Advertentie

Corona in België | Stijging van ziekenhuisopnames stabiliseert

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken.

De dagelijkse coronastatistieken tonen hoe de strijd tegen het virus in België nog niet gewonnen is, nu de besmettings- en ziekenhuiscijfers roder kleuren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, om die in te dammen nam het overlegcomité dinsdag maatregelen zoals de algemene invoering van de coronapas in de horeca.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 5.691 besmettingen vastgesteld. Dat is een stijging met 75 procent tegenover een week eerder. Het aantal testen nam 33 procent toe naar 67.100. De positiviteitsratio stijgt naar 8,8 procent, ruim boven de alarmdrempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Hoe hoger de positiviteitsratio, hoe breder het virus ongedetecteert in de maatschappij circuleert. Door de vaccinaties leidt die hoge positiviteitsratio echter tot minder doden dan eerder dit jaar.

De voorbije zeven dagen werden elke dag gemiddeld 125 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een toename met 43 procent. Er liggen volgens de recentste cijfers 1.379 mensen (+38%) in het ziekenhuis met Covid-19, van wie 255 op intensieve zorg (+6%). Dat laatste, belangrijke cijfer bleef na een snelle daling in de lente - in april hadden bijna 1.000 Covid-19-patiënten intensieve zorg nodig - de hele maand juli vrij stabiel net onder 100, maar ging sinds augustus weer in stijgende lijn.

Dankzij de hoge vaccinatiegraad blijft het aantal overlijdens relatief laag in vergelijking met de cijfers van begin dit jaar. Gemiddeld sterven nu per dag 15 mensen aan Covid-19. In totaal zijn 25.946 mensen in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Op dit moment hebben 8,68 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen. 87 procent van de volwassen Belgen is nu volledig gevaccineerd. Meer dan 70 procent halen was een van de voorwaarden om de vierde fase van het zomerplan van de regering op 1 september in te laten gaan. Sindsdien is de economie grotendeels heropend, al wordt nu dus wel in belangrijke mate terug mondmaskerplicht ingevoerd.

Waar en bij wie circuleert het virus?

Het aantal nieuwe besmettingen stijgt momenteel het snelst in Luik. 10 procent van de afgenomen tests is daar nu positief voor het coronavirus. In Brussel, Waals-Brabant, Namen en Luxemburg is dat nauwelijks minder. In Vlaanderen is 5 à 6 procent van de tests positief.

De lagere vaccinatiegraad (66% van de volwassen Brusselaars is volledig gevaccineerd tegenover 92% van alle Vlamingen) en de toenemende besmettingen verklaren ook de vele hospitalisaties in Brussel.

Wanneer we kijken naar de leeftijdsverdeling zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 15 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.946. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie