Advertentie

Corona wereldwijd | Al meer dan 5,7 miljard prikken uitgedeeld

©Mediafin

Terwijl de race naar algemene vaccinatie ingezet is, worstelen grote delen van de wereld met de besmettelijkere deltavariant. Een overzicht.

Sinds het coronavirus begin 2020 vanuit China opdook, raakten wereldwijd al meer dan 223 miljoen mensen besmet en zijn meer dan 4,6 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. 

In januari ging een globale vaccinatiecampagne van start waarmee we het virus onder de duim kunnen krijgen. Wereldwijd werden al 5,72 miljard prikken gezet en zijn al meer dan 2,35 miljard mensen volledig gevaccineerd. Maar er zitten grote verschillen in de capaciteit en strategie van de verschillende landen. Nadat de vaccinatiecampagne in ons land een trage start gekend heeft, voert België de ranglijst aan van landen met het hoogste percentage gevaccineerde inwoners.

Tegelijk zoekt het virus nieuwe overlevingsstrategieën. De deltavariant, voorheen bekend als de Indiase variant, duwde de afgelopen zomer het wereldwijd aantal besmettingen weer omhoog. Half augustus benaderde het dagelijks aantal nieuwe besmettingen de eerdere piek van begin dit jaar. Sindsdien neemt het aantal nieuwe besmettingen af, dagelijks gaat het nog om zo'n 584.869 nieuwe infecties wereldwijd.

De meeste nieuwe besmettingen worden in de VS vastgesteld. De voorbije zeven dagen ging het om gemiddeld 150.356 nieuwe besmettingen of 45 nieuwe infecties per 100.000 inwoners. Ook het Verenigd Koninkrijk staat hoog op de ranglijst met het grootste aantal besmettingen. In absolute aantallen ligt het aantal nieuwe besmettingen er een pak lager dan in de VS. Gemiddeld werden er de afgelopen zeven dagen 38.612 nieuwe besmettingen vastgesteld. Maar in relatieve termen gaat het om 56 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

Europa

Nadat het aantal besmettingen de afgelopen zomer fors toegenomen was in Zuid-Europese lidstaten zoals Spanje, Portugal en Griekenland zien we momenteel een nieuwe opmars van de besmettingen in heel wat Oost-Europese landen.

Mortaliteit

Naast de nieuwe golf aan besmettingen zien we ook het aantal coviddoden opnieuw toenemen. De voorbije zeven dagen vielen wereldwijd gemiddeld meer dan 9.134 coronadoden per dag. In totaal zijn al meer dan 4,6 miljoen covidoverlijdens geregistreerd, waarvan een op de vier in Europa. 

Hoeveel mensen exact overleden door corona is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven, worden getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. Een meer volledige graadmeter is de oversterfte, het aantal mensen dat meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Wanneer we die indicator cumulatief bekijken voor de hele periode sinds januari 2020 dan wordt duidelijk dat Spanje het ergst is getroffen. Tot nu toe waren er 84.000 overlijdens meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, goed voor een oversterfte van 14 procent. Met bijna 16.000 doden meer dan normaal behoort ons land zowel in absolute als relatieve cijfers tot de zwaarst getroffen Europese lidstaten.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie