Brussels Airlines vraagt overheid om steun

Brussels Airlines vraagt om staatssteun@Belga ©BELGA

Om de financiële impact van het coronavirus te kunnen counteren, heeft Brussels Airlines de hulp van de overheid ingeroepen. De luchtvaartmaatschappij moet meer dan 35 procent van haar vluchten schrappen. 'En dat verandert nog elk uur'.

Het is geen complete verrassing dat Brussels Airlines om hulp smeekt. De draconische maatregelen die verschillende Europese landen en de VS nemen om het coronavirus af te remmen, laat diepe sporen na in de luchtvaart. Vorige week schrapte de VS al alle vluchten van en naar Europa gedurende 30 dagen. Tegelijk sluiten meer en meer landen de grenzen.

Vorige week was Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, al naar de Duitse overheid gestapt om staatssteun te bekomen. Nu volgt het Belgische dochterbedrijf dat voorbeeld, zo meldt zakenblad Trends, dat bestuursvoorzitter Etienne Davignon citeert. Het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerster van Brussels Airlines.

'De toestand verandert niet elke dag, maar elk uur'.
Kim Daenen
Woordvoerster Brussels Airlines

Volgens Davignon is de situatie 'zeer erg' en verliest de maatschappij dagelijks geld. Om hoeveel staatssteun Brussels Airlines vraagt, is nog niet bekend. 'We schuiven geen cijfer naar voren, want we zijn nog volop bezig om de impact van de afgelaste vluchten te becijferen', zegt woordvoerster Kim Daenen. 'Tot dusver gingen we er vanuit dat we in april 45 procent van onze vluchten moesten schrappen en 35 procent in maart. Maar de toestand verandert niet elke dag maar elk uur. Het is nu al duidelijk dat we deze maand meer dan 35 procent van onze vluchtend zullen moeten schrappen. Het gaat al richting 40 procent.'

Brussels Airlines dringt wel aan op geleidelijke steun, maar het is voorlopig nog niet duidelijk of dit in de vorm van een lening is of dat ze de overheid vraagt om in het kapitaal te stappen. Intussen neemt Brussels Airlines ook andere stappen om de impact te beperken. Zo worden vanaf maandag alle werknemers voor 30 procent op economische werkloosheid gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie