Advertentie
analyse

Corona wereldwijd | België coronakoploper in West-Europa

©Mediafin

Terwijl de race naar algemene vaccinatie ingezet is, worstelen grote delen van de wereld met de besmettelijkere deltavariant. Een overzicht.

Sinds het coronavirus begin 2020 vanuit China opdook, raakten wereldwijd al meer dan 257 miljoen mensen besmet en zijn meer dan 5,1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. 

In januari ging een globale vaccinatiecampagne van start waarmee we het virus onder de duim kunnen krijgen. Wereldwijd werden al 7,8 miljard prikken gezet en zijn al meer dan 3,3 miljard mensen volledig gevaccineerd. Maar er zijn grote verschillen in de capaciteit en de strategie van de verschillende landen. Nadat de vaccinatiecampagne in ons land een trage start heeft gekend zit België in de kopgroep van landen met het hoogste percentage gevaccineerde inwoners.

Tegelijk zoekt het virus nieuwe overlevingsstrategieën. De deltavariant, voorheen bekend als de Indiase variant, duwde de coronacijfers afgelopen zomer al een eerste keer omhoog. Er kwamen toen gemiddeld 650.000 nieuwe besmettingen bij per dag. Ondertussen is dat cijfer gezakt naar zo'n 500.000. Met de winter voor de deur wordt het afwachten in hoeverre de cijfers opnieuw de hoogte ingaan. In Europa is een nieuwe stijging zichtbaar terwijl de cijfers zich sinds half juli al op een hoog plateau bevinden.

Binnen West-Europa kent België momenteel het hoogste aantal ziekenhuisopnames. Dat is verrassend aangezien een groot deel van de bevolking reeds werd gevaccineerd. Stilaan wordt duidelijk dat een hoge vaccinatiegraad alleen niet voldoende is om het virus deze winter onder controle te krijgen.

De toenemende druk op de zorg dwingt ook onze buurlanden tot strengere maatregelen. In Nederland ging sinds 15 november een lockdown light in werking, Oostenrijk is sinds maandag opnieuw volledig in lockdown en in Frankrijk worden op donderdag extra maatregelen aangekondigt. Ook in Duitsland, waar het aantal coronadoden tot nu toe beperkt bleef, is de situatie erg verslechterd. Merkel riep woensdag de deelstaten op om extra maatregelen te nemen.

In de Zuid-Europese lidstaten neemt het aantal besmettingen nu ook opnieuw toe. De situatie is er wel veel beter onder controle. Spanje, Portugal en Griekenland combineren al sinds de zomer een hoge vaccinatiegraad met een strenge handhaving van de coronapas en mondmaskerplicht. Die aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen gezien het aantal opnames er veel lager ligt dan in andere delen van Europa.

Ook elders in de wereld worden veel nieuwe besmettingen vastgesteld, de VS op kop. Nadat een nieuwe coronagolf er begin september een piek had bereikt, worden er dagelijks nog altijd meer dan 92.000 nieuwe infecties vastgesteld, zo'n 27,9 per 100.000 inwoners. Duitsland staat tweede met bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag (58 per 100.000 inwoners). Het Verenigd Koninkrijk sluit de top drie met 41.234 nieuwe besmettingen. Met 61 besmettingen per 100.000 inwoners wordt het land in relatieve termen wel veel harder getroffen.

Mortaliteit

Door de toegenomen viruscirculatie is de daling neemt ook het aantal sterfgevallen opnieuw toe. De voorbije zeven dagen vielen wereldwijd gemiddeld zo'n 7.226 coronadoden per dag. In totaal zijn al meer dan 5 miljoen covidoverlijdens geregistreerd, een op de vier in Europa. 

Hoeveel mensen exact door corona zijn overleden, is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven, zijn getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. Een betere graadmeter is de oversterfte, het aantal meer mensen dat gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie