Advertentie

BioNTech vraagt goedkeuring voor vaccin voor 5- tot 11-jarigen

©Photo News

Het Duitse farmabedrijf BioNTech komt over enkele weken met de resultaten van een studie naar vaccinatie van 5- tot 11-jarigen. Het vaccin is hetzelfde als dat voor volwassenen, maar bevat een lagere dosis.

BioNTech treft voorbereidingen voor de productie van een coronavaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar. 'De komende weken zullen we resultaten voorleggen van een studie en goedkeuring vragen aan autoriteiten wereldwijd om het vaccin voor die leeftijdsgroep goed te keuren. Ook hier in Europa', zegt oprichtster Özlem Türeci aan het Duitse blad Der Spiegel.

Het vaccin van Pfizer-BioNTech, dat gebruikmaakt van mRNA-technologie, heeft bij kinderen dezelfde samenstelling als het 'volwassenenvaccin'. Kinderen krijgen wel een lagere dosis toegediend.

Het bedrijf onderzoekt ook een vaccin voor kinderen vanaf zes maanden. De resultaten van die studie verwacht BioNTech eind dit jaar.

Bescherming kwetsbare personen

De Hoge Gezondheidsraad, een onafhankelijk orgaan dat de overheid adviseert, gaf in juli een positief advies voor de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen. Intussen kreeg 68 procent van de 12- tot 17-jarigen in ons land al minstens één prik, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tieners lopen in de regel weinig risico op een zwaar ziekteverloop door Covid-19. Toch kan een vaccinatie volgens wetenschappers nuttig zijn om de circulatie van het virus verder te beperken en zo kwetsbare personen te beschermen.

Ons land heeft nog geen standpunt ingenomen over de vaccinatie van kinderen tussen de 5 en 12 jaar. 'We wachten altijd af tot de goedkeuring van het EMA (het Europees Geneesmiddelenbureau, red.)', zegt Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie. 'Dan krijgen wij inzage in de gegevens over het specifieke vaccin. Op basis daarvan levert de Hoge Gezondheidsraad het advies af. We kijken altijd naar de epidemiologische situatie van het moment, het risico op bijwerkingen en de werkzaamheid van het vaccin.'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) toonde zich eerder geen voorstander van de vaccinatie van tieners en kinderen in westerse landen. Overschotten konden beter naar arme landen gaan, om daar eerst volwassenen te vaccineren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie