analyse

Corona in België | Groei aantal besmettingen zwakt af

©Mediafin ©mediafin

Gemiddeld worden 580 besmettingen met het coronavirus geregistreerd in ons land. In totaal staat de teller op ruim 74.000 sinds het begin van de uitbraak. Dit dagelijks bijgewerkt overzicht geeft u een handleiding bij de cijfers.

Tussen 31 juli en 6 augustus zijn gemiddeld 580 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus, een stijging met 16 procent op weekbasis.

Het aantal ziekenhuisopnames bedraagt gemiddeld 24,4 per dag. Een status quo in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

Er overlijden elke dag 3,4 coronapatiënten, een toename met 33 procent op weekbasis.

De jongste weken volgt het kenniscentrum Sciensano de evolutie van nieuwe besmettingen aan de hand van het zevendaagse gemiddelde in plaats van dagelijkse updates.

Op die manier wordt het weekendeffect uitgevlakt en kunnen de gegevens worden aangevuld met testresultaten die pas na enkele dagen later door de labo’s worden aangeleverd.

Hoewel het virus op een plateau zit, blijft het belangrijk om lokale uitbraken vroeg te detecteren. Daarom gebruikt Sciensano een knipperlichtsysteem, waarbij het licht op oranje springt als er in de voorbije zeven dagen meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners zijn in een gemeente. Als het aantal nieuwe besmettingen daarna zeven dagen na elkaar toeneemt springt het licht op rood.

De opvallendste gemeente op bovenstaande kaart is Antwerpen. De Scheldestad ontwikkelde zich deze tot virusbrandhaard en tekent vandaag de helft van alle nieuwe besmettingen op en heeft een week geleden forse maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus in te dijken. De Nationale Veiligheidsraad heeft daags nadien de aanpak voor het hele land verstrengd.

De huidige besmettingen doen zich vooral voor bij mensen onder 50 jaar, wat grote gelijkenissen toont met het begin van de epidemie in maart.

Het is belangrijk om te weten wie en waar besmet raakt omdat wereldwijd wordt vastgesteld dat het virus zich verspreidt via kleine explosies die zonder bluswerk alles weer in brand kunnen steken. Daarom is het cruciaal dat de overheid blijft focussen op de test-trace-isolatiestrategie. Daarbij moet eerst op grote schaal kunnen worden getest op potentiële besmettingen met het coronavirus.

De voorbije zeven dagen werden gemiddeld bijna 20.0000 mensen getest. Begin maart lag dat aantal op zowat 2.000 omdat onze klinische labo's overrompeld werden door de uitbraak van de pandemie. Door de oprichting van een centraal testplatform kon de capaciteit kon snel worden uitgebreid tot 10.000 tests per dag.

Ziekenhuizen

Volgens de ziekenhuisstatistieken worden per dag gemiddeld 24 patiënten opgenomen in onze ziekenhuizen. In totaal liggen 278 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de epidemie waren dat er bijna 7.000. 65 personen worden nog behandeld op intensieve zorg.

Sterfgevallen

9.866 mensen overleden in België aan de gevolgen van Covid-19. Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 3 mensen.

Niet alleen de rechtstreekse - het aantal geregistreerde en vermoedelijke Covid-19-doden - maar ook de onrechtstreekse impact - mensen die levensnoodzakelijke behandelingen uitstellen - speelt een rol. Zeker is dat meer mensen sterven dan gemiddeld. Die oversterfte bereikte in ons land een piek tijdens de week van 30 maart, toen waren er 2.087 meer sterfgevallen dan normaal, of een oversterfte van 95%.

Lees verder

Advertentie
Advertentie