Advertentie

Borgerhout is coronahotspot in Antwerpen

De voorbije week werden in de stad Antwerpen 1.000 coronagevallen geregistreerd. ©BELGA

Ruim een kwart van de nieuwe coronagevallen in de stad Antwerpen zijn de voorbije week in het district Borgerhout vastgesteld.

Dat blijkt uit het nieuwe Vlaamse coronadashboard, een online tool voor lokale besturen om gedetailleerd de coronaverspreiding in hun gemeente te monitoren. De gemeenten kunnen inzoomen tot op een niveau dat het midden houdt tussen straat- en wijkniveau, statistische sectoren in vakjargon.

Coronagolf

De data, beschikbaar gesteld door het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, geven voor het eerst een goed beeld van de situatie in Antwerpen. Het is bekend is dat de stad met 1.000 gevallen afgelopen week een coronahotspot is. Die 1.000 gevallen zijn goed voor bijna de helft (44 procent) van de 2.279 besmettingen in Vlaanderen de voorbije week. De tweede coronagolf die zogezegd begonnen is, blijkt in de eerste plaats Antwerpen te overspoelen. De stad of gemeente die na Antwerpen het hoogste aantal gevallen telt, is Gent. Daar zijn de voorbije week 37 nieuwe coronagevallen geregistreerd, naast Lokeren (32), Sint-Niklaas (29) en Genk (28).

44 procent
Besmettingen
De 1.000 geregistreerde gevallen in Antwerpen zijn goed voor bijna de helft (44%) van de 2.279 besmettingen in Vlaanderen afgelopen week.

De grootste Antwerpse besmettingshaard is het district Borgerhout met 275 besmettingen. Daarmee bevindt één op de tien van alle geregistreerde coronagevallen in Vlaanderen zich in Borgerhout.

Ook de wijken meteen errond, Deurne (166), Dam, Seefhoek en Stuivenberg (143) en het gebied met postcode 2018 (90) zijn zwaar getroffen. De binnenstad (met postcode 2000) telt slechts 20 besmettingen. Iets hoger zitten Hoboken (43), Berchem (39) en Wilrijk (26).

De Zorgatlas Vlaanderen zoals het dashboard officieel heet, geeft nog interessante details. Antwerpen scoort een positiviteitsratio van 5,8 procent. Dat houdt in dat 5,8 procent van alle geteste personen positief blijkt voor Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Die ratio dient ook als meetlat om te weten of er genoeg getest wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) legt de drempel op 10 procent positieve gevallen tegenover het totale aantal tests.

Nog opvallend: 65 van de 1.000 besmette personen zijn ouder dan 65. Leeftijd is zoals bekend een risicofactor om erg ziek te worden door het coronavirus.

40 gevallen boven 70

Zes op de tien gevallen zijn jonger dan 40, bijna acht op de tien jonger dan 50. Slechts een 40-tal gevallen zijn ouder dan 70. De vrees is dat jongere mensen die besmet zijn maar minder snel in het ziekenhuis belanden, de ziekte doorgeven aan de oudere bevolking. Nu al wijzen de statistieken op een stijging van de ziekenhuisopnames.

Vlaanderen heeft een earlywarningsysteem om lokale besturen te waarschuwen bij snel oplopende besmettingen. De bedoeling is dan nauwgezet te checken wat er aan de hand is.

Een belangrijke graadmeter is dat het aantal nieuwe besmettingen in de laatste zeven dagen boven 20 per 100.000 inwoners komt. Bovendien moet er dagenlang een stijgende trend zijn. Zodra de alarmbel afgaat, schiet een machinerie in gang vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat stuurde sinds de opstart van het systeem naar vier gemeenten drie alerts uit (Antwerpen, Schoten, Mechelen en Houthalen-Helchteren).

Antwerpen bijvoorbeeld telt een incidentiegraad van 189. Dat is het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije zeven dagen. Duitsland gebruikt die incidentiegraad om een drempel te bepalen voor mogelijke beslissingen over lokale lockdowns. De Duitse grens ligt op 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Antwerpen zit bijna vier keer zo hoog. 13 gemeenten kregen twee alerts, 89 één en 188 geen enkele.

Meer gewapend

'Met deze cijfers zijn we weer wat meer gewapend in de strijd tegen het coronavirus', zegt een Vlaamse burgemeester. 'Maar het is niet zo dat we daarmee concreet kunnen ingrijpen. Deze data moeten we combineren met die van onze lokale en de Vlaamse contactopsporing. Zo hebben we haarden ontdekt in familieverband. Maar alles is onder controle.'

Bij de lokale besturen klinken her en de eerste positieve signalen over de contact- en bronopsporing. 'Het begint te werken. De infoflow begint te lopen. 94 procent van de besmette gevallen zijn de voorbije week gecontacteerd. Het mocht ook wel. We hebben genoeg druk gezet om de Vlaamse overheid een versnelling hoger te doen schakelen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie