Advertentie

Bijna helft Vlaamse coronadoden is weer rusthuisbewoner

©AFP

Het coronavirus sluipt weer de woonzorgcentra binnen. Het weekgemiddelde van nieuwe besmettingen onder Vlaamse bewoners is er verdubbeld. Ook hun aandeel in de covidsterfgevallen is opnieuw erg hoog.

In de zorgsector neemt de ongerustheid over de situatie in de woonzorgcentra toe. De dam die na de bijzonder dodelijke eerste golf rond de ouderen is aangelegd, vertoont barsten, leren de jongste cijfers van het federale kenniscentrum Sciensano en het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat bevoegd is voor de Vlaamse woonzorgcentra.

Verdubbeling besmettingen

Het weekgemiddelde - de week tot 21 oktober vergeleken met die ervoor - van nieuwe besmettingen is onder de inwoners en het personeel verdubbeld. Het gaat zowel om de cijfers over mogelijke en bevestigde besmettingen bij inwoners en personeel als om de besmettingen onder inwoners apart. De rusthuizen rapporteerden op 21 oktober 2.896 covidgevallen onder het personeel en de bewoners. 1.615 waren inwoners. In 24 uur kwamen er 761 gevallen bij, van wie 255 bevestigd door een coronatest.

De situatie valt niet te vergelijken met de coronacrisis in het voorjaar. Toen waren er op de piek in de Vlaamse woonzorgcentra 68 mogelijke en bevestigde covidgevallen per 1.000 inwoners per week. In de week tot 18 oktober was dat 7,5 per 1.000 inwoners. Dat cijfer stijgt wel: de week ervoor was dat 3,5 gevallen per 1.000 inwoners. In Wallonië is die verhouding toegenomen van 7,9 naar 21,8 per 1.000 inwoners. In beide regio's gaat het om een verdubbeling.

7,5
Besmettingen per 1.000 inwoners per week
In de week tot 18 oktober raakten in de Vlaamse woonzorgcentra 7,5 per 1.000 inwoners besmet. Een verdubbeling tegenover een week eerder.

In Brussel is er na een snelle stijging een stabilisatie (van 11,6 naar 12,1 bevestigde gevallen per 1.000). In de hoofdstad en in Wallonië werd tijdens de eerste golf het leger ingezet om de crisis in te dijken. Ook de ngo Artsen zonder Grenzen sprong bij.

Op 13 oktober waren 11 op 1.000 inwoners in Vlaamse woonzorgcentra besmet met het coronavirus. In Wallonië was dat 34 op 1.000, in Brussel 13. Van de Vlaamse woonzorgcentra telt 17 procent minstens één covidgeval. In Wallonië is dat 33 procent en 27 procent in Brussel. De meerderheid van de woonzorgcentra is covidvrij - 83 procent in Vlaanderen - maar het aantal rusthuizen met besmettingen neemt in alle gewesten toe.

In de regio's met veel besmettingen zien we meer besmettingen in de woonzorgcentra.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

'In de regio's met veel besmettingen zien we meer besmettingen in de woonzorgcentra', zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Het aantal grote uitbraken met tien of meer besmettingen stijgt licht, maar het gaat om een minderheid van de woonzorgcentra: 3,4 procent in Vlaanderen, 7,1 procent in Wallonië en 1,9 procent in Brussel.

De rusthuisbewoners zijn opnieuw ruim vertegenwoordigd in de sterfgevallen, ondanks de maatregelen voor bezoek en beschermend materiaal. Zes op de tien van de ruim 10.000 sterfgevallen (6.467) sinds maart zijn rusthuisbewoner. Sinds de heropleving - vastgelegd op 22 juni - zijn 395 rusthuisbewoners gestorven aan Covid-19. Dat is 41,4 procent van alle coviddoden in België.

41,4 procent
Sterfgevallen
Sinds de heropleving - vastgelegd op 22 juni - zijn 395 rusthuisbewoners gestorven aan Covid-19. Dat is 41,4 procent van alle coviddoden in België.

In Vlaanderen is het aandeel inwoners van woonzorgcentra in de sterfgevallen het grootst (46,9 procent), voor Wallonië (40,6 procent) en Brussel (31,2 procent). Tussen 12 en 18 oktober zijn 52 bewoners in een woonzorgcentrum overleden, 16 in Vlaanderen, 29 in Wallonië en 7 in Brussel. 33 overleden in het ziekenhuis (14 in Vlaanderen, 12 in Wallonië en 7 in Brussel). De afgelopen week zijn meer rusthuisbewoners overleden in een ziekenhuis dan in een woonzorgcentrum. Bejaarden worden vaker dan in het voorjaar naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De vrees is dat de rusthuizen opnieuw vergeten dreigen te worden nu het alle hens aan dek is om te vermijden dat de ziekenhuizen kopje onder gaan. 'Hetzelfde gebeurde in maart. We moeten blijven waken over de woonzorgcentra, zeker nu er steeds meer besmettingen zijn onder de oudste en meest kwetsbare mensen', klinkt het bij epidemioloog Brecht Devleesschauwer van Sciensano. De Vlaamse taskforce zorg boog zich afgelopen week over de regels rond onder meer testen en bezoek in de woon-zorgcentra. De bedoeling is bezoek te blijven toelaten, zelfs bij uitbraken, maar met maximaal één vast knuffelcontact en vier personen op afstand. Margot Cloet van de Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro zit volgende week samen met de ziekenhuizen en woon-zorgcentra om een gezamenlijke strategie te bespreken. 'Vanuit de ziekenhuizen is in het voorjaar bijgesprongen, maar door de druk op het ziekenhuispersoneel is maar de vraag of dit keer een optie is. We moeten toch eens goed kijken.'

'We zijn dan wel beter voorbereid, met meer beschermingsmateriaal en een teststrategie, dan in het voorjaar, maar het virus is onvoorspelbaar en we weten er nog zo weinig over. Ik wil klaarstaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie