Corona in België | Daling over de hele lijn

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken. Meer tests brengen minder besmettingen aan het licht.

Nu voor de Belgen dankzij de versnelde vaccinatie deze zomer een terugkeer naar de normaliteit lonkt, worden de dagelijkse coronastatistieken meer dan ooit met argusogen gevolgd.

De voorbije week werden er dagelijks gemiddeld 2.751 besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 7 procent, maar er wordt ook meer getest: bijna 52.000 per dag, een toename met 7 procent. En een kleiner deel van die tests valt positief uit: 6,1 procent, wel nog altijd buiten de 'comfortzone' van maximaal 5 procent.

De provincie Vlaams-Brabant duikt onder die grens met een positiviteitsratio van 4,5 procent, terwijl Henegouwen achterblijft met 9 procent. In Limburg, Luik en Namen valt 8 procent van de tests positief uit.

De druk op de zorg neemt verder af. Van 8 tot 14 mei werden elke dag gemiddeld 145 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat is een afname met 13 procent.

Er liggen nog 1.918 coronapatiënten in het ziekenhuis (-17%), van wie 643 op intensieve (-12%). De regering herhaalde deze week dat dat aantal onder 500 moet liggen vooraleer de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd kunnen worden.

Gemiddeld vallen elke dag nog altijd 31 overlijdens te betreuren. Al 24.664 mensen zijn in ons land overleden aan Covid-19.

Spuitje richting vrijheid

Tegen de zomer wil de Belgische overheid 70 procent van de bevolking - de drempel voor groepsimmuniteit - ingeënt hebben. Op dit moment hebben 3,9 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, ruim een derde van de volwassen bevolking. De komende maanden schroeft vooral hofleverancier Pfizer/BioNTech de leveringen nog fors op, met vanaf mei ook het Janssen 'one shot' vaccin als extra werkpaard.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt ook zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld 51.800 tests per dag afgenomen, een stuk meer dan enkele weken geleden.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg

De situatie in de ziekenhuizen is wat gunstiger dan in april en november 2020. Bovendien nemen de ziekenhuizen nu veel sneller covidpatiënten op dan in maart en april 2020, toen de ziekenhuisbedden in een heel hoog tempo volliepen. Met een strenge lockdown probeert de regering sinds enkele maanden een dreigende overrompeling te verhinderen. De ziekenhuizen gingen over naar fase 1b van het spreidingsplan: de helft van de bedden op intensieve zorg wordt vrijgehouden voor coronapatiënten, wat een impact kan hebben op de niet-dringende zorg.

Het aantal gehospitaliseerde patiënten nam tijdens de tweede golf sowieso minder snel af dan na de eerste golf. Dat heeft verschillende mogelijke oorzaken: het virus is seizoensgebonden, het aantal opgenomen 80-plussers ligt hoger en mensen blijven langer liggen omdat ziekenhuizen geleerd hebben dat ze sommige patiënten er toch nog kunnen doorsleuren.

Bijna 25.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 31 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 24.664. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie