Britten betreden rijk van de vrijheid met een maand vertraging

De Britse premier Boris Johnson. ©Photo News

De Indiase variant van het coronavirus noopt de Britse premier Boris Johnson ertoe de geplande versoepelingen uit te stellen. Niet op 21 juni, maar op 19 juli mogen de Britten 'Freedom Day' vieren.

Voor de Britten is het nog iets langer smachten naar Freedom Day. Niet op 21 juni, zoals de Britse premier Boris Johnson eerder had aangekondigd, maar pas een dikke maand later breekt in het Verenigd Koninkrijk het rijk van de vrijheid aan. 'Ik denk dat het verstandig is iets langer te wachten', zei de premier op een persconferentie.

Ik denk dat het verstandig is iets langer te wachten.
Boris Johnson
Brits premier

De boosdoener is de Indiase variant, die een stuk besmettelijker is. Hoewel 56 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd is, stijgen de infectiecijfers opnieuw. Maandag werden ruim 7.742 nieuwe infecties gerapporteerd. 'We zagen het aantal gevallen met ongeveer 64 procent per week stijgen', zei Johnson, die waarschuwde voor de 'meedogenloze logica' van een exponentiële groei.

Zonder de opmars van de zogenaamde deltavariant was het de bedoeling alle beperkende maatregelen op te heffen en de Britse economie volledig te heropenen. De nachtclubs zouden opnieuw open mogen en de bioscopen zouden hun zalen opnieuw volledig mogen vullen. Het omzetverlies door de verlenging van de maatregelen wordt op 4,5 miljard pond geraamd. Vooral de evenementensector is het kind van de rekening.

Vaccinatie versnellen

Met de pauze hoopt Johnson tijd te winnen om meer mensen te vaccineren. Tegen 19 juli moet elke volwassen Brit zijn eerste prik gekregen hebben en streeft Johnson ernaar twee derde van de volwassen bevolking volledig geprikt te hebben. Voor wie ouder is dan 40 jaar gaat het interval tussen twee dosissen van twaalf naar acht weken.

Als de coronacijfers sneller in de goede richting evolueren, bestaat de mogelijkheid de maatregelen al op 5 juli op te heffen. Johnson gaf evenwel toe dat die piste 'onwaarschijnlijk' is. Op 21 juni gaan wel enkele versoepelingen in. Zo verdwijnt de limiet van 30 aanwezigen voor huwelijken, net als voor begrafenissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie