Corona in België | Nog minder dan 800 patiënten in ziekenhuizen

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken. Alle indicatoren evolueren gunstig, de ziekenhuisbeztting zakt onder de 800.

Nu voor de Belgen dankzij de versnelde vaccinatie deze zomer een terugkeer naar de normaliteit lonkt, worden de dagelijkse coronastatistieken meer dan ooit met argusogen gevolgd.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 1.079 besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 37 procent. Het aantal positieve tests gedaald is tot 3,1 procent, comfortabel onder de grens van maximaal 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie markeerde. Het is van september geleden dat zo'n laag percentage tests positief uitviel.

De lage positiviteitsratio suggereert dat het virus minder krachtig in de maatschappij circuleert. Eenzelfde beeld blijkt ook voor de druk op de zorg. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 57 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Dat is een daling met 26 procent.

Er liggen sinds dit weekend weer voor het eerst sinds september minder dan 800 mensen in het ziekenhuis met Covid-19. Op de boordtabel zakt het weekgemiddelde dinsdag verder met 24 procent tot 852 mensen. Daarvan hebben er nog 300 intensieve zorg nodig (-12%), een halvering op één maand tijd. Dat laatste cijfer is significant: er moesten minder dan 500 patiënten op intensieve liggen voor de regering op 9 juni verdere versoepelingen van de coronamaatregelen kon doorvoeren.

Het sterftecijfer blijft stabiel. Gemiddeld vallen elke dag nog 12 overlijdens te betreuren, een daling met 14 procent. Wel is de kaap van 25.000 Covid-19-overlijdens gerond: 25.057 mensen zijn in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Tegen de zomer wil de Belgische overheid 70 procent van de bevolking - de drempel voor groepsimmuniteit - ingeënt hebben. Op dit moment hebben 5,4 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, 45 procent van de bevolking en 56 procent van de volwassenen. Een kwart van de volwassen Belgen (28,1 procent) zijn al volledig gevaccineerd.

Vooral hofleverancier Pfizer-BioNTech heeft de leveringen nog fors opgeschroefd. Sinds vorige maand wordt ook het 'one shot'-vaccin van Johnson & Johnson als extra werkpaard ingezet, zij het met leeftijdsbeperkingen.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld meer dan 42.700 tests per dag afgenomen.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg neemt af

25.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 12 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.075. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie