Belgisch ondernemersvertrouwen crasht naar historisch dieptepunt

Een klant in een winkel die mondmaskers verkoopt. ©AFP

In alle sectoren zijn de ondernemers uitzonderlijk pessimitisch, beklemoont de Nationale Bank.

'Duizelingwekkende daling van het ondernemersvertrouwen in april.' Dit is taalgebruik dat men niet meteen verwacht van de Nationale Bank, maar het is de titel van haar persbericht over het ondernemersvertrouwen, dat is gekelderd door de coronacrisis.

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank zakte in april met liefst 25,2 punten naar -36,1 punten, het laagste peil ooit. Het vorige dieptepunt bedroeg -31,8 punten en dateert van maart 2009, tijdens de financiële crisis.

'In alle bedrijfstakken antwoordde het gros van de ondernemers negatief op alle vragen die de indicator bepalen', zegt de Nationale Bank. Geen enkele activiteit blijft gespaard. Zelfs de handel in levensmiddelen ontsnapt niet aan de algemene daling.'

Dienstensector

Het ondernemersvertrouwen daalt het meest in de ondernemingen die diensten verstrekken aan bedrijven. Maar ook in de handel, de verwerkende nijverheid en de bouwsector is het economisch klimaat fors verslechterd. De industrie benut in april slechts 73 procent van haar productiecapaciteit, tegenover 78,6 procent in januari. Dat is het laagste percentage sinds eind 2009. 

De peiling van de Nationale Bank bij 3.000 bedrijfsleiders geeft aan dat de economische activiteit in het tweede kwartaal meer daalt dan in het eerste kwartaal. De Nationale Bank publiceert volgende week cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal en de meeste grootbanken verwachten een krimp van zowat 5 procent.

Dinsdag bleek al dat ook het Belgische consumentenvertrouwen is ingestort. Die indicator kreeg in april de grootste klap ooit en viel net niet terug naar een historisch dieptepunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie