Advertentie

Brusselse rechter: 'Naar de kerk met 15? Dan moet optreden ook kunnen'

De gitarist Quentin Dujardin bij een van zijn protestacties in een kerk. ©AFP

Dat erediensten met 15 personen kunnen plaatsvinden, maar geen concerten, is discriminatie, oordeelt het Brusselse hof van beroep.

Het Brusselse hof van beroep heeft de gitarist Quentin Dujardin dinsdag gelijk gegeven in zijn dispuut met de Belgische staat. Dujardin vindt het oneerlijk dat erediensten met 15 personen kunnen plaatsvinden, maar dat hij geen concert voor 15 personen mag geven.

De voorbije maanden organiseerde hij meerdere protestacties, waarbij hij telkens voor 15 mensen optrad. Bij een daarvan, een jazzperformance in een kerk van Namen midden februari, kwam de politie tussenbeide en beboette ze alle aanwezigen.

Het hof oordeelt in kort geding dat Dujardin een punt heeft. 'De rechtbank beveelt de Belgische staat een ​​einde te maken aan deze behandeling, die ze als discriminerend beschouwt', klinkt het. De staat riskeert een boete van 250 euro per overtreding.

Recht op cultuur

Dujardin had zich aangesloten bij de zaak die de Liga voor Mensenrechten tegen de Belgische staat had aangespannen over de wettigheid van de covidmaatregelen (zie inzet). De Liga reageert opgetogen op de uitspraak. 'Ook het recht op cultuur moet gerespecteerd worden binnen de grenzen van de coronamaatregelen. Dat betekent dat de cultuursector moet kunnen blijven functioneren met de inachtneming van de maatregelen.' Volgens de Liga toont de beslissing aan dat een sectorale aanpak niet veel zin heeft, maar dat rekening moet worden gehouden met de omstandigheden waarin activiteiten georganiseerd kunnen worden.

De Belgische staat heeft nu twee opties: ofwel trekt hij naar het Hof van Cassatie, ofwel legt hij zich bij de uitspraak neer en past hij de maatregel aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie