Corona in België | Sterk dalende trend houdt aan

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken. Alle indicatoren blijven gunstig evolueren.

Almaar meer Belgen zijn gevaccineerd, de terugkeer naar het normale leven is bezig, en de dagelijkse coronastatistieken worden over de hele lijn dag na dag alleen maar beter.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 381 besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 44 procent. Het percentage positieve tests gedaald is tot 1,4 procent, comfortabel ver onder de grens van maximaal 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie markeerde. Het is van vorige zomer geleden dat zo'n laag percentage tests positief uitviel.

De lage positiviteitsratio suggereert dat het virus minder krachtig in de maatschappij circuleert. Eenzelfde beeld blijkt ook voor de druk op de zorg. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 29 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een daling met 24 procent.

Er liggen nog 421 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, een daling op weekbasis met 24 procent. Het aantal patiënten op intensieve zorg zakt naar 174 (-26%).

Ook het sterftecijfer is op de terugweg. Gemiddeld vallen elke dag nog zes overlijdens te betreuren. 25.200 mensen zijn in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Tegen de zomer wil de Belgische overheid minstens 70 procent van de bevolking - de drempel voor groepsimmuniteit - ingeënt hebben. Op dit moment hebben 6,5 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, goed voor 55 procent van de bevolking en 70 procent van de volwassenen.

Vooral hofleverancier Pfizer-BioNTech heeft de leveringen nog fors opgeschroefd. Sinds vorige maand wordt ook het 'one shot'-vaccin van Johnson & Johnson als extra werkpaard ingezet, zij het met leeftijdsbeperkingen.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld zo'n 38.400 tests per dag afgenomen (- 3%).

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg neemt af

25.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld minder dan zes mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.200. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie