events. 

Voorts moeten restaurants en cafés vanaf vrijdagnacht dicht, en dat tot 3 april, het begin van de paasvakantie. 

Winkels mogen tijdens de week openblijven. Op zaterdag en zondag moeten ze dicht, behalve supermarkten en apotheken. De zelfstandigenorganisatie Unizo en Horeca Vlaanderen dringen aan op een 'rampenfonds' voor de horeca, de kleine ondernemingen en de evenementensector, zodat zij deze periode kunnen overleven en een faillissementengolf wordt vermeden.

Het openbaar vervoer blijft rijden, alleen wordt burgers opgeroepen hun verplaatsingen tot het strikt essentiële te beperken. De bedrijven wordt gevraagd de al genomen maatregelen - voor zoveel mogelijk thuiswerken en aandacht voor hygiëne - te versterken.

Scholen

Het is niet de bedoeling dat kinderen opgevangen worden door hun grootouders.
Sophie Wilmès
Premier

De lessen op de scholen worden tot 3 april opgeschort, maar er wordt opvang voorzien voor kinderen van professionals uit de gezondheidszorg en voor kinderen van mensen die moeilijk in opvang kunnen voorzien. 'Het is niet de bedoeling dat ze opgevangen worden door hun grootouders', aldus Wilmès. Oudere mensen zijn kwetsbaarder voor het virus. Wilmès riep ouderen op thuis te blijven. 

Er is beslist crèches open te houden.

De Nationale Veiligheidsraad liep uren uit omdat het tot een cruciale clash kwam over de sluiting van scholen. Minister-president Jambon had bij het binnengaan aan de pers gezegd dat een sluiting van scholen niet aan de orde is. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had eerder hetzelfde gezegd.

Frankrijk gidsland

Maar de visie van Jambon botste met het standpunt van de andere partijen rond de tafel. Voor de Franstaligen blijft Frankrijk het gidsland. Daar kondigde president Emmanuel Macron in een speech voor de natie de sluiting van alle crèches, scholen en uniefs aan. Nederland en Duitsland laten hun scholen voorlopig wel open, al circuleerden gisteravond berichten dat ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel overweegt alle scholen te sluiten.  

Er is niet alleen de verschillende aanpak in het buitenland. Het expertencomité dat de overheid bijstaat, was niet overtuigd dat de sluiting van scholen de beste maatregel is. De virologe en lid van het expertenpanel Erika Vlieghe verklaarde donderdag dat ze het nu geen zinvolle maatregel vindt. ‘We willen vooral voorkomen dat jong en oud te fel gemengd worden. Een sluiting kan zinvol zijn, op een piekmoment van de epidemie en beperkt in de tijd, maar niet nu.’

En dat gebeurde ook niet. De lessen worden opgeschort, de scholen bieden opvang indien nodig.

Het is niet de bedoeling dat kinderen opgevangen worden door hun grootouders.
Sophie Wilmès
Premier


In Italië, van alle Europese landen het meest getroffen, leidde de scholensluiting ertoe dat werkende ouders hun kinderen lieten opvangen door de grootouders, een erg kwetsbare groep. De sluiting van scholen zou ook grote impact hebben. Veel ouders die hun kinderen moeten opvangen, kunnen dan niet meer werken. Het is ook een psychologische drempel. ‘Het is een beetje het laatste middel dat je inzet’, klonk het bij een regeringsbron.

Gespreide slagorde

De scholenclash komt boven op de zware kritiek die er al is op de Belgische aanpak. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) was scherp voor de federale aanpak, die het bij richtlijnen hield om geen events van meer dan 1.000 mensen te organiseren. Er was ook gemor over de verspreide slagorde, met gemeentebesturen, de zorgsector, onderwijsorganisaties, publieke instellingen en privé-bedrijven die zelf maatregelen aankondigden.

Het werd een kakofonie, die her en der tot paniek leidde. Er circuleerden op sociale media beelden van files aan de supermarkten, net als wachtrijen aan de kassa’s en lege schappen.

Premier Wilmès benadrukte dat hamsteren niet nodig is. 'Het is ook niet solidair ten opzichte van je buur of de andere klanten', luidde het. 

Chain of command

Daarom groeide de roep om een chain of command, waarbij de federale regering  het management van de crisis in handen nam door een nationaal rampenplan in gang te zetten. Die perceptie van besluiteloosheid moest doorbroken. ‘De overheid heeft dit onderschat. Ze dachten het met wat voorzichtige maatregelen te kunnen indijken. Maar omdat Italië zo uit de hand loopt, durft niemand nog een risico te nemen. Liever nu te hard gaan dan achteraf verwijten te krijgen’, luidt het.

De sociaal-economische impact van de lockdown is gigantisch. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) laat daarom een financieel-economische kerngroep vrijdag bijeenkomen, onder leiding van de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch. Die moet de vinger aan de pols houden over welke problemen bedrijven ondervinden, de analyse maken van die problemen en oplossingen voorstellen aan de regering.

Van Ranst: 'Dit is proportioneel'

Met de maatregelen die de federale regering donderdag heeft afgekondigd, kunnen we hopelijk de stijgende curve van het aantal besmettingen afvlakken. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst donderdag net na de persconferentie van premier Sophie Wilmès, gezegd op Eén.
Hij noemt de maatregelen verregaand, maar wel nog proportioneel. 'Het land blijft wel werken', zegt hij.
Van Ranst noemt de maatregelen nog proportioneel.
'Het virus is er, we kunnen het niet tegenhouden want er is geen vaccin of antivirale middelen, dus we moeten met zijn allen de zaken regelen.' Hij benadrukt dat het voornaamste doel is om de ouderen te beschermen, die kwetsbaarder zijn voor het virus, en om de impact van het coronavirus op het gezondheidssysteem zo laag mogelijk te houden.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie