Corona in België | Meer besmettingen, minder tests

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken.

De dagelijkse coronastatistieken illustreren het belang van de initiatieven om zo snel mogelijk een zo groot deel van de bevolking te vaccineren, nu de besmettelijker deltavariant van het coronavirus steeds nadrukkelijker oprukt.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 1.562 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename met 5 procent tegenover een week eerder. Er werden 13 procent minder tests uitgevoerd, zo'n 54.172.

Het percentage positieve tests stijgt zo tot 3,2 procent, nog altijd onder de grens van maximaal 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie markeerde.

De relatief lage positiviteitsratio suggereert dat het virus minder krachtig in de maatschappij circuleert. Eenzelfde beeld blijkt ook voor de druk op de zorg. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 38 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Dat is nog altijd een laag cijfer, maar op weekbasis niettemin een toename van 19 procent.

Er liggen volgens de recentste cijfers 367 mensen in het ziekenhuis met Covid-19 van wie 93 op intensieve zorg.

Het sterftecijfer is licht toegenomen tot 3,3 per dag. Dankzij de hoge vaccinatiegraad blijft het aantal overlijdens gelukkig relatief laag. In totaal 25.251 mensen zijn in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Op dit moment hebben 8 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, goed voor 83 procent van de volwassenen. 70 procent van de volwassen Belgen is nu volledig gevaccineerd. Dat was één van de voorwaarden om de vierde fase van het zomerplan van de regering op 1 september in te laten gaan.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld ruim 54.000 tests per dag afgenomen. Dat is een daling met 13 procent maar nog altijd hoger dan de cijfers uit juni, wat wellicht komt omdat mensen zich laten testen om op reis te kunnen vertrekken.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Antwerpen en het Brussels Gewest tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg sterk afgenomen

25.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld twee mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.251. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie