Advertentie

Corona legt Europa lam

Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. ©EPA

De Europese instellingen in Brussel nemen drastische voorzorgen tegen de coronacrisis.

Het Europees Parlement zette zich begin deze week al in sluimerstand. Het Comité van de Regio's en het Sociaal en Economisch Comité volgen dit voorbeeld. Ook de voor volgende week in Londen geplande onderhandelingen over een nieuw brexitakkoord worden afgeblazen. Het virus slaat ongenadig toe in het Verenigd Koninkrijk.

De Europese top van 26 en 27 maart in Brussel is voorlopig behouden, maar dreigt weg te vallen bij een lockdown in België.

De Raad, het overlegorgaan van de lidstaten, hakt in de vergaderingen en ministerraden. Blijven wel behouden: de bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie vrijdag en die van Financiën dinsdag. Die moet laatste een economisch coronaplan op de rails zetten. Ook de Europese top van 26 en 27 maart in Brussel blijft op de agenda, net als de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken op 23 maart en die van Europese Zaken op 24 maart. Toch zal die planning ongetwijfeld aangepast moeten worden als België verregaande maatregelen neemt.

De Europese scholen en crèches gaan vanaf maandag dicht tot 29 maart. In de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, moet het gros van het personeel telewerken. Voor wie op post blijft, gelden strenge hygiënemaatregelen. Enkel essentiële missies die niet via teleconferentie kunnen, blijven behouden.

Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager keurde donderdag al een Deens compensatieschema van 12 miljoen euro goed voor organisatoren van grote evenementen die afgelast moesten worden door de coronacrisis. Ze had er welgeteld een dag voor nodig. Het is wellicht het eerste fiat voor staatssteun uit naam van corona in een lange reeks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie