Corona in België | Op 100 geteste Belgen zijn er 10 positief

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken.

De dagelijkse coronastatistieken illustreren waarom onze regeringen deze week bij de timing van een versoepeling van de coronamaatregelen moesten koorddanssen tussen een coronamoeë bevolking en een overbevraagde zorgsector.

De cijfers van zondag trekken de lijn van de voorbije dagen door. Er werden tussen 11 en 17 april elke dag gemiddeld 234 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 6 procent. In de ziekenhuizen liggen nu 2.916 COVID-patiënten, een daling met 4 procent. Het aantal mensen op intensieve zorg blijft met 924 stabiel. De regering kondigde deze week aan dat dat aantal onder 500 moet liggen vooraleer versoepelingen mogelijk zijn.

Van 8 tot 14 april raakten elke dag gemiddeld 3.638 mensen besmet met het virus, 1 procent meer dan de week ervoor. De stijging is nog steeds enigszins vertekend omdat er wordt vergeleken met de week van paasmaandag. Het aantal testen klokte af op 41.800, een daling met 12 procent.

De positiviteitsratio stijgt tot 10 procent, het hoogste peil sinds eind november. Van de 100 geteste mensen zijn er dus 10 positief. Het streefcijfer is lager dan 5. De hoge positiviteitsratio wijst op een grote circulatie van het virus. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke pleit voor meer sneltests als een extra verdedigingslinie, via preventieve screenings in bedrijven en scholen.

Gemiddeld stierven 39 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting, een daling met 8 procent. Sinds het begin van de pandemie stierven 23.718 mensen aan Covid.

Spuitje richting vrijheid

Tegen de zomer wil de Belgische overheid 70 procent van de bevolking - de drempel voor groepsimmuniteit - ingeënt hebben. Op dit moment hebben 2,2 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, wat neerkomt op een vijfde van de bevolking. De komende maanden schroeft vooral hofleverancier Pfizer/BioNTech de leveringen nog fors op.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt ook zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld 41.800 tests per dag afgenomen. Dat is een pak minder dan voor de paasvakantie.

Dat het virus weer meer circuleert, kunnen we opmaken uit het aandeel positieve tests, de positiviteitsratio. Die stijgt naar 10 procent, het dubbele van de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als veilig beschouwt.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Henegouwen, Antwerpen en Luik tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg

De situatie in de ziekenhuizen is wat gunstiger dan in april en november. Bovendien nemen de ziekenhuizen nu veel sneller covidpatiënten op dan in maart en april 2020, toen de ziekenhuisbedden in een heel hoog tempo volliepen. Met een strenge lockdown probeert de regering sinds enkele maanden een dreigende overrompeling te verhinderen. De ziekenhuizen gingen over naar fase 1b van het spreidingsplan: de helft van de bedden op intensieve zorg wordt vrijgehouden voor coronapatiënten, wat een impact kan hebben op de niet-dringende zorg.

Het aantal gehospitaliseerde patiënten nam tijdens de tweede golf sowieso minder snel af dan na de eerste golf. Dat heeft verschillende mogelijke oorzaken: het virus is seizoensgebonden, het aantal opgenomen 80-plussers ligt hoger en mensen blijven langer liggen omdat ziekenhuizen geleerd hebben dat ze sommige patiënten er toch nog kunnen doorsleuren.

23.718 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 39 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 23.718 Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie