Advertentie

Bemoedigende resultaten voor Oxford-vaccin

©EPA

Een frontrunner in de race naar een coronavaccin komt goed uit de eerste proeven op mensen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten die gepubliceerd zijn op de website van het medische tijdschrift The Lancet. Simpel gesteld blijkt het vaccin (dat de naam AZD1222) veilig te zijn en te doen wat het moet: immuniteit opbouwen tegen het virus.

1.077 proefpersonen die zijn ingeënt met het coronavaccin, ontwikkeld door de universiteit van Oxford en het farmabedrijf AstraZeneca , bouwen op twee manieren immuniteit op. Enerzijds wapent het vaccin het immmuunsysteem met antilichamen en anderzijds ontstaan er T-cellen die het virus te lijf gaan, doden en uit het lichaam spoelen. Bovendien is sprake van opbouw van immuniteit na één shot met het vaccin. 'Dat kan een groot voordeel zijn om snel immuniteit op te bouwen', zegt Adrian Hill van het vaccinlab Jenner Institute aan Oxford aan het persbureau Bloomberg. Volgens de onderzoekers kan de reactie van het immuunsysteem zelfs nog groter zijn na een tweede dosis.

De resultaten gaan over de 1ste fase van het onderzoek. Dat test gezonde mensen in labo-condities. Fase 2 en 3, waarbij een grote groep mensen het vaccin krijgt toegediend en een groep een placebo krijgt, zijn ook al begonnen. Oxford en Astra Zeneca maken zich nog altijd sterk tegen september een eerste lading van 1 miljoen vaccins te kunnen verdelen.

160 onderzoeken

AstraZeneca en Oxford zijn niet de enige die een vaccin ontwikkelen. Wereldwijd lopen ruim 160 onderzoeken. Ongeveer 135 verkeren nog in de proefdierfase. Volgens de New York Times hebben 15 onderzoeken fase I bereikt, zitten er 11 in fase II en 4 in fase III. Behalve AstraZeneca-Oxford zijn dat het Chinese SinoPharm dat in de Verenigde Arabische Emiraten test. Daarnaast test het Chinese Sinovac in Brazilië. Het Australische Murdoch Children’s Research Institute doet dat in eigen land.

Het Oxford-vaccin werkt op basis van gentechnologie. In een notendop: de Oxford-onderzoekers bedriegen het lichaam door het te doen geloven dat een genetisch gemanipuleerd onschadelijk virus het gevaarlijke coronavirus is. Door gentechnologie wordt het gemanipuleerde virus uitgerust met de genetische code die nodig is om het typische spike-eiwit van het coronavirus te maken.

Koortsachtige handel

De publicatie van de eerste beloftevolle testresultaten  vertaalde zich in een extreem oververhitte handel in AstraZeneca. Vlak na de publicatieschoot het aandeel van de Britse farmagigant naar een record van 10.120 pence, 10 procent meer dan de slotkoers vrijdag. Daarna vonden beleggers het tijd om even winst te nemen en dook het aandeel in luttele minuten zo'n 1.000 pence lager naar iets meer dan 9.000 pence. 

AstraZeneca klokte na een dolle rit 1,5 procent hoger af op 9.320 pence, 22 procent meer dan begin 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie