Belgische reisorganisaties annuleren Chinareizen

Pendelaars in Peking. Het coronavirus is intussen in heel China opgedoken. ©REUTERS

De Belgische reisorganisatoren annuleren alle reizen naar China omwille van het coronavirus.

De beslissing werd verwacht, nadat de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor China had aangepast. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden afgeraden. Het is niet meteen duidelijk hoeveel toeristen door de beslissing worden getroffen, maar volgens de koepel van reisorganisaties ABTO (Belgian Association of Travel Organisers) is het laagseizoen voor reizen naar China. 'Het zal zeker niet om honderden mensen gaan, eerder om enkele tientallen', had ABTO-woordvoerder Pierre Fivet woensdag al gezegd.

Rusland sluit grens

Intussen nemen steeds meer landen maatregelen om een verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo sluit Rusland de grens met China. 'De uitvoering ervan is al aan de gang', verklaarde eerste minister Michail Misjoestin donderdag. De grens tussen Rusland en China is ongeveer 4.250 kilometer lang.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde ook verschillende maatregelen aan om te vermijden dat het virus de grens oversteekt. In het oosten van Rusland, in de Europese enclave Kaliningrad en in de toeristische stad Sint-Petersburg worden tijdelijk geen elektronische visa meer afgeleverd aan Chinezen.

18
Landen
Het coronavirus is al in 18 landen opgedoken, China niet inbegrepen.

De regering vraagt de Russen niet naar China te reizen als dat niet absoluut noodzakelijk is. In het oosten van Rusland en in Siberië vertoeven veel Chinese toeristen en arbeidsmigranten. Russische luchthavens zijn een belangrijk transitpunt voor Chinezen die naar Europa willen reizen. Voorlopig zijn er in Rusland nog geen bevestigde gevallen van mensen die besmet zijn met het coronavirus.

Nieuwe gevallen in India en de Filipijnen

Ook andere landen in de buurt proberen zich tegen het virus te beschermen. Dat duikt op steeds meer plaatsen op. Donderdag waren er nieuwe gevallen in India en de Filipijnen, waardoor het virus in 18 landen buiten China actief is. In Europa gaat het om Frankrijk, Duitsland en Finland.

Niet alleen landen nemen beschermingsmaatregelen. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics maakte donderdag bekend dat het een aantal van zijn fabrieken gesloten houdt. De Japanse automaker Toyota liet eerder weten zijn fabrieken in China stil te leggen tot 9 februari. De maatregelen van de Chinese overheid tegen de verspreiding van het coronavirus bemoeilijken de levering van de onderdelen.

Ook internationale ketens als McDonald's, IKEA, Starbucks en WeWork gooiden de deuren van veel vestigingen in China dicht.

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen schrappen hun vluchten van en naar China. KLM schrapt zijn directe vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou en vermindert het aantal wekelijkse vluchten naar Sjanghai. Ook Air France, SAS, Lufthansa en British Airways schorten al hun vluchten naar China op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie