Britse coronavariant wint terrein in België: wat weten we?

Een basisschool in Edegem gaat op slot nadat er enkele besmettingen met de Britse coronavariant werden vastgesteld. ©BELGA

Er zijn al minstens drie uitbraken met de Britse coronavariant vastgesteld in België. Omdat die besmettelijker zou zijn, moet het virus er zo snel mogelijk in de kiem gesmoord worden.

Waar in België woedt de Britse variant van het coronavirus?

Sinds er expliciet gespeurd wordt naar de Britse virusvariant in de Belgische coronatabellen, werden al enkele losse besmettingen gemeld. Maar er was nergens sprake van een uitbraak of verstrengde lokale maatregelen. Afgelopen weekend moest dat wel gebeuren in het West-Vlaamse Houthulst, waar alle sociale activiteiten verboden werden. Alleen scholen en kinderopvang mogen openblijven. Het lokale bestuur treedt streng op omdat het aantal besmettingen de voorbije dagen snel opliep.

In woon-zorgcentrum De Groene Verte zijn twee derde van de bewoners en een derde van het personeel besmet. In een voorziening voor personen met een handicap zijn er acht besmettingen, en in de rest van de gemeente steeg het aantal besmettingen in een week van 8 naar 53. Het gemeentebestuur is extra bezorgd omdat het gaat om een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus, die een pak besmettelijker is.

In woon-zorgcentrum De Groene Verte in Houthulst zijn twee derde van de bewoners en een derde van het personeel besmet. ©BELGA

Ook in de omgeving van Antwerpen duikt de Britse variant op. Een basisschool in Edegem en een secundaire school in Kontich sluiten nadat enkele besmettingen zijn vastgesteld. De leerlingen, het personeel en hun gezinsleden moeten onmiddellijk voor tien dagen in quarantaine. Alle leerlingen en personeelsleden van de kleuter- en lagere school uit Edegem worden maandagnamiddag op school getest door een team van het UZA. Dinsdag is Kontich aan de beurt.

Hoe reageert de overheid?

Voorlopig wordt alleen lokaal opgetreden met concrete maatregelen. Houthulst zet volop in op contacttracing, maar de bron van de besmetting is nog niet bekend. In de buurgemeenten zijn ze extra waakzaam. Onder anderen de burgemeesters van Lo-Reninge en Diksmuide gaven aan dat ze erop zullen toezien dat de verplichte quarantaine in hun gemeente wordt opgevolgd.

In Kontich en Edegem werd beslist beide scholen te sluiten tijdens spoedoverleg zondagavond met experten van het UZA, het CLB, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de twee gemeentes. Het gemeentebestuur van Edegem heeft maandag nog een extra maatregel genomen en schrapte voor de komende week alle activiteiten voor jeugd in groepsverband. Dat moet vermijden dat de besmettingen onder kinderen toch nog zouden kunnen uitbreiden buiten de school.

Een verbod op niet-essentiële reizen is niet aan de orde, maar minister Frank Vandenbroucke sluit niet uit dat de regering verder gaat in het ontraden en moeilijk maken van buitenlands reisverkeer.

Zondag kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in VTM Nieuws wel aan dat het kernkabinet zich maandag buigt over concrete maatregelen om buitenlandse varianten van het coronavirus zoveel mogelijk buiten de grenzen te houden. Een verbod op niet-essentiële reizen is niet aan de orde, maar hij sluit niet uit dat de regering verder gaat in het ontraden en moeilijk maken van buitenlands reisverkeer. Experts opperen daarbij een negatief reisadvies, wat het veel minder evident maakt beroep te doen op een reisverzekering of consulaire bijstand. Vrijdag is er ook een bijeenkomst van het Overlegcomité met ministers van de verschillende regeringen.

Vorige week verstrengde de regering ook al de reisregels voor bus- en treinreizigers die van buiten de EU komen. Zij moeten voortaan, net als wie per boot of per vliegtuig België binnenkomt, het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverblijfplaats niet in ons landen hebben een negatieve PCR-test voorleggen voor ze ons land binnenkomen.

Wat weten we medisch gezien over de Britse variant?

Het gaat om een gemuteerde versie van het virus dat eerst ontdekt is in Wuhan. Epidemiologen gaan ervan uit dat de variant besmettelijker, maar niet per se gevaarlijker is. De relevantste studie tot nu, van de Britse gezondheidsadviseur Susan Hopkins, komt ook tot die conclusie. Maar het is onduidelijk hoeveel besmettelijker de variant is. Er is geen hard bewijs dat die 50 à 70 procent besmettelijker is, zoals de Britse regering initieel stelde. Na de eerste ontdekking in september was de Britse variant tegen november goed voor een kwart van alle gevallen in de regio Londen. Dat hij nu de alles dominerende motor achter het virus is, is veelzeggend.

Virussen worden door hun evolutie heen meestal besmettelijker, maar minder virulent. Anders gesteld: ze maken hun gastheer minder ziek omdat ze er voor hun voortbestaan geen baat bij hebben die te doden.

Virussen worden tijdens hun evolutie meestal besmettelijker, maar minder virulent. Anders gesteld: ze maken hun gastheer minder ziek omdat ze er voor hun voortbestaan geen baat bij hebben die te doden. De eerste studies wijzen ook uit dat mensen niet zieker worden van de nieuwe variant of er sneller van doodgaan. 'Maar bij een grote populatie is besmettelijker eigenlijk ook dodelijker. Want uiteindelijk leiden veel besmettingen bij een hele bevolking tot veel meer zieken en ultiem ook doden dan een hoog aantal doden in een klein groep besmettingen', zegt Bruno Verhasselt, diensthoofd microbiologie aan het UZ Gent.

Hoe is de situatie in het buitenland?

De Britse variant heeft niet enkel in het Verenigd Koninkrijk tot een besmettingsgolf geleid. Ook Ierland wordt momenteel zwaar getroffen. In Nederland leidt de ontdekking van de Britse variant tot paniek.

Toen premier Mark Rutte daar vorige week de lockdown met drie weken verlengde, drukte hij expliciet zijn zorgen over de Britse variant uit.  'Op dit moment maakt die variant 2 tot 5 procent van de besmettingen in Nederland uit. Maar omdat die zo veel besmettelijker is, kan dat snel oplopen. Daarom moeten we er alles aan doen om dat tempo terug te dringen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie