opmerkelijk

Britse 'coronaheld' begraven

©AFP

In het Verenigd Koninkrijk is plechtig afscheid genomen van de Britse oorlogsveteraan Tom Moore. Die overleed begin februari, op 100-jarige leeftijd, aan corona, de ziekte die hem na een inzamelingsactie vorig jaar wereldfaam bracht.

Met een indrukwekkende uitvaart is zaterdag in het Verenigd Koninkrijk afscheid genomen van de Britse coronaheld Tom Moore. De wagen met het lichaam van 'Captain Tom' arriveerde aan het eind van de ochtend bij het crematorium in Bedford, berichtte de BBC. Daar vuurde een 14-koppige militaire erewacht drie salvo's af.

Moore kreeg in zijn land een heldenstatus dankzij zijn wandelactie om tijdens de coronapandemie geld op te halen voor de gezondheidszorg. Zijn oorspronkelijke doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april duizend pond op te halen, maar het was op zijn verjaardag al 30 miljoen pond (33 miljoen euro). Hij belandde in het Guiness Book of Records met de hoogste bedrag dat ooit verzameld werd bij een fondsenwervingswandeling.

De Britse koningin Elizabeth had hem voor zijn inzamelingsactie tot ridder geslagen, en hij kreeg ook de eretitel van kolonel. Toen de 100-jarige Brit dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus en overleed, leidde dat tot veel verdrietige reacties.

'Spectaculair'

Hoewel vanwege de coronacrisis slechts acht familieleden aanwezig konden zijn bij de uitvaart, zeiden de nabestaanden vooraf dat het wel een 'spectaculaire' gebeurtenis zou worden. Zo vloog als eerbetoon een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog langs. Op de grafkist van Moore lagen een Britse vlag en zijn onderscheidingen.

Als eerbetoon vloog en vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog langs tijdens de uitvaart. ©REUTERS

Op meerdere plaatsen in het land, waaronder ook het dorp waar Moore woonde, klonken aan het begin van de uitvaart de kerkklokken honderd keer. Zanger Michael Bublé nam een versie op van het nummer 'Smile' dat tijdens de plechtigheid te horen was. Aan het eind van de ceremonie klonk op verzoek van Moore het nummer 'My Way' van Frank Sinatra. Een hoornblazer speelde The Last Post toen de dienst eindigde.

'Captain Tom' kwam oorspronkelijk uit Keighley, nabij Bradford. Zijn familie laat weten dat zodra de covid-19-beperkingen het toelaten, zijn as zal worden begraven in Yorkshire waar hij zal rusten met zijn ouders en grootouders in het familiegraf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie