Corona in kaart | Meer dan 1 miljoen coronadoden

©Mediafin

De heropflakkering van de corona-epidemie treft grote delen van de wereld. In dit overzicht lijsten we de belangrijkste cijfers op.

Tot vandaag zijn meer dan 33 miljoen geregistreerde besmettingen en ruim 1 miljoen officiële coronadoden geteld. Nadat de eerste golf was gaan liggen, wint het virus opnieuw terrein in grote delen van de wereld.

Vooral India laat onrustwekkende cijfers optekenen. Het aantal nieuwe besmettingen neemt er al sinds april toe en geraakt maar niet onder controle. Het land rapporteert al meer dan 70.000 nieuwe gevallen per dag.

Ook Brazilië en de VS blijven hoge cijfers optekenen. Na een lange daling sinds de zomer stijgt ook in de VS opnieuw het aantal bijkomende besmettingen. De VS tellen bijna 7 miljoen besmette burgers, in Brazilië gaat het om iets meer dan 4,5 miljoen. De drie landen samen zijn op die manier nog steeds goed voor iets meer dan 54 procent van de wereldwijde gevallen, maar slechts 44 procent van de wereldwijde doden. De VS telt nu meer dan 200.000 overlijdens ten gevolge van Covid-19.

Ook in Rusland gaat de teller gestaag hoger. Hoewel het aantal nieuwe gevallen er een stuk lager ligt dan in de drie meest getroffen landen, zijn toch ook al meer dan 1 miljoen Russen getroffen door het virus.

Ook de EU worstelt met heropflakkeringen nadat heel wat lidstaten een versoepeling van de maatregelen hadden doorgevoerd. In ons land lijkt de tweede golf - met een toenemend aantal nieuwe besmettingen vanaf begin juli - nooit helemaal te gaan liggen zijn en neemt het aantal nieuwe besmettingen van dag tot dag toe.

Uitschieter in Europa blijft wel Spanje met ondertussen een recordaantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

Als we de wereldwijde trends overschouwen, wordt duidelijk dat het virus overal heropflakkert.

Sinds het uitbreken van het coronavirus eind vorig jaar zijn meer dan 960.000 mensen overleden aan Covid-19. Na een wereldwijde piek halfweg april, met een triest landenrecord voor de VS van 4.591 doden in één dag, nam het gemiddelde aantal doden per dag gestaag af. Begin juni begon dat cijfer weer te stijgen, vooral omdat landen op het Amerikaanse continent het virus niet onder controle kregen.

Hoeveel mensen exact door het coronavirus overleden zijn, is onduidelijk. Niet iedereen die overlijdt, wordt getest op het virus en landen registreren coronadoden niet op dezelfde manier. België en Frankrijk rekenen sterfgevallen in rusthuizen zonder test bij de coronadoden, andere landen doen dat niet.

De coronastatistieken capteren het werkelijke dodental dus niet volledig. Landen vergelijken door slachtoffers per capita te bekijken geeft daarom een vertekend beeld. Een betere graadmeter is de oversterfte: het aantal mensen dat meer overleden is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

In de periode van eind februari tot midden mei, net voor en net na de pieken in heel wat Europese landen, zijn in Spanje de helft meer mensen gestorven dan uit de gemiddelde cijfers te verwachten was. Dat is fors meer dan in Italië (ruim 35%), het hardst getroffen Europese land, en Engeland en Wales. Daar zijn bijna 42 procent meer mensen gestorven dan normaal. In België zijn ruim 33 procent meer mensen overleden dan verwacht.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie