analyse

Corona in België | Gemiddeld bijna 1000 nieuwe besmettingen per dag

©Mediafin ©mediafin

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen is in de afgelopen zeven dagen gestegen tot meer dan 978 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt verder toe, dagelijks worden nu gemiddeld 31 nieuwe patiënten opgenomen. Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig stabiel.

Tussen 8 en 14 september zijn gemiddeld 978,3 mensen per dag besmet met het coronavirus. Sinds het begin van de coronacrisis raakten zijn al 96.821 besmettingen gerapporteerd.

Op vrijdag 11 september werden er 1.139 besmettingen gerapporteerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 17 april. Ook daags voordien waren er meer dan 1.000 besmettingen. Toch is de situatie niet helemaal vergelijkbaar omdat we nu veel meer tests uitvoeren dan toen.

De jongste weken volgt het kenniscentrum Sciensano de evolutie van nieuwe besmettingen aan de hand van het zevendaagse gemiddelde in plaats van dagelijkse updates. Op die manier wordt het weekendeffect uitgevlakt en kunnen de gegevens worden aangevuld met testresultaten die pas na enkele dagen door de labo’s worden aangeleverd.

Het blijft belangrijk om lokale uitbraken vroeg te detecteren. Daarom gebruikt Sciensano een knipperlichtsysteem, waarbij het licht op oranje springt als in een gemeente in de voorbije zeven dagen meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners gerapporteerd zijn. Als het aantal nieuwe besmettingen daarna zeven dagen na elkaar toeneemt, springt het licht op rood.

De voorbije zomer ontstonden er virusbrandhaarden in Antwerpen en Brussel. Die zijn ook vandaag nog zichtbaar op de kaart. Vooral de situatie in het Brussels Gewest blijft ernstig. Daarnaast ontstaan ook buiten de steden opnieuw kleine clusters.

Nieuwe besmettingen treffen vandaag vooral mensen jonger dan 50 jaar, wat grote gelijkenissen vertoont met het begin van de epidemie in maart.

Het is belangrijk om te weten wie en waar besmet raakt omdat wereldwijd wordt vastgesteld dat het virus zich verspreidt via kleine explosies die zonder bluswerk alles weer in brand kunnen steken. Daarom is het cruciaal dat de overheid blijft focussen op de test-trace-isolatiestrategie. Daarbij moet eerst op grote schaal kunnen worden getest op potentiële besmettingen met het coronavirus.

De voorbije zeven dagen werden gemiddeld bijna 30.000 mensen per dag getest. Dat betekent dat we momenteel veel meer tests uitvoeren om hetzelfde aantal positieve gevallen te detecteren. De verhouding tussen de uitgevoerde tests en het aantal positieve gevallen wordt de positiviteitsratio genoemd. Die indicator helpt om in te schatten hoe ernstig de situatie is.

Ziekenhuizen

Volgens de ziekenhuisstatistieken worden per dag gemiddeld 30 patiënten opgenomen. In totaal liggen momenteel 260 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, tegenover bijna 7.000 op het hoogtepunt van de epidemie. 59 patiënten worden nog behandeld op intensieve zorg.

Sterfgevallen

In België zijn tot nu toe 9.927 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 2,7 mensen. Het cijfer van het aantal overlijdens werd onlangs nog bijgesteld omdat Sciensano besliste enkele doden uit de officiële statistieken te halen. Het gaat om mensen waarvan uit later binnengelopen coronatests bleek dat de patiënt negatief was.

Niet alleen de rechtstreekse - het aantal geregistreerde en vermoedelijke Covid-19-doden - maar ook de onrechtstreekse impact - mensen die levensnoodzakelijke behandelingen uitstellen - speelt een rol. Zeker is dat meer mensen sterven dan gemiddeld. Die oversterfte bereikte in ons land een piek tijdens de week van 30 maart, toen waren er 2.087 meer sterfgevallen dan normaal, of een oversterfte van 95 procent.

Dit artikel wordt elke weekdag om 8:30 geüpdatet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie