Corona in kaart | Gemiddeld meer dan kwart miljoen besmettingen per dag

©Mediafin

Wereldwijd zijn meer dan 18,5 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In dit overzicht lijsten we belangrijkste cijfers op.

Tot op vandaag zijn er 18.527.268 geregistreerde besmettingen en 693.700 officiële coronadoden geteld, en heeft het virus in 188 landen voet aan wal gezet. Nadat de eerste golf was gaan liggen, wint het virus opnieuw terrein in grote delen van de wereld.

De voorbije zeven dagen werden elke dag gemiddeld 263.589 nieuwe besmettingen geteld, dat is meer dan op elk ander moment tijdens de pandemie.

Het gros van de nieuwe besmettingen doet zich voor in Brazilië - met al meer dan 2 miljoen actieve gevallen - in de VS en in India. Vooral de VS vallen op, omdat de eerste pieken in het noordwesten - Seattle - en noordoosten - New York - weer zijn ingezakt en de nieuwe piek vooral in de zuidelijke staten als Texas, Florida, Arizona en Californië plaatsvindt. De VS, Brazilië en India zijn dezer dagen goed voor meer dan de helft van de actieve besmettingen wereldwijd.

Ook Australië en het Afrikaanse continent zien een stijging in het gemiddelde aantal gerapporteerde besmettingen.

Sinds het uitbreken van het coronavirus eind vorig jaar zijn meer dan 693.000 mensen overleden aan Covid-19. Na een wereldwijde piek halfweg april, met een driest landenrecord voor de VS van 4.591 doden in één dag, nam het gemiddelde aantal doden per dag gestaag af. Begin juni begon dat cijfer weer te stijgen, vooral omdat landen op het Amerikaanse continent het virus niet onder controle kregen.

In de VS werden de voorbije zeven dagen per dag gemiddeld meer dan 57.540 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er vielen in dezelfde periode gemiddeld bijna 1.399 doden per dag. In India werden de voorbije zeven dagen gemiddeld zo’n 52.509 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er vallen gemiddeld 857 doden per dag.

Hoeveel mensen exact door het coronavirus zijn overleden is onduidelijk. Niet alle mensen die overlijden worden getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet op dezelfde manier. België en Frankrijk rekenen sterfgevallen in rusthuizen zonder test bij de coronadoden, andere landen doen dat niet.

De coronastatistieken capteren het werkelijke dodental dus niet volledig. Landen vergelijken door slachtoffers per capita te bekijken geeft daarom een vertekend beeld. Een meer volledige graadmeter is de oversterfte, het aantal mensen dat er meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

In de periode van eind februari tot midden mei, net voor en net na de pieken in heel wat Europese landen, zijn in Spanje de helft meer mensen gestorven dan uit de gemiddelde cijfers te verwachten was. Dat is fors meer dan in Italië (ruim 35 procent), het hardst getroffen Europese land, en Engeland en Wales. Daar zijn er bijna 42 procent meer mensen gestorven dan normaal. In België zijn er ruim 33 procent meer mensen gestorven dan te verwachten.

In deze interactieve explainer vergelijken we de ‘oversterfte’ en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie