Britten, Congolezen en Tunesiërs mogen niet meer naar ons land reizen

Er komen extra beperkende maatregelen op reizen naar ons land. ©Photo News

België wordt verboden terrein voor buitenlanders die de voorbije twee weken in een van de 27 landen met een hoog coronarisico zijn geweest. Op de rode lijst staan onder meer het Verenigd Koninkrijk, Tunesië en Congo, met een omvangrijke diaspora in ons land.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) publiceert donderdagochtend een besluit met behoorlijk verregaande implicaties voor het reisverkeer van en naar ons land. Buitenlanders die de afgelopen twee weken in een land zijn geweest waar een gevaarlijke coronavariant rondwaart, mogen niet meer naar ons land reizen. Belgen of inwoners van ons land moeten bij terugkeer uit een van die landen tien dagen in quarantaine.

Het gaat om 27 landen: Tunesië, Bahrein, Botswana, Zuid-Afrika, Congo, Nepal, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Bolivia, Paraguay, India, Uruguay, Georgië, Chili, Trinidad en Tobago, Colombia, Bangladesh, Oeganda, Argentinië, Zimbabwe, eSwatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Mozambique, Suriname, Peru en Pakistan.

In die landen is sprake van coronavarianten die door de wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als zorgwekkend zijn aangeduid. Er is het meeste te doen over de deltavariant die uit India komt en intussen ook in ons land aan een opmars bezig is.

Alleen wie volledig ingeënt is, is goed beschermd tegen de deltavariant. In Zuid-Amerika is intussen de lambdavariant opgedoken. Er zijn aanwijzingen dat ook die erg besmettelijk is en door een aantal mutaties minder makkelijk te herkennen is voor antilichamen na een infectie of vaccinatie. Maar veel bewijzen zijn daarvoor op dit moment niet.

De rode lijst wordt wekelijks bekeken en eventueel aangepast.
Sammy Mahdi (CD&V)
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

De ministers van Volksgezondheid in ons land besloten vorige week een lijst met 'rode landen' op te stellen om een mogelijke heropflakkering in te dammen en de versoepelingen in België te vrijwaren. Al zullen de maatregelen vooral helpen om de verspreiding van varianten te vertragen in plaats van ze af te stoppen.

De rode lijst wordt wekelijks bekeken en eventueel aangepast, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Hij is bevoegd voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die een verblijf in ons land regelt. De DVZ zal na een eerste check door de diplomatieke posten in het buitenland beslissen of een uitzondering kan worden gemaakt om dwingende humanitaire redenen, zoals een dringende kankerbehandeling die in het land van oorsprong niet kan worden geboden. Eerder was al beslist een uitzondering te maken voor diplomaten en buitenlandse vervoerders. Zij moeten zich bij aankomst in ons land wel naar de quarantaineplicht schikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie