Brusselse cafés gaan maand dicht

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ©Photo News

Het Brussels Gewest legt het sociale leven extra aan banden wegens het snel oprukkende coronavirus. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) beslist na crisisoverleg met de 19 burgemeesters.

De Belgische horeca krijgt een nieuwe klap met de sluiting van alle cafés in Brussel. Vanaf donderdag gaan alle cafés voor een maand op slot, wordt bevestigd aan De Tijd. Het gaat om cafés, theehuizen, feestzalen en andere dranktenten zoals kantines van amateurclubs. Er komt ook een alcoholverbod in het openbaar op het hele grondgebied. Speelhallen moeten net als nachtwinkels om 22 uur dicht. Ook wordt streng toegekeken op handhaving.

Scholen open

Restaurants blijven normaal open. Sporten in zaal moet voortaan zonder publiek. De scholen blijven open. Belangrijk is ook dat voor sectoren die met speciale protocollen werken, zoals de profsport of de cultuursector, niets verandert.

De verstrenging in Brussel komt er minder dan 24 uur nadat er voor het hele land extra maatregelen kwamen. De nieuwe Vivaldi-coalitie van premier De Croo besloot het aantal nauwe sociale contacten in te krimpen, cafés vroeger te sluiten en telewerk te stimuleren.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) hield woensdagochtend apart crisisoverleg met minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) en de 19 burgemeesters. De situatie in de hoofdstad is zorgwekkend, met ziekenhuizen die door het oplopend aantal patiënten mensen naar hospitalen buiten het gewest moeten sturen.

'Alle Brusselse ziekenhuizen hebben de drempel van 15 procent covidpatiënten op hun afdeling intensieve zorg overschreden. In twee ziekenhuizen is de drempel van 25 procent overschreden. Die toenemende druk op de zorg is een gevolg van de jonge generaties die het virus beginnen door te geven aan de oudere kwetsbare generaties', aldus Vervoort.

Alle Brusselse ziekenhuizen hebben de drempel van 15 procent covidpatiënten op hun afdeling intensieve zorg overschreden. Die toenemende druk op de zorg is een gevolg van de jonge generaties die het virus beginnen door te geven aan de oudere kwetsbare generaties.
Rudi Vervoort
Brussels minister-president

Brussel had al een vervroegd sluitingsuur voor cafés door de stijgende coronacijfers. Dat regime wordt nu nog verstrengd in een poging het virus weer onder controle te krijgen.

Brussel is een van de Europese coronahotspots. De hoofdstad telt gemiddeld 540 nieuwe positieve coronagevallen per dag. Daarmee staat onze hoofdstad op de tweede plek in Europa qua aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners, tussen  Madrid en Parijs. In de Franse hoofdstad zijn bars en fitnesscentra minstens twee weken dicht. In ons land telt Brussel veel meer positieve gevallen dan de provincies Luik (gemiddeld 340 nieuwe gevallen per dag), Henegouwen (316) en Antwerpen (296).

Nog een cijfer: een op de zeven van alle coronatests blijkt positief. Dat wijst erop dat het virus intens circuleert en er een hoog 'dark number' is - veel besmette mensen blijven ongedetecteerd, waardoor het risico op verdere verspreiding fors toeneemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie