Advertentie

Corona in België | Opnames en overlijdens in dalende lijn

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken.

De dagelijkse coronastatistieken illustreren het belang van de initiatieven om zo snel mogelijk een zo groot deel van de bevolking te vaccineren. Hoewel de besmettingen nog licht stijgen, maken de overlijdens en ziekenhuisopnames de omgekeerde beweging.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 2.059 besmettingen vastgesteld. Dat is een lichte stijging, van 4 procent. Maar ook het aantal testen steeg, met 11 procent tot 47.800 per dag. De positiviteitsratio blijft quasi stabiel hangen op 4,8 procent. Dat is licht onder de alarmdrempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe breder het virus in de maatschappij circuleert.

De voorbije zeven dagen werden elke dag gemiddeld 55 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een daling van 9 procent.

Er liggen volgens de recentste cijfers 692 mensen in het ziekenhuis met Covid-19 van wie 216 op intensieve zorg (-2%). Dat laatste, belangrijke, cijfer bleef na een snelle daling in de lente - in april hadden bijna 1.000 Covid-19-patiënten intensieve zorg nodig - de hele maand juli vrij stabiel net onder de 100, maar zat sinds augustus weer in stijgende lijn. De jongste tijd stabiliseren die ziekenhuiscijfers.

Dankzij de hoge vaccinatiegraad blijft het aantal overlijdens relatief laag. Gemiddeld sterven nu per dag 6 mensen aan Covid-19. In totaal zijn 25.543 mensen in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Op dit moment hebben 8,5 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen. 86 procent van de volwassen Belgen is nu volledig gevaccineerd. Meer dan 70 procent halen was één van de voorwaarden om de vierde fase van het zomerplan van de regering op 1 september in te laten gaan. Intussen besliste het overlegcomité om nog een stap verder te gaan: vanaf 1 oktober vervalt op veel plaatsen ook de mondmaskerplicht.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Waar en bij wie circuleert het virus?

Het aantal nieuwe besmettingen stijgt momenteel het snelst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Luik. Die twee hebben ook de hoogste positiviteitsratio. Zeven procent van de afgenomen tests is in Brussel positief voor het coronavirus. In Luik is dat zelfs 9 procent, bijna het dubbele van de bovengrens van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie markeerde.

De lagere vaccinatiegraad (64% van de volwassen Brusselaars is volledig gevaccineerd tegenover 91% van alle Vlamingen) en de toenemende besmettingen verklaren ook de grote toename van het aantal hospitalisaties in Brussel.

Wanneer we kijken naar de leeftijdsverdeling zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 6 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.543. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie