Colombia: 'Niks te maken met mondmaskers in bananendozen'

FFP2-maskers bieden bescherming tegen het coronavirus. ©AFP

De Colombiaanse ambassade in België benadrukt dat het Zuid-Amerikaanse land niets te maken heeft met het verpakken van een bestelling mondmaskers in bananendozen.

De Vlaamse overheid maakte twee weken geleden bekend dat ze 100.000 FFP2-maskers had ontvangen die bestemd zijn voor de revalidatieziekenhuizen. Die maskers, die lucht filteren, worden gebruikt door zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten. De Tijd schreef vorige week dat de maskers onbruikbaar waren omdat het geen medische maar industriële maskers zijn. 

Ludo Splingaer, de directeur van het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte, getuigde over hoe de maskers deels waren verpakt in bananen- en cornflakesdozen en dat er fecaliën van een dier op waren aangetrokken. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wees erop dat de maskers waren herverpakt in België en dat daarbij een en ander was misgelopen.

De FFP2-maskers kwamen uit Colombia en het nieuws deed in het Zuid-Amerikaanse land heel wat deining ontstaan. De ambassade van het land benadrukt dat de Colombianen niets te maken hebben met de foute manier van verpakken. Ze verwijst naar de uitspraken van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Uiteindelijk besloot de Vlaamse overheid de maskers terug te roepen. Zowat alle Europese landen zijn koortsachtig op zoek naar FFP2-maskers om hun zorgpersoneel te beschermen. Zonder die maskers dreigt het zorgpersoneel besmet te geraken als het coronapatiënten behandelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie