Advertentie

BioNTech vraagt goedkeuring coronavaccin voor plus-12-jarigen

BioNTech-CEO Ugur Sahin. ©REUTERS

Als de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurt voor kinderen vanaf twaalf jaar, kan het volgens BioNTech-CEO Ugur Sahin al vanaf juni toegediend worden.

In het Duitse weekblad Der Spiegel kondigde Sahin woensdag aan dat BioNTech in de Verenigde Staten al gegevens van een klinische studie bij 12- tot 15-jarigen heeft ingediend. Eerstdaags - volgende week woensdag, meent Der Spiegel - volgt ook een aanvraag bij EMA, de Europese geneesmiddelenwaakhond.

Als EMA de aanvraag goedkeurt, staat ook in ons land niets de vaccinatie van jongeren nog in de weg. 'Het Pfizer/BioNTech-vaccin had al een goedkeuring gekregen voor jongeren vanaf 16 jaar', zegt woordvoerster Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie. 'In ons land werd het al ingezet bij jongeren die als stagiair werkten in een ziekenhuis of in woon-zorgcentra.'

Zodra er wetenschappelijke gegevens zijn over de werking van het vaccin bij 12-tot 15-jarigen en EMA zijn fiat geeft, komen ook zij aan de beurt.
Gudrun Briat
Woordvoerster Belgische taskforce vaccinatie

'We zijn de volgende fase van de vaccinatiecampagne volop aan het voorbereiden', zegt Briat. 'Als alle 18-plussers een uitnodiging voor een prik gekregen hebben, kan die van start gaan. Zodra er wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over de werking van het vaccin bij 12-tot 15-jarigen en EMA zijn fiat geeft, komen ook zij aan de beurt.'

Over een exacte timing is nog geen duidelijkheid. Premier Alexander De Croo (Open VLD) had eerder al aangegeven dat uiteindelijk ook de kinderen gevaccineerd zullen worden, maar plakte er nog geen datum op. Ook Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn bezig met studies naar de werking van het vaccin bij jongeren, maar zij dienden nog geen aanvraag in.

Sahin

Volgens Der Spiegel dringen vooral Sahin en zijn vrouw Özlem Türeci - de chief medical officer van BioNTech - aan op een snelle vaccinatie van kinderen en jongeren. Omdat de samenstelling van het vaccin aangepast moet worden aan de fysiologie van kinderen, een proces van lange adem, was het aanvankelijk de bedoeling het middel tegen het voorjaar van 2022 klaar te hebben.

Om de impact van nieuwe virusvarianten in de kiem te smoren is het cruciaal een zo groot mogelijke groepsimmuniteit te bereiken.

Tijdens een meeting in januari over de stand van zaken rond het coronavaccin in het hoofdkwartier van BioNTech in Mainz schoof Sahin naar voren om het vaccin nog voor de winter voor alle leeftijden beschikbaar te maken. Om de impact van nieuwe virusvarianten in de kiem te smoren, is het cruciaal een zo groot mogelijke groepsimmuniteit te bereiken, redeneert hij.

'We zijn op de goeie weg om die deadline te halen', zei Sahin woensdag aan Der Spiegel. 'Na goedkeuring zouden vanaf juni de eerste kinderen ouder dan 12 ingeënt kunnen worden. Daarnaast hebben we een studie lopen met 4.600 kinderen tussen 6 maanden en 12 jaar oud. In juli zouden de eerste resultaten voor de 5- tot 12-jarigen moeten binnenkomen, in september die voor de nog jongere groep.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie