Brusselaar kan in nieuw systeem 'vaccinshoppen'

Het vaccinatiecentrum op de Brusselse Heizel. ©Photo News

In tegenstelling tot in Vlaanderen kunnen Brusselaars via een online reservatietool zelf kiezen in welk vaccinatiecentrum en op welk tijdstip ze hun prik krijgen. Omdat het type vaccin daar telkens bij vermeld staat, is het mogelijk om je afspraak af te stemmen op het type vaccin.

Vanaf maandag neemt Brussel afscheid van het federale reservatiesysteem Doclr en begint het met het eigen Bruvax. Bij de prikmomenten in dat systeem staat telkens de eerste letter van het vaccin dat dan wordt toegediend, wat toelaat om met wat heen- en weergeklik te kiezen welk vaccin je krijgt. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

'Het klopt dat het Doclr-systeem (waarlangs die reservaties lopen, red.) verwijst naar de letters van de types vaccins', bevestigt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die de vaccinatiecampagne beheert. 'Bij wie dat weet, kan dat een invloed hebben om een andere afspraak of vaccin te vragen.'

'Wij hebben dat reservatiesysteem niet zo geconfigureerd. De letters van de vaccins zijn er standaard in voorzien', zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Niet de bedoeling

Die mogelijkheid om aan ­'vaccinshopping' te doen is opvallend, want het is al maanden de bedoeling dat dat net niet gebeurt. 'Vaccinshopping is en blijft onmogelijk, we hebben drie vaccins die medisch en wetenschappelijk als goede vaccins worden beschouwd', zei Dirk Ramaekers (KU Leuven), de voorzitter van de taskforce vaccinaties, nog in maart.

Toen doken de eerste berichten op over zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen met het vaccin van AstraZeneca, waarbij een aantal jonge vrouwen getroffen werden door een vorm van hersentrombose. Ondertussen wordt een gelijkaardige, eveneens zeer uitzonderlijke, bijwerking van het onlangs goedgekeurde vaccin van Johnson & Johnson onderzocht, nadat in de VS zes gevallen werden vastgesteld op 7 miljoen vaccinaties.

'Minder dan de helft rusthuismedewerkers ingeënt'

Uit onderzoek van kenniscentrum Sciensano blijkt dat slechts 47 procent van de medewerkers in woon-zorgcentra gevaccineerd is. In Vlaanderen is dat 86,5 procent, in Wallonië 58,2 procent. 'We zien die trend in Brussel en Franstalig België ook in de griepvaccinatiecampagnes van de voorbije jaren', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'De mensen die zich niet laten vaccineren, hebben daar meestal geen medische reden voor.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie