Advertentie

Biden verplicht coronaprik: 'Ons geduld is op'

Joe Biden over de 80 miljoen Amerikanen die zich nog niet lieten vaccineren: 'Dat is 25 procent van de bevolking. En die 25 procent kan veel schade aanrichten en doet dat ook.' ©AFP

De Amerikaanse president verplicht werknemers in grote bedrijven zich ofwel te laten vaccineren ofwel wekelijks een coronatest te ondergaan.

In alle Amerikaanse bedrijven met meer dan 100 werknemers moet het personeel dat zich niet wil laten vaccineren tegen het coronavirus zich voortaan wekelijks laten testen. Dat heeft president Joe Biden donderdagavond aangekondigd in een toespraak vanuit het Witte Huis.

De ingrijpende maatregelen die Biden ontvouwde, vloeien voort uit de frustratie over het opflakkerende virus, dat in meerdere deelstaten de ziekenhuizen weer heeft doen vollopen. Na een snelle start van de vaccinatie in de lente is de uitrol deze zomer nagenoeg tot stilstand gekomen.

De reden is niet een tekort aan vaccins, wel een tekort aan bovenarmen om te prikken. Volgens de jongste data van de pandemiewaakhond CDC is 53 procent van de totale bevolking en 65 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Maar terwijl in noordoostelijke regio's zoals New England meer dan driekwart van de 18-plussers dubbel geprikt is, is dat in grote delen van het zuiden - staten als Georgia, Tennessee, Alabama en Mississippi - amper 40 procent. Republikeinse machthebbers en kiezers koesteren er vaak een diepgewortelde afkeer tegen vaccinaties, die ze zien als een aanval op hun persoonlijke vrijheid.

Het gevolg is wel dat het aantal ziekenhuisopnames voor het eerst sinds begin februari weer boven 100.000 ligt. Het dagelijkse dodentol, dat op de 4th of July nog maar 200 bedroeg, is opnieuw gestegen naar meer dan 1.500, het hoogste aantal sinds maart.

Wortel en stok

Lokkers als een cashbonus of zelfs gratis bier konden onvoldoende Amerikanen naar het vaccinatiecentrum porren. Daarom switcht Biden nu van wortel naar stok. Meer dan 80 miljoen werknemers uit de privésector vallen binnenkort onder het regime 'vaccineren of wekelijks testen'.

Veel grote bedrijven hanteerden al een mix van wortel en stok. Vanguard, een van de giganten van het Amerikaanse vermogensbeheer, biedt 1.000 dollar bonus aan elke van de 16.500 werknemers die tegen oktober dubbel geprikt is. De bonus geldt voor alle gevaccineerde werknemers, dus niet alleen de late beslissers. De luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines gaat werknemers die zich niet laten vaccineren per maand 200 dollar extra bijdrage vragen voor hun ziekteverzekering.

Niet alleen in de privésector worden de duimschroeven aangedraaid. Biden maakt vaccinatie verplicht voor alle 4 miljoen federale ambtenaren. De maatregel zal ook gelden voor werknemers van onderaannemers in dienst van de overheid.

Ook voor werknemers in de gezondheidszorg zal een verplichting gelden. Concreet gaat het om meer dan 17 miljoen werknemers in de zorg die terugbetaald worden door Medicare of Medicaid, respectievelijk de gezondheidszorg voor ouderen en voor Amerikanen met lagere inkomens.

Velen van ons zijn gefrustreerd over de bijna 80 miljoen Amerikanen die zich niet laten vaccineren hebben, ook al is het vaccin veilig, effectief en gratis.
Joe Biden
Amerikaans president

Biden erkende in de toespraak dat de maatregelen verregaand zijn. Maar groot is volgens hem ook de frustratie bij wie zich wel heeft laten vaccineren en merkt dat er toch geen 'rijk van de vrijheid' is. De gezondheidswaakhond FDA gaf op 23 augustus definitief zijn zegen aan het coronavaccin van Pfizer en BioNTech.

Biden: 'Velen van ons zijn gefrustreerd over de bijna 80 miljoen Amerikanen die zich niet hebben laten vaccineren, ook al is het vaccin veilig, effectief en gratis. 80 miljoen, dat is 25 procent van de bevolking. En die 25 procent kan veel schade aanrichten en doet dat ook. Ze overspoelen de intensieve zorg in de ziekenhuizen en laten geen ruimte meer voor wie een hartaanval krijgt of kanker heeft.'

Volgens de president mag de minderheid niet meer 'de meerderheid die wel zijn plicht heeft gedaan in de weg staan door de weg naar de normaliteit te versperren. We zijn geduldig geweest. Maar nu is ons geduld op. '

LA verplicht vaccinatie voor leerlingen

Alle schoolgaande kinderen ouder dan 12 jaar in de Amerikaanse stad Los Angeles moeten zich voor het einde van het jaar laten vaccineren tegen het coronavirus. Het scholenbestuur van Los Angeles besloot - als eerste grote district in de Verenigde Staten - unaniem vaccinaties verplicht te stellen. De beslissing heeft gevolgen voor zo'n 600.000 leerlingen op 1.200 scholen. Mogelijk volgen andere Amerikaanse steden het voorbeeld van Los Angeles.

In scholen in Los Angeles geldt al een mondmaskerplicht, er moet goed geventileerd worden en al het personeel heeft zich verplicht laten vaccineren. Meerdere ouders hebben bezwaar aangetekend tegen de vaccinatieplicht voor leerlingen omdat ze zich zorgen maakten over de veiligheid van de coronavaccins, maar daar had het bestuur geen boodschap aan.

Tegen 21 november moeten de kinderen de eerste dosis gekregen hebben en ten laatste 19 december de tweede. Uit overheidsdata blijkt dat 58 procent van de 12- tot 18-jarigen in Los Angeles al één keer is gevaccineerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie