Corona in kaart | Besmettingsrecords in Europa en de VS

©Mediafin

De coronacijfers schieten in grote delen van de wereld opnieuw steil omhoog. In de VS worden elke dag een recordaantal besmettingen vastgesteld maar vooral Europa is weer helemaal in de ban van het virus. Daarbij staat ons land op kop in de ranglijst van Europese besmettingshaarden.

Elke dag worden wereldwijd gemiddeld meer dan 450.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dit voorjaar reisde het virus vanuit bakermat China razendsnel naar Azië, Europa, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Op dit moment is Europa opnieuw het zwaarst getroffen continent. Bijna de helft van alle nieuwe infecties wordt momenteel in Europa vastgesteld, goed voor een gemiddelde van 218.228 besmette Europeanen per dag. 

De landen met het grootste aantal dagelijkse nieuwe besmettingen zijn nog steeds de VS (gemiddeld 71.884 per dag) en India (48.459). In de besmettingscijfers van de VS tekent zich steeds duidelijker het patroon af van een derde golf. In landen als India en Brazilië sloeg het coronavirus relatief laat toe, maar verspreidde het zich wel in sneltempo. De top 5 wordt verder aangevuld met Frankrijk (38.709) en het Verenigd Koninkrijk (22.168).

Europa

Maar wanneer we de cijfers per 100.000 inwoners bekijken wordt duidelijk dat niet enkel de Europese grootmachten worden getroffen. Ons land registreerde de voorbije zeven dagen 958 besmettingen per 100.000 inwoners en is daarmee de zwaarst getroffen Europese lidstaat. Ook Tsjechië (841),Luxemburg (584), Slovenië (535) en Frankrijk (415) registreren veel nieuwe gevallen en stellen nog steeds een versnelling van de groei vast.

Daarnaast bestaan binnen de landsgrenzen grote verschillen tussen regio's. Terwijl Wallonië en Brussel tot de zwaarst getroffen regio’s van Europa behoren, ligt het aantal besmettingen in Vlaanderen tot drie keer lager. Ook de Spaanse regio Navarra wordt opnieuw erg getroffen en behoort tot de zwaarst geïmpacteerde regio's van Europa.

Dat veel landen zoveel nieuwe gevallen registreren, is niet onlogisch. In het voorjaar bleven staalafnames voorbehouden voor mensen met ernstige symptomen. Zodra ze de eerste coronagolf bedwongen hadden, schroefden veel landen hun testcapaciteit op. Daardoor kon iedereen met ziekteverschijnselen, licht of zwaar, de afgelopen maanden in een testcentrum terecht.

Daarom is het interessanter te kijken naar de positiviteitsratio. Het percentage positieve testresultaten geeft een beeld van hoe intens het virus circuleert. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is een ratio van 5 procent een cruciale graadmeter in de strijd tegen Covid-19. Bereikt een land die grens dagen na elkaar, dan dringt actie zich op. Pas als het percentage positieve tests twee weken na elkaar onder die drempel blijft, kunnen overheden er aan denken coronamaatregelen te versoepelen.

Op basis van dat criterium is het niet onlogisch dat de autoriteiten in ons land de duimschroeven weer aandraaien, blijkt uit data van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding. Hoewel twee weken vertraging zit op de publicatie van de data, is toch duidelijk zichtbaar hoe het aandeel positieve tests opnieuw in stijgende lijn zit. Heel wat Europese landen en regio’s namen daarom nieuwe maatregelen om de bewegingsvrijheid van burgers te beperken en zo een rem te zetten op de circulatie van het virus.

Dodentol

Niet alleen het aantal coronabesmettingen blijft wereldwijd oplopen, ook het aantal geregistreerde sterfgevallen stijgt verder. Inmiddels zijn wereldwijd bijna 1,2 miljoen covidoverlijdens geregistreerd. In Noord-Amerika gaat het om meer dan 340.000 doden, in Europa eiste het virus meer dan 255.250 levens.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie