Bubbel met vijf, alleen winkelen en strengere regels voor evenementen

Premier Sophie Wilmès op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. ©Photo News

Een gezin mag de komende vier weken slechts vijf personen in zijn sociale bubbel toelaten, kinderen onder de twaalf jaar niet meegerekend. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

Na bijna zes uur overleg heeft de Nationale Veiligheidsraad, waarin de federale topministers en de minister-presidenten van de deelstaten zetelen, beslist de coronamaatregelen fors strenger te maken. 'De situatie is zorgwekkend en we handelen nu om ze onder controle te houden', verklaarde premier Sophie Wilmès (MR) na afloop van de vergadering.

Nu mogen mensen wekelijks nog tot 15 personen zien. Elke week mogen dat andere mensen zijn. Daar komt de overheid op terug. Vanaf 29 juli mag elk gezin voor één maand nog nauw contact hebben met dezelfde vijf personen. Kinderen onder de twaalf jaar tellen daarbij niet mee.

Strengere regels voor evenementen

Daarnaast komen er ook strengere regels voor evenementen. Buiten worden nog maar 200 mensen toegelaten op een evenement in plaats van 400 nu. Voor evenementen binnen wordt het aantal bezoekers gehalveerd van 200 naar 100.

'We vragen aan de lokale autoriteiten om scrupuleus alle evenementen op hun grondgebied te herbekijken en, als er een risico is, die te annuleren', zei Wilmès.

Alleen winkelen

Uitstapjes en samenscholingen worden beperkt tot maximaal tien personen. Kinderen jongeren dan twaalf tellen ook hier niet mee. De limiet van tien personen geldt ook voor recepties en banketten. De regels gelden niet voor jeugdkampen.

Winkelen moet voortaan alleen - er is alleen een uitzondering voor iemand die een minderjarige of iemand die hulp nodig heeft begeleidt. Een winkelbezoek mag maximaal 30 minuten duren.

Verspreiding tegengaan

De maatregel moet een verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Het aantal besmettingen is de voorbije dagen pijlsnel gestegen. Vooral in de stad Antwerpen is de situatie zorgwekkend. In de provincie Antwerpen is crisisoverleg aan de gang. Mogelijk komen daar nog strengere maatregelen.

Vorige week donderdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat mensen vaker een masker moeten dragen en kwam er een registratieplicht in de horeca en voor wie op reis gaat. De lokale besturen kregen ook meer bevoegdheden in de strijd tegen het coronavirus.

Na die vergadering van de Nationale Veiligheidsraad klonk er luide kritiek van virologen. Zij vonden dat de overheid de sociale bubbel kleiner moest maken. De politiek ging daar toen niet op in uit vrees dat de maatregel niet zou worden opgevolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie