Advertentie
Advertentie

Biden verdubbelt vaccinbelofte van 100 naar 200 miljoen prikjes

De Amerikaanse president Joe Biden. ©EPA

De Amerikaanse president Joe Biden wil tegen dag 100 van zijn ambtstermijn niet 100, maar 200 miljoen Amerikanen ingeënt hebben tegen het coronavirus. De kaap van 100 miljoen werd vorige week al gerond.

Biden kondigde de vernieuwde vaccinbelofte aan tijdens zijn eerste officiële persconferentie als president. 'We hebben de belofte van 100 miljoen inentingen al na 58 dagen ingelost. Nu gaan we voor 200 miljoen dosissen na 100 dagen. Dat is ambitieus, maar haalbaar. Geen enkel ander land komt nog maar in de buurt van wat wij doen.'

Geen enkel ander land komt nog maar in de buurt van wat wij doen.
Joe Biden
Amerikaans president

De doelstelling van 200 miljoen lijkt evenmin een buitensporige belofte. Vandaag, 65 dagen ver in Bidens presidentschap, kregen 130 miljoen Amerikanen al zeker een eerste shot. 14 procent van de bevolking is al volledig gevaccineerd. Het vaccintempo in de VS kwam de jongste week op absolute kruissnelheid, met 2 tot 3 miljoen inentingen per dag. Als dat tempo aangehouden wordt, verpulvert Biden ook zijn vernieuwde doelstelling ruimschoots.

Het Witte Huis kondigde donderdag ook aan 10 miljard dollar uit te trekken om de zwaarst getroffen en kwetsbaarste gemeenschappen mee in het vaccinbad te trekken. Die middelen komen grotendeels uit Bidens steunpakket van 1.900 miljard dollar dat het Congres begin deze maand goedkeurde.

Merck

In de VS kregen drie farmabedrijven een goedkeuring voor hun coronavaccin: Moderna, Pfizer/BioNTech en sinds kort ook Johnson & Johnson. Van die eerste twee - waarvoor twee prikjes nodig zijn - werden samen 600 miljoen dosissen besteld. Bij J&J bestelden de VS 200 miljoen dosissen, waarvan de helft tegen eind juni verwacht wordt. J&J zette voor de productie een samenwerking op met Merck & Co., een historische rivaal.

Zowel Moderna, Pfizer/BioNTech als Johnson & Johnson heeft Biden verzekerd dat ze voldoende dosissen geleverd krijgen om tegen eind mei alle 260 miljoen volwassen Amerikanen gevaccineerd te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie